Aceasta reteta are sosul preparat pe baza de iaurt, un ingredient mai putin obisnuit pentru curry-urile thailandeze, care sunt gatite de obicei cu lapte de cocos (in centru si sudul tarii) sau apa (in nordul tarii).
Curry thailandez galben de creveti
Iaurtul se foloseste uneori impreuna cu pastele de curry foarte iuti, cum este cea galbena, pentru a mai calma iuteala acesteia; este, de asemenea, o varianta mai buna decat laptele de cocos, in ce priveste continutul de grasimi – asta pentru cei ingrijorati de silueta lor.

Curry-urile galbene, in mod traditional, contin aproape exclusiv ingrediente albe, galbene si portocalii. Ca garniseli, se accepta insa si unele accente de culoare, asa cum am folosit si eu in reteta de fata.
Retetele de curry-uri thailandeze nu sunt fixe, asa ca puteti gasi o mare variatie in retetele de pe Internet sau din carti. Ideea este sa folositi pasta de curry corecta, sa va inscrieti, pe cat posibil, in cerintele coloristice, sa gatiti corect ingredientele si sa va bucurati de munca dvs., caci reteta este delicioasa.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
1 lingura de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 linguri de pasta thailandeza de curry galben
120 ml iaurt gros
100 ml apa, sau cata este nevoie
o mana de frunze proaspete de coriandru proaspat, tocat
o mana de frunze proaspete de menta proaspata, tocata
1 fire de lemongrass, doar partea alba, taiate bucati mari si zdrobite
3-4 frunze de limeta kaffir
2 salote (sau cepe mici si rosii), taiate solzisori
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingura de sos de peste, sau dupa gust
1 lingura de pasta de tamarin (sau suc de limeta), sau dupa gust
2 lingurite de zahar de palmier, sau dupa gust
300 g creveti, curatati
100 g morcovi, feliati subtire, pe diagonala
100 g porumbi tineri, taiati in jumatate pe lungime
1 ardei gras galben, curatat si taiat fasiute
1 ardei iute rosu, taiat fasiute subtiri, pentru ornat (optional)
feliute de limeta, pentru ornat (optional)
frunze proaspete de coriandru sau menta, pentru ornat
taitei de orez, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge un wok si se adauga uleiul, la foc mediu. Cand acesta se incinge, se adauga pasta de curry. Se gateste 2 minute, sau pana ce incepe sa miroasa puternic. Se adauga apoi iaurtul, apa, frunzele de limeta kaffir si lemongrass-ul si se gateste totul circa 2 minute, la foc mic.

Se adauga salotele si usturoiul si se gatesc 3-4 minute, la foc mic. Se adauga morcovii si se continua 2 minute. Se adauga apoi crevetii, ardeiul gras si porumbul tanar si se continua 1 minut.

Se adauga sosul de peste, zaharul si pasta de tamarin si se continua gatitul circa 1-2 minute, sau pana ce ingredientele se incing bine. Se adauga menta si coriandrul si se amesteca. Se acopera curry-ul si se lasa sa stea 2-3 minute, ca aromele sa se amestece.

Se indeparteaza din wok lemongrass-ul si frunzele de limeta kaffir.
Se serveste curry-ul ornat cu frunze de coriandru sau menta, fasiute de ardei iute si feliute de limeta, alaturi de taitei de orez.

Nota:
Paste thailandeze de curry se gasesc sporadic in super si hipermarketuri, cum sunt Mega Image si Cora, sau la magazinele alimentare care comercializeaza si produse asiatice.

Sosul acestui curry poate fi mai lichid decat al meu, mai ales daca il mancati alaturi de orez fiert. Eu am folosit taitei si, in cazul pastelor, nu imi plac sosurile prea abundente; prefer ca acestea doar sa “imbrace” taiteii, nu sa balteasca in bol.
Puteti prepara acest curry si cu alte fructe de mare, cu peste sau pui.

Menta thailandeza este diferita de cele europene si nu am vazut-o niciodata proaspata in niciun magazin din Europa. Am folosit menta de-a noastra, cu rezultate foarte bune. Probabil ca aroma curry-ului ar fi fost diferita folosind menta thailandeza, dar nu cred ca aceasta substitutie, dictata de altfel de necesitate, este importanta.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Curry thailandez galben de creveti
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)