Massaman (scris si mussaman, sau matsaman) este un curry thailandez influentat puternic de curry-urile malaeziene, acestea, la randul lor, fiind influentate de cele indiene.
Curry massaman de pui
Nu se stie exact de unde provine termenul “masaman”, sau cine si unde a gatit prima data acest tip de curry, dar se stie ca se gateste cel mai des cu carne de vita (dar si cu rata, pui sau tofu) si niciodata cu porc, din cauza restrictiilor alimentare ale musulmanilor din Malaezia.

Bucatarie: thailandeza
Cantitate: 4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 35 minute + odihna
Ingrediente:
2-3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
750 g pulpe de pui dezosate si fara piele, taiat cubulete
4 linguri de pasta de curry massaman
6 salote, taiate solzisori
2 catei de usturoi, tocati
4 cartofi mari, taiati bucatele
2 linguri de sos de peste
400 ml lapte de cocos + plus cateva linguri pentru ornat
120 ml apa, sau cat este nevoie
4 pastai de cardamom verde, strivite
3 stelute de anason
2 linguri de pasta de tamarin
2 lingurite de zahar de palmier
60 g arahide, prajite
2 ardei iuti rosii, feliati subtire, pe diagonala
1/2 legatura de coriandru, proaspat
orez Jasmine fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-un wok; se rumeneste carnea uniform timp de 2-3 minute, la foc iute. Se scoate cu o spumiera si se pune deoparte, pe o farfurie.

Se adauga in wok, in uleiul ramas, pasta de curry si se prajeste 2-3 minute, la foc mic, amestecand continuu, ca sa se desfaca in grasime si sa nu se lipeasca. Se adauga cateva linguri de crema de cocos si se amesteca bine. Se continua gatitul pastei inca circa 10 minute, amestecand frecvent. Daca mixtura se face prea “uscata” si este in pericol sa se arda, mai adaugati 1-2 linguri de crema de cocos. In acest stadiu, pasta de curry trebuie sa miroasa puternic, iar aromele mirodeniilor trebuie sa se simta, in special chimionul, iar uleiul trebuie sa se observe, la peretii wok-ului, cum s-a separat de ceama de cocos. Acestea sunt semne ca pasta de curry a fost gatita corect si indeajuns.

Se adauga salota, usturoiul si cartofii si se continua 4-5 minute, amestecand ocazional. Se readuce carnea in wok si se amesteca bine.

Se toarna restul de crema de cocos si apa de cocos in wok, se adauga si apa, daca si cat este nevoie, si se amesteca. Se adauga cardamomul si anasonul stelat. Se da lichidul in clocot molcom si se mijoteaza mixtura 10 minute.

Se adauga zaharul si se amesteca. Se gateste curry-ul 2 minute, apoi se adauga tamarin si sos de peste si se mijoteaza mixtura 5 minute, sau pana ce cartofii sunt facuti. Se adauga arahidele si coriandrul si se amesteca. Se gusta curry-ul si se potriveste asezonarea (sos de peste, tamarin si zahar).

Se acopera curry-ul si se lasa sa stea cateva minute, ca aromele sa se amestece. Se stropeste curry-ul cu putin lapte de cocos, pentru un plus de culoare, se presara cu felii de ardei iute si se orneaza cu frunze de busuioc.

Nota:
Nu scuturati cutia cu lapte de cocos si nici nu-l amestecati. Lasati sa se separe, deasupra, crema grasa de cocos.

Am folosit busuioc local in locul variantei asiatice, inca de negasit pe la noi in stare proaspata.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Curry massaman de pui
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)