Panaeng, panang, penang sau phanaeng este un termen ce denumeste un tip de curry thailandez picant, dar nu atat de iute pe cat sunt curry-urile verzi si rosii. Este gatit in lapte sau crema de cocos, cu sau fara adaus de fond, si aromatizat cu pasta de curry panaeng in componenta careia intra diverse aromatice, arahide si mirodenii.
Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
1 lingura de ulei de arahide
2 hasme, feliate
4 ardei iuti uscati
2 linguri de pasta de curry panaeng
200 ml lapte gros de cocos
250 ml fond de pui
4 frunze de limeta kafir
1 fir de lemongrass, tocat marunt
3 cm bucata de curcuma, feliata (optional)
3 cm bucata de krachai, zdrobita (optional)
2 piepti de pui (circa 800 g in total), taiati cubulete
1 lingura de sos de peste
2 linguri de sos de soia light
1 lingura de suc de limeta
2 linguri de unt de arahide
1 lingurita de zahar de palmier (sau zahar brun)
50 g alune caju prajite, tocate
200 g ananas proaspat, taiat cubulete
15 cm castravete, curatat de coaja si seminte, toiat semi-rondele
2 linguri de frunze proaspete de menta, tocate
cateva alune caju, pentru servit
ardei iute rosu, tocat, pentru servit
frunze proaspete de menta, pentru ornat
Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-un wok fierbinte, la foc foarte iute (stir-fry). Se adauga carnea si se gateste 30-40 de secunde, pana isi schimba culoarea, amestecand constant ca sa nu se arda. Se impinge cu spatula catre lateralele wok-ului.
Se adauga in wok hasmele si ardeii iuti si se gatesc 1 minut. Se adauga pasta de curry si se continua 1 minut.
Se adauga lapte de cocos, fond, frunze de limeta kafir, curcuma, krachai si lemongrass si se da mixtura in clocot. Se face apoi flacara mica si se fierbe molcom timp de 2-3 minute.
Intre timp se amesteca untul de arahide cu 2-3 linguri de lichid din wok, pana se obtine un lichid gros si omogen. Se adauga in wok sosul de peste, sucul de limeta, sosul de soia, mixtura de unt de arahide si zaharul si se amesteca. Se continua fierberea molcoma 1-2 minute. Se adauga alunele, ananasul si castravetele si se gatesc 30-40 de secunde. Se serveste curry-ul imediat, presarat cu alune caju intregi, cu ardei iute tocat si ornat cu frunze de menta.
Sfaturi:
In loc de 2 hasme puteti folosi sau cepe rosii mici + 1 catel de usturoi.
Pasta de curry panaeng, curcuma si krachai se gasesc in Bucuresti la Bacania Veche. str. Barbu Vacarescu. De asemenea, posibil la Ki-Lite, in Piata Amzei.
Uleiul de arahide poate fi inlocuit cu ulei rafinat de floarea-soarelui.
Limeta, ananas proaspat, sos de peste, sos de soia, unt de arahide si alune caju se gasesc in hipermarketuri.
In loc de zahar de palmier puteti folosi zahar brun.
Nota:
Pentru amanunte despre pastele de curry thailandeze, accesati acest articol.
Cei care doresc sa cunoasca mai in detaliu tehnica stir-fry, proprie bucatariei asiatice de influenta chinezeasca, o pot face aici.
buna radu un an nou fericit cu multe impliniri la intreaga familie si la retete tot gustoase mult succes cu stima ely
@Eli: Multumesc la fel! Sa aveti si voi un an bun, care sa nu va dezamageasca in niciun fel.
De obicei nu-mi fac pofta retetele tale si asta nu pentru ca nu mi-ar place dar de cele mai multe ori fie am mancat deja ceva asemanator fie am planuit ceva din aceeasi gama si vin mai mult ca o completare. De data asta insa m-ai prins, eu sunt inca la partea cu mancarea traditionala de sarbatori (la fel ca in ultimele 2 saptamani … hahaha) asa ca asta mi-a facut cu ochiul rau de tot, mi-ar fi placut mult … hahaha. Saptamana viitoare se vor schimba lucrurile.
Ai uitat sa mentionezi cea mai importanta varianta de nume si anume Penang pentru ca acest curry si-a luat denumirea de la orasul/insula/statul malaezian cu acelasi nume, celebru pentru bucataria de acolo si cultura peranakan.
Face parte dintre cele 5 cele mai cunoscute curry-uri thai cu lapte de cocos (verde, rosu, galben, massaman si panang).
Se considera ca ingredientele lui obisnuite merg mai bine cu carnea de vita si de aceea varianta cea mai intalnita pentru panang e cu vita. De cele mai multe ori nu se adauga vegetale (castravetele si ananasul din varianta prezentata de tine) si aproape sigur nici untul de arahide nu apare. In schimb, pe langa ingredientele exotice mentionate de tine mai apar de obicei galangal, radacina de coriandru, chimion. In mod traditional se foloseste crema/smantana de cocos in loc de lapte. Spre deosebire de alte curry-uri thai acesta e mai bogat, mai gros, mai cremos, e mai mult o prajire decat o fierbere cum se intampla la cele cu aspect de supa (majoritare in Thailanda)
@cristi-j: Varianta penang este, intr-adevar, si ea folosita des, mai ales inspre granita cu Malaezia. Intr-adevar, cel de vita este cel mai cunoscut si cel mai popular. Exista insa si variante cu pui, porc, peste, creveti etc.
Ar fi trebuit sa specific ca ceea ce folosesc eu ca lapte de cocos, adica ce se gaseste prin MegaImage la cutii este foarte gros, de fapt o crema sau smantana de cocos.
Eu am gatit o varianta care mi s-a parut mai interesanta, de aceea si apar unele ingrediente mai putin obisnuite.
Mi-a fost si mie dor de curry-uri; am cam “trisat” si de sarbatori, am gatit tocanite sau mancarici diverse, cu sosuri de smantana sau rosii, dar condimentate cam ca un curry. Cu alte cuvinte, m-am mentinut intr-un ton oarecum traditional, dar mi-am satisfacut si pofta de mirodenii si condimente. 🙂