Curry rosu de pui

Am primit de la Marius Tudosiei, proprietarul si managerul Bacaniei Vechi, o pasta thailandeza de curry rosu, preparata in Romania de niste… chinezi. Amicul meu m-a rugat sa o incerc si sa-i spun ce parere am.
Curry rosu de pui

Pasta de curry a trecut bine primul examen organoleptic, cel in stare cruda: are culoarea potrivita, miroase bine, gustul mi s-a parut OK, consistenta era ceva mai uscata decat cea a pastelor de curry care se gasesc pe la Mega Image si prin alte parti.
Examenul hotarator era insa cel care urma sa se desfasoare in wok, asa ca astazi va prezint o reteta incropita la repezeala, cu ceea ce aveam prin casa: un curry rosu de piept de pui. Reteta a iesit bine, pasta de curry si-a facut datoria iar eu m-am ales cu un preparat aromat, picant (adica exact asa cum ar manca thailandezii cand afara sunt peste 30 °C) si delicios.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
250 g piept de pui, taiat fasiute subtiri
2-3 linguri de ulei rafinat de arahide (sau de orez, ori de floarea-soarelui)
1 lingura de pasta thailandeza de curry rosu
1 ardei gras rosu, taiat fasiute subtiri
3 cepe verzi, doar partea alba
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 ceapa mare, tocata marunt
2 linguri de ghimbir, tocat marunt
1/2 ardei iute rosu, tocat marunt
2 linguri de sos de peste
1 lingura de zahar de palmier (sau zahar brun)
200 ml lapte de cocos gros
3 bucati de lemongrass, de 5-6 cm lungime, tocate marunt
1 lingura de pasta de tamarin
orez cu bob lung (preferabil jasmine) fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se incinge un wok, la foc iute. Se adauga uleiul si, cand incepe sa fumege, se adauga ceapa. Se soteaza rapid, amestecand permanent, timp de 1 minut. Se adauga lemongrass, usturoi, ghimbir si ardei iute si se continua 1 minut.
Se adauga fasiutele de carne si se soteaza rapid 2 minute, pana ce isi schimba culoarea si incep sa se rumeneasca la muchii. Se amesteca frecvent, ca sa nu se arda. Se scoate pe o farfurie separata.
Se adauga pasta de curry si se prajeste la foc mic-mediu, amestecand frecvent, timp de 5-6 minute. Se adauga carnea, se amesteca din nou. Se adauga laptele de cocos, sosul de peste, pasta de tamarin si zaharul. Se amesteca bine si se da mixtura in clocot. Se face flacara mica si se mijoteaza mixtura circa 2-3 minute.
Se adauga ardeiul gras si se amesteca. Se continua mijotarea 2 minute. Se stinge flacara. Se adauga ceapa verde si se amesteca. Se serveste curry-ul imediat, alaturi de orez fiert.
Sfaturi:
Gustul acestui curry este, sa zicem, picant pentru ceea ce se mananca in Romania. Daca va temeti de iuteala, folositi doar jumatate din cantitatea de pasta de curry sau renuntati la ardeiul iute tocat. Sau la ambele, dupa cat va stiti de sensibil.
Pasta de curry este luata, deci, din Bacania Veche. Cand ajungeti acolo, rugati-l pe Marius sa va dea pasta pe care mi-a dat-o si mie, stie el, cea de la chinezi. Mai are cel putin inca o varianta, dar pe aceea n-am testat-o.
Tot de acolo puteti cumpara si lemongrass, uneori chiar proaspat, dar la borcan veti gasi intotdeauna. Este bun si asa, nu chiar ca cel proaspat, dar merge bine in lipsa acestuia.
Zahar de palmier gasiti… stiti deja, tot la Bacania veche. Se mai gaseste si la Ki-Lite, poate si prin alte parti.
Lapte de cocos se gaseste in toate supermarketurile mari, dar daca tot mergeti la Marius dupa pasta de curry, luati de la el si laptele de cocos, ca sa scutiti un drum.
Sos de peste idem, asta daca nu-l aveti deja in casa.

18 comentarii pe “Curry rosu de pui

    • Radu Popovici spune:

      @amos: Ati avut un punct de pornire si ati experimentat; iar rezultatul final v-a fost pe plac. Nu pot decat sa zic si eu: Super! 🙂

  1. cristi-j spune:

    e si asta un punct de vedere , cu trufele si bunul simt … hahaha
    oricum , relatia mea cu trufele negre e foarte rece si distanta , de coriandru , inclusiv boabe , sunt mult mai apropiat … hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Eu am mai avut relatii cu trufele: un ulei trufat in salate, o razatura fina de trufe in risotto etc. Nu sunt rele, dar nu le-as da pe, sa zice usturoi, ceapa, ghimbir, ardei iute si alte cel putin 50 de alte chestii. Totusi, este bine ca exista si ele. 🙂

  2. mihai2206 spune:

    @Radu: Un indian din Moldova cultiva coriandru in Romania si il exporta in India; niste chinezi din Romania produc pasta de curry rosu in Romania… Ce ti-e si cu globalizarea asta 😛

  3. cristi-j spune:

    un indian din moldova exporta coriandru din romania in india ???!!!
    viata e mereu plina de surprize , niciodata nu le-ai auzit pe toate ! hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Pai italienii nu exporta trufe negre din Romania in Italia, unde le ambaleaza si le vand inapoi in Romania la de 4-5 or pretul? Macar indianul are bunul simt sa nu ne-o traga. 😀

  4. cristi-j spune:

    multumesc mult pentru oferta ! mi-ar placea foarte mult . nu ar fi atat de mult vorba de aprovizionare cat de placerea unei explorari impreuna , mai ales in mai multe locuri . dar nu stiu cat de curand se poate intampla mai ales ca nu am masina … hahaha … plus ca dragonul rosu nu e chiar in drum si are si un program mai scurt . dar o sa incerc , demult vreau s-o fac .
    apropo de aprovizionare , sper sa am ocazia sa mi-o fac peste cateva saptamani in belgia .
    romania e cel mai mare exportator de coriandru din europa ? care e sursa pentru aceasta informatie ? ce fel de coriandru ? ma gandesc ca boabe . stii si unde se cultiva ?

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Masina gasim, ma ocup eu. Magazinele alimentare din Dragonul Rosu sunt deschise pana pe la ora 15-16.
      Coriandru boabe, bineinteles. Sursa mea este un prieten care da in arenda terenuri unui indian care cultiva coriandru aici si il exporta in India si in Europa. Terenurile respective se afla in Moldova, cred ca pe langa Focsani.

  5. cristi-j spune:

    pasta de curry a fost doar o lingura . la cate ai pus pe langa ea acest curry ar fi iesit foarte aromat si gustos chiar si fara ea . hehehe
    spui ca e pasta thai facuta de chinezi . sunt chinezi din china sau poate sunt din thailanda ? sau pasta poate nu e neaparat thai , mai sunt desigur si alte paste rosii de curry … are galangal , frunze de limeta kaffir , radacini de coriandru , lemongrass asa cum ar trebui ?
    fac si pasta verde ? o prefer pe cea verde , e sigur in primele locuri … hahaha

    de regula pasta rosie e destul de picanta la cati ardei iuti foloseste asa ca e bine venit avertismentul tau .
    in lista de ingrediente ai trecut pasta de tamarin dar apoi n-ai mai folosit-o .

    nu am mai vazut demult lemongrass , la borcan nu am folosit niciodata dar am avut lemongrass pulbere (folositor la nevoie dar nu se compara cu cel proaspat)
    apropo de radacini de coriandru , prima oara am folosit abia anul trecut si ma gandeam inainte de asta , ce mare lucru , doar folosisem de atatea ori coriandru proaspat si boabe , trebuie sa fie tot pe-acolo . am avut o mare surpriza , e un ingredient grozav , asa ca pentru cine cultiva coriandru , sa nu uite sa foloseasca si radacinile (se pastreaza bine la congelator)

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Stai sa-ti explic. Sunt chinezi din Romania care au facut pasta thailandeza de curry rosu aici, la noi. Altminteri, am vazut la Mega pasta din aceasta facuta in Polonia, asa ca vad ca s-a universalizat. Nu stiu exact ce are in componenta, dar din cate am putut observa cercetand pasta si gustand-o in stare cruda, are si lemongrass, si pasta de creveti, si galangal, si frunze de limeta cafru (sau poate de curry, aici nu sunt sigur); cred ca au si radacini de coriandru, caci, culmea, Romania este cel mai mare exportator de coriandru din Europa.
      Ai dreptate cu pasta de tamarin. Am corectat.
      Incearca sa faci un drum odata in Bucuresti. Anunta-ma cu 2-3 zile inainte si mergem impreuna in 4-5 locuri sa-ti faci o aprovizionare completa. Am fost acum cateva zile la Dragonul Rosu, de pilda, si au o gramada de noutati fata de acum un an. In plus, sunt anumite magazine unde se gasest foarte multe ingrediente thai, la borcan, bineinteles.

  6. alison spune:

    @radu, pe rind, pe rind! unele nici nu stiu ce reprezinta… mi-ai dat teme! ca de obicei, subtil, stirnesti omul la cunoastere… 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @alison: Ar mai fi de luat curry galben, masaman si pasta nam prik, lemongrass, tamarin, frunze de curry, piper verde proaspat, radacini de lotus, curcuma proaspata, radacini de coriandru si alte cateva. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.