Acest tip de curry (in thailandeza “gaeng panaeng goong”), numit si “penang” sau “panaeng”, este un preparat relativ uscat, foarte parfumat si cu iuteala redusa.
Denumirea sa provine din cea a statului malaezian Penang, situat in sudul Thailandei. Originea acestui tip de curry este malaeziana, dar thailandezii l-au adaptat propriului gust.
Curry panang de creveti
Reteta traditionala continea carne de vita, dar exista variante foarte populare care folosesc pui, porc, rata, peste sau fructe de mare. De obicei acest curry contine doar carne, desi exista si variante mai bogate, cu adaus de legume.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 12 minute

Ingrediente:
400 g creveti, decorticati
5 frunze de de limeta kaffir
10 frunze de menta, tocate
2-3 linguri de pasta thailandeza de curry panang
1-2 linguri de sos de peste
1 lingura de pasta de tamarin
1-2 lingurite de suc de limeta
200 ml smantana (crema) de cocos
apa, cata este nevoie
1-2 linguri de unt de arahide
1-2 lingurite de zahar de palmier
2 fire de lemongrass, doar partea alba, zdrobite
30 g arahide (sau alune) prajite, tocate grosier
2 ardei iuti rosii, taiati feliute subtiri, pe diagonala
frunze proaspete de menta, pentru servit
taitei de orez sau orez Jasmine fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se pun deoparte 2 linguri de smantana de cocos, iar restul se imparte in doua parti egale.
Se incinge wok-ul la foc mediu. Se adauga in wok prima parte de smantana de cocos. Smantana va incepe sa sfaraie si sa fiarba aproape imediat. Se adauga pasta de curry si se amesteca, la foc mic.

Se prajeste pasta in smantana de cocos, amestecand continuu. Trebuie sa inceapa sa se observe uleiul care iese la suprafata sosului. Este un lucru normal si un semn ca se gateste corect.

Dupa 4-5 minute de gatit, pasta de curry va incepe sa miroasa puternic. Se adauga lemongrass si frunzele de de limeta kaffir. Se gateste 3-4 minute.

Se adauga crevetii, restul de smantana de cocos, untul de arahide, sosul de peste, pasta de tamarin, sucul de limeta si zaharul. Se amesteca si se gateste 3-4 minute, pana ce crevetii sunt facuti.
Se adauga fasiutele de menta si se amesteca. Se ia curry-ul de pe foc. Consistenta sa trebuie sa fie relativ uscata. Se lasa curry-ul acoperit 1-2 minute, ca aromele sa se amestece.

Se indeparteaza bucatile de lemongrass si frunzele de limeta kaffir. Se serveste curry-ul stropit cu smantana de cocos pusa deoparte, presarat cu alune tocate si felii de ardei iute, ornat cu frunze de menta, alaturi de orez fiert.

Nota:
Am experimentat alegand o varianta de sos imbogatit cu putin unt de arahide, al carui gust imi place foarte mult. Am compensat onctuozitatea combinatiei cocos-arahide cu pasta de tamarin si suc de limeta.

Am folosit ca iarba aromata doar menta, fiindca nu am gasit coriandru, dar o combinatie a celor doua ar fi fost, poate, varianta cea mai buna.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Curry panang de creveti
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: