Curry Malabar de creveti

Este o reteta originara din Malabar, situat in nordul provinciei indiene Kerala. Am profitat de faptul ca aveam in congelator un pachet de frunze de curry si am incropit acest curry, preparat cu lapte de cocos. Sa nu va sperie multitudinea ingredientelor, cam asa gatesc indienii. Reteta este insa foarte simpla si cu adevarat deosebita.
curry malabar de creveti1 - Curry Malabar de creveti 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
300 g creveti medii cruzi, decorticati
400 ml lapte de cocos
2 ardei grasi verzi, curatati si taiati fasiute subtiri
2-3 fire de coriandru, tocate
3 linguri de ulei de palmier (sau de floarea-soarelui)
1/2 lingurita de seminte de mustar
2 frunze de dafin
6-10 frunze de curry
1 limeta, coaja rasa si sucul de la
1 limeta, sucul de la
3 cepe, taiate rondele subtiri
3 cm radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
3 catei de usturoi, pisati
4 ardei iuti verzi, despicati pe lungime
1 ardei iute rosu, uscat, faramitat
1 lingurita de boia iute
1/2 lingurita de curcuma, macinata
1/2 lingurita de seminte de coriandru, macinate
1/2 lingurita de seminte de chimion, macinate
2 rosii, decojite si tocate
1/2 lingurita de sare
2 linguri ghee (sau unt)
cateva frunze de patrunjel, pentru ornat
rondele de ardei iute, pentru ornat
200 g amestec de orez alb, cu bob lung, si orez salbatic, pentru servit

Instructiuni:
Intr-o tigaie mare si adanca se incinge uleiul si se adauga semintele de mustar. Cand incep sa sara, se adauga sucul de la 1 limeta si frunzele de curry. Dupa cateva secunde (ingredientele incep sa-si infuzeze aromele in ulei) se adauga doua treimi din cantitatea de ceapa si se soteaza, amestecand continuu, 5-7 minute.

Citeste si articolul →   Kayseri Mantisi cu sos de iaurt

Se adauga ghimbir, usturoi si ardei iuti; se amesteca bine 2 minute, dupa care se adauga ardeiul iute uscat, boiaua, curcuma, coriandrul, chimionul si 2 linguri de apa. Se amesteca bine si se gatesc ingredientele 2 minute, amestecand continuu ca sa nu se lipeasca de tigaie.

Se adauga rosiile tocate. Se da in mixtura in clocot, se micsoreaza flacara si se lasa sa fiarba 5 minute, la foc molcom. Se adauga apoi laptele de cocos, restul de suc de limeta si sarea; se amesteca bine.
Se adauga crevetii si ardeii grasi si se gatesc la foc mic pana ce crevetii devin roz si se fac fragezi, iar ardeii sunt fragezi, dar se mentin crocanti; 3-4 minute sunt de ajuns.

La sfarsit, se pun 2 linguri de unt intr-o craticioara, la foc mediu. Cand untul incepe sa sfaraie, se adauga restul de ceapa, se lasa 30 de secunde, apoi se adauga foile de dafin si, dupa alte 10 secunde, se toarna amestecul peste creveti. Se presara coaja rasa de limeta si patrunjelul tocat, se amesteca, se acopera tigaia si se lasa 5-10 minute, pentru ca untul aromat sa infuzeze mancarea. Curry-ul se serveste fierbinte, alaturi de orez fiert, ornat cu frunze de coriandru si rondele de ardei iute.

Sfaturi:
In mod traditional, reteta contine frunze de curry, aproape inexistente in afara Indiei caci nu se folosesc decat proaspete. Aroma lor citrica si un pic lemnoasa poate fi inlocuita de un amestec de coaja de limeta si frunze de dafin.
Frunzele de curry congelate se comporta destul de decent. Cele uscate nu au insa, nici pe departe, aroma celor proaspete.

Un comentariu pe “Curry Malabar de creveti

  1. Sylvia spune:

    Extraordinar arata, eu personal nu mi-am descoperit …inca…afinitatea pentru bucataria indiana ( prea mare combinatie de arome si iutime pentru mine 🙂 ) dar as testa oricand reteta propusa de tine.

    • Radu Popovici spune:

      @Sylvia: Poate nu ar strica sa te aventurezi incetul cu incetul. Au o bucatarie absolut fabuloasa; totul este sa nu-ti displaca mirodeniile. 🙂

  2. Katze spune:

    Hallo,
    Helichrysum italicum sau Helichrysum angustifolium este o planta din familia imortelelor( florile de paie), imortela italiana sau iarba-curry (dupa ploaie, frunzele emana un miros de curry iar, florile emana acelasi miros cand este foarte cald). Mugurii si frunzele tinere se folosesc la condimentare: orez, sosuri, carne, peste, umpluturi. Florile uscate sant material pt. floristi.
    O zi frumoasa
    Katze

  3. Jacob spune:

    Hallo Radu,

    eu nu am monopolizat si patentat Stiinta ca sä mä supär.
    Greseala mea cä nu m-am mai informat. Cam acum 25 de Ani cind am intrat prima datä informativ in Contact cu Foaia de dafin existau tot felul de Studii si Controverse pentru Starea proaspätä al Dafinului. Si am rämas cu Stadiul ästa.
    Aicia la noi incä nu am väzut nicäieri Foi de Dafin crude.Cum se vede noi am rämas cu Informatia asta un pic in urmä. Mai este de remarcat cä Foaia de Dafin in Bucätäria germanä tare rarä este.
    Da nu-i bia cä eu sint intrun continuu Proces de Invätare si am fäcut astäzi un pic de Update. Multumesc !!
    Salútäri

    • Radu Popovici spune:

      @Jacob: Ei, stiam ca nu te superi. A fost doar o expresie. Vezi tu, la voi se foloseste mult mai mult mustarul, la noi nu cine stie ce; in schimb noi folosim mai mult dafinul. Avem multe de invatat unii de la altii. Totul este sa existe dialog. 🙂

  4. Elena Toma spune:

    A, nu ma refream ca nu l-ai putea recunoaste! Dar am cumparat de exemplu vreo doua sortimente de menta sau busuioc, oregano, deci este posibil sa fie o altfel de planta. Este posibil, nu stiu daca asa este. Daca este curry esti o norocoasa.

  5. cristina spune:

    am verificat si ce numesc cei de la magazin curry plant (asa arata nu are legatura cu planta indiana, poate se aseamana la gust?

    • Radu Popovici spune:

      @cristina: In orice caz, planta din link-ul tau nu are nicio legatura cu arborele de curry. Numele stiintific al acestuia este Murraya Koenigi, iar frunzele sale arata cu totul altfel. Am gasit explicatia: http://en.wikipedia.org/wiki/Helichrysum_italicum. Se pare ca planta despre care vorbesti este aromatica, dar se foloseste doar in scopuri medicale. Poate nici nu este comestibila. 🙂

  6. Elena Toma spune:

    Pe asta chiar n-am de gand s-o ratez! Si chiar imi pare rau, dar o sa fac din frunze uscate de curry, din care am gasit la Ki Life, ca altele n-am. Poate adaug ceva mai multa coaja de limeta. Ghivece cu curry? N-am auzit de asa ceva la noi. Numai sa nu fie o etichetare gresita si sa fie cu dafin. Asa am avut si eu pana mi l-a dat pisica jos si s-a rupt plantuta care nu ajunsese inca suficient de viguroasa ca sa scape la impact.

    • Radu Popovici spune:

      @Elena Toma: Spor la gatit. Ma bucur ca te nimeresc si pe tine din cand in cand. In ce priveste etichetarile gresite, poate. Sau poate este vorba despre o alta planta numita curry?!

  7. Katze spune:

    Hallo,
    Iubesc crevetii, deci gasec reteta gustoasa chiar si cu modificarile a la Radu. Personal folosesc rosiile.
    Si cate mistere ascunde aceasta reteta…multumita frunzelor de curry si dafin! 🙂 Disertatia este demna de marii filozofi.
    In alta ordine de idei, dafinul (Laurus nobilis) este compatibil cu sanatatea, atat in stare proaspata cat si uscata.
    Für Herr Jacob: http://www.spice-up.com/gewuerze/lorbeer.php
    A nu se confunda cu Prunus laurocerasus (Kirschlorbeer, Lorbeerkirsche ).
    O zi frumoasa
    Katze

  8. cristina spune:

    saptamana trecuta am vazut la OBI si Hornbach ghivece cu curry, rozmarin, busuioc, menta (simpla, dar si menta cu aroma de mandarine sau menta cu aroma de ciocolata), etc.; chiar vreau sa cumpar pt. ca am un balcon mare, si asa pot sa experimentez in bucatarie cu frunze proaspete ( asta vara am mancat la o prietena cartofi inabusiti la tigaie cu frunze de busuioc proaspat si au fost asa buni…)

    • Radu Popovici spune:

      @cristina: Ierburile proaspete sunt fara egal in bucatarie. Totusi, arborele de curry are 5-6 m inaltime, nu prea-mi vine sa cred ca era la ghiveci. 🙂

  9. Jacob spune:

    Dicultate usoarä , Valoare Culinarä foarte mare.
    Curryamestec fäcut singur-Luxus mare !!
    Foile de Dafin ca sä dea mai mult Aroma se inmoaie inainte in Apä caldä cam 30-45 de Minute.
    @ Cristi-J
    Foile de Dafin proaspete sint necompatibile cu Sänätatea noasträ. Se folosesc numai uscate..

    • Radu Popovici spune:

      @Jacob: Trebuie sa te contrazic, daca nu te superi. 🙂 Dafinul este gatit si proaspat, desi frunzele proaspete sunt cam amarui pentru gustul meu. In orice caz, iti pot spune cu siguranta ca am vazut gatindu-se cu dafin proaspat si, mai mult, am gatit si eu cu frunze proaspete. Se gasesc la noi uneori, in niste pachete, impreuna cu crengute de salvie si rozmarin.

  10. cristi-j spune:

    eu am luat frunze de curry uscate din brasov , le-am vazut in 2 locuri si sunt sigur ca se gasesc si in bucuresti pentru ca sunt de la o marca pe care am vazut-o de exemplu si in pozele tale din k-life.
    desigur ca ai dreptate si e o mare diferenta intre cele uscate si cele proaspete dar le-am luat pentru ca altfel nu se gasesc deci mai bine decat nimic si ma gandeam ca oricum sunt mai potrivite decat frunzele de dafin.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Ai dreptate, chiar am aruncat acum o privire prin pozele de la Ki-Life, caci doar acolo ar fi putut fi in magazinele pe unde colind eu. Cred ca nu le-am observat, pur si simplu; sau poate le-am vazut, dar cum aveam frunze congelate mi le-am scos din cap.
      Asa este, decat de loc mai bine frunze uscate. 🙂

  11. cristi-j spune:

    sper ca n-am fost indian intr-o alta viata pentru ca si eu de multe ori folosesc o multime de ingrediente … hahaha
    in ce priveste instructiunile , sunt cateva diferente la care am intrebari :
    se adauga sucul de limeta in ulei inainte de a praji ceapa, ghimbiru, usturoiul ?ulei cu suc de lamaie , e neobisnuit. de ce ?
    e suficient pentru frunzele de dafin doar 10 secunde in unt ? se simte vreo diferenta in produsul final ?
    daca frunzele de curry sunt inexistente inafara indiei , tu le ai din india ? cum adica se folosesc doar proaspete daca tu le aveai in congelator ? cat au rezistat in congelator ?
    frunzele de dafin din reteta sunt tot proaspete ? daca da , unde se gasesc ?
    daca se inlocuiesc frunzele de curry proaspete cu cele de dafin + coaja de limeta , frunzele de dafin sunt proaspete sau uscate ? la ce se folosesc frunzele de curry uscate care se gasesc mai usor ? nu se pot inlocui cele proaspete cu cele uscate + ceva ? de exemplu , pe site-ul lui jamie oliver e o reteta unde se spune „frunze de curry proaspete sau uscate”
    cred ca era o idee buna sa spui si ce e malabar adica o regiune din nordul statului kerala.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: In ce priveste sucul de limeta adaugat in ulei, impreuna cu frunzele de curry congelate, am vrut sa intaresc aroma citrica. A fost un experiment care nu a iesit rau de loc.
      Frunzele de curry se folosesc doar proaspete in India si in tarile de bastina, adica nu uscate. Eu le am din Franta, congelate, aduse de un prieten. Dupa decongelare sunt tot „proaspete”, adica nu sunt uscate.
      10 secunde in untul incins se simte, dar nu foarte tare. Insa mi-era teama sa nu ard frunzele de dafin; acestea sunt uscate, bineinteles. Daca ar fi fost proaspete, ar fi mers prajite mai mult. Oricum, reteta originala foloseste frunze de dafin indian, dar nu avea rost sa ma mai complic cu alte explicatii; oricum dafinul indian este chiar inexistent pe la noi, asa ca substituirea s-a impus de la sine.
      Frunzele de curry uscate se folosesc asemanator celor de dafin, dar nu au aroma mai de loc. In ce priveste Jamie Oliver… omul nu a vrut nici el sa complice explicatiile, probabil. Intre frunzele de curry proaspete, congelate si uscate este mare diferenta, in defavoarea celor uscate. Cu cele proaspete am avut ocazia sa gatesc in Thailanda. Nici cele congelate nu sunt taman ce ar trebui, dar au, oricum, mai multa aroma.
      In ce priveste inlocuirea frunzelor proaspete de curry cu frunze uscate plus „ceva”, probabil ca as zice „coaja de limeta”. Cum nu am vazut pe aici frunze de curry de niciun fel, nu mi-a dat prin cap ca se gasesc din cele uscate. Oricum, o astfel de substituire este bine sa fie specificata, pentru cei care le-au gasit pe piata.
      Cu Malabar ai dreptate, specificarea nu strica.

  12. simina spune:

    Oh, m-ai omorat cu crevetii tai. La mine acasa sunt cam singura care ii apreciaza intr-adevar; sotul meu mananca mai mult ca sa nu ma supere pe mine. mama, mama, ce ma mai tenteaza reteta ta. Nu am mai vazut pana acum un curry indian cu lapte de cocos. Sau ma insel eu?

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Nu stiu ce fel de curry-uri ai mai vazut tu, doar nu am fost langa tine in fiecare clipa. 🙂 Indienii au si ei curry-uri cu lapte de cocos, mai ales in zona sudica, unde cocotierii se simt mai bine, climateric vorbind, si unde nucile de cocos sunt foarte populare.
      Daca ai probleme cu sotul, mananca tu crevetii, iar lui prajeste-i separat ceva pui sau porc si adauga la el sosul condimentat. Cu orez alaturi nici nu o sa stie ce l-a lovit. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.