Este o reteta originara din Malabar, situat in nordul provinciei indiene Kerala. Am profitat de faptul ca aveam in congelator un pachet de frunze de curry si am incropit acest curry, preparat cu lapte de cocos. Sa nu va sperie multitudinea ingredientelor, cam asa gatesc indienii. Reteta este insa foarte simpla si cu adevarat deosebita.


Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
300 g creveti medii cruzi, decorticati
400 ml lapte de cocos
2 ardei grasi verzi, curatati si taiati fasiute subtiri
2-3 fire de coriandru, tocate
3 linguri de ulei de palmier (sau de floarea-soarelui)
1/2 lingurita de seminte de mustar
2 frunze de dafin
6-10 frunze de curry
1 limeta, coaja rasa si sucul de la
1 limeta, sucul de la
3 cepe, taiate rondele subtiri
3 cm radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
3 catei de usturoi, pisati
4 ardei iuti verzi, despicati pe lungime
1 ardei iute rosu, uscat, faramitat
1 lingurita de boia iute
1/2 lingurita de curcuma, macinata
1/2 lingurita de seminte de coriandru, macinate
1/2 lingurita de seminte de chimion, macinate
2 rosii, decojite si tocate
1/2 lingurita de sare
2 linguri ghee (sau unt)
cateva frunze de patrunjel, pentru ornat
rondele de ardei iute, pentru ornat
200 g amestec de orez alb, cu bob lung, si orez salbatic, pentru servit

Instructiuni:
Intr-o tigaie mare si adanca se incinge uleiul si se adauga semintele de mustar. Cand incep sa sara, se adauga sucul de la 1 limeta si frunzele de curry. Dupa cateva secunde (ingredientele incep sa-si infuzeze aromele in ulei) se adauga doua treimi din cantitatea de ceapa si se soteaza, amestecand continuu, 5-7 minute.

Se adauga ghimbir, usturoi si ardei iuti; se amesteca bine 2 minute, dupa care se adauga ardeiul iute uscat, boiaua, curcuma, coriandrul, chimionul si 2 linguri de apa. Se amesteca bine si se gatesc ingredientele 2 minute, amestecand continuu ca sa nu se lipeasca de tigaie.

Se adauga rosiile tocate. Se da in mixtura in clocot, se micsoreaza flacara si se lasa sa fiarba 5 minute, la foc molcom. Se adauga apoi laptele de cocos, restul de suc de limeta si sarea; se amesteca bine.
Se adauga crevetii si ardeii grasi si se gatesc la foc mic pana ce crevetii devin roz si se fac fragezi, iar ardeii sunt fragezi, dar se mentin crocanti; 3-4 minute sunt de ajuns.

La sfarsit, se pun 2 linguri de unt intr-o craticioara, la foc mediu. Cand untul incepe sa sfaraie, se adauga restul de ceapa, se lasa 30 de secunde, apoi se adauga foile de dafin si, dupa alte 10 secunde, se toarna amestecul peste creveti. Se presara coaja rasa de limeta si patrunjelul tocat, se amesteca, se acopera tigaia si se lasa 5-10 minute, pentru ca untul aromat sa infuzeze mancarea. Curry-ul se serveste fierbinte, alaturi de orez fiert, ornat cu frunze de coriandru si rondele de ardei iute.

Sfaturi:
In mod traditional, reteta contine frunze de curry, aproape inexistente in afara Indiei caci nu se folosesc decat proaspete. Aroma lor citrica si un pic lemnoasa poate fi inlocuita de un amestec de coaja de limeta si frunze de dafin.
Frunzele de curry congelate se comporta destul de decent. Cele uscate nu au insa, nici pe departe, aroma celor proaspete.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Curry Malabar de creveti
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: