Am primit de la Marius Tudosiei, proprietarul si managerul Bacaniei Vechi, o pasta thailandeza de curry rosu, preparata in Romania de niste… chinezi. Amicul meu m-a rugat sa o incerc si sa-i spun ce parere am.
Curry rosu de pui

Pasta de curry a trecut bine primul examen organoleptic, cel in stare cruda: are culoarea potrivită, miroase bine, gustul mi s-a parut OK, consistenta era ceva mai uscata decat cea a pastelor de curry care se gasesc pe la Mega Image si prin alte parti.
Examenul hotarator era insa cel care urma sa se desfasoare in wok, asa ca astazi va prezint o reteta incropita la repezeala, cu ceea ce aveam prin casa: un curry rosu de piept de pui. Reteta a iesit bine, pasta de curry si-a facut datoria iar eu m-am ales cu un preparat aromat, picant (adica exact asa cum ar manca thailandezii cand afara sunt peste 30 °C) si delicios.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
250 g piept de pui, taiat fasiute subtiri
2-3 linguri de ulei rafinat de arahide (sau de orez, ori de floarea-soarelui)
1 lingura de pasta thailandeza de curry rosu
1 ardei gras rosu, taiat fasiute subtiri
3 cepe verzi, doar partea alba
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 ceapa mare, tocata marunt
2 linguri de ghimbir, tocat marunt
1/2 ardei iute rosu, tocat marunt
2 linguri de sos de peste
1 lingura de zahar de palmier (sau zahar brun)
200 ml lapte de cocos gros
3 bucati de lemongrass, de 5-6 cm lungime, tocate marunt
1 lingura de pasta de tamarin
orez cu bob lung (preferabil jasmine) fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge un wok, la foc iute. Se adauga uleiul si, cand incepe sa fumege, se adauga ceapa. Se soteaza rapid, amestecand permanent, timp de 1 minut. Se adauga lemongrass, usturoi, ghimbir si ardei iute si se continua 1 minut.

Se adauga fasiutele de carne si se soteaza rapid 2 minute, pana ce isi schimba culoarea si incep sa se rumeneasca la muchii. Se amesteca frecvent, ca sa nu se arda. Se scoate pe o farfurie separata.

Se adauga pasta de curry si se prajeste la foc mic-mediu, amestecand frecvent, timp de 5-6 minute. Se adauga carnea, se amesteca din nou. Se adauga laptele de cocos, sosul de peste, pasta de tamarin si zaharul. Se amesteca bine si se da mixtura in clocot. Se face flacara mica si se mijoteaza mixtura circa 2-3 minute.

Se adauga ardeiul gras si se amesteca. Se continua mijotarea 2 minute. Se stinge flacara. Se adauga ceapa verde si se amesteca. Se serveste curry-ul imediat, alaturi de orez fiert.

Sfaturi:
Gustul acestui curry este, sa zicem, picant pentru ceea ce se mananca in Romania. Daca va temeti de iuteala, folositi doar jumatate din cantitatea de pasta de curry sau renuntati la ardeiul iute tocat. Sau la ambele, dupa cat va stiti de sensibil.

Pasta de curry este luata, deci, din Bacania Veche. Cand ajungeti acolo, rugati-l pe Marius sa va dea pasta pe care mi-a dat-o si mie, stie el, cea de la chinezi. Mai are cel putin inca o varianta, dar pe aceea n-am testat-o.

Tot de acolo puteti cumpara si lemongrass, uneori chiar proaspat, dar la borcan veti gasi intotdeauna. Este bun si asa, nu chiar ca cel proaspat, dar merge bine in lipsa acestuia.

Zahar de palmier gasiti… stiti deja, tot la Bacania veche. Se mai gaseste si la Ki-Lite, poate si prin alte parti.

Lapte de cocos se gaseste in toate supermarketurile mari, dar daca tot mergeti la Marius dupa pasta de curry, luati de la el si laptele de cocos, ca sa scutiti un drum.

Sos de peste idem, asta daca nu-l aveti deja in casa.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Curry rosu de pui
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: