Mi-era dor de o reteta asiatica – in ultimul timp am vorbit mai mult despre cea mediteraneana – asa ca va propun astazi o reteta dintr-o bucatarie care, chiar daca in recentul sondaj de pe blog nu a reusit o clasare deloc buna, este socotita de specialisti una dintre cele mai sanatoase din lume (voi reveni asupra acestui “clasament al sanatarii culinare” intr-un articol viitor).


Iata deci un curry verde care, conform traditiei, contine ingrediente de culoare verde sau alba (cu exceptia crevetilor, desigur) si este condimentat cu pasta thailandeza de curry verde. De ce pasta thailandeza? Fiindca bucataria vietnameza, ca si cea cambodgiana sau laotiana, foloseste pastele de curry thailandeze, preparate aproape identic. Nu uitati, vorbim de tari care au cam aceeasi clima, aceleasi resurse si o bogata mostenire culturala comuna. Reteta mai foloseste si alte ingrediente comune „zonei”, ca sosul de peste, coriandrul, uleiul de arahide, zaharul de palmier si laptele de cocos.

Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
12-14 creveti medii (circa 250 g) cruzi
2 catei de usturoi, tocati marunt
250 ml lapte de cocos
2 cepe verzi, taiate bucati pe diagonala
1 ardei gras verde, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
2 linguri de ulei de arahide
1 castravete mediu, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
1 lingura de pasta de curry verde
1 lingura de sos de peste
1 lingurita de zahar de palmier (sau zahar brun)
1 lingura de apa
1 mana de frunze proaspete de coriandru, tocat
fire proaspete de coriandru, pentru ornat
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se indeparteaza capetele si carapacele crevetilor. Se despica apoi pe spinare si se scoate, cu o scobitoare, vinisoara neagra care reprezinta aparatul lor digestiv.

Se incinge uleiul intr-un wok si se adauga usturoiul si crevetii. Se soteaza la foc iute 2 minute.
Se adauga ceapa, castravete si ardei si se continua inca 2 minute. Se ia wok-ul de pe flacara.

In alta tigaie se incinge pasta de curry 1 minut, amestecand constant, ca sa nu se lipeasca. Atunci cand incepe sa miroasa puternic, se adauga laptele de cocos si se da in clocot.

Se adauga sosul de peste si zaharul. Se amesteca pana se topeste zaharul. Se adauga crevetii si legumele. Se amesteca pana se incing, apoi se adauga coriandrul tocat. Se orneaza curry-ul cu fire de coriandru si se serveste alaturi de orez fiert.

Sfaturi:
Pasta thailandeza de curry verde se gaseste in Mega Image si, doar in Bucuresti, la Ki-Life.

Uleiul de arahide poate fi inlocuit cu un ulei insipid, rafinat, cum este cel de floarea-soarelui.

Coriandrul se gaseste mai greu, aproape niciodata altfel decat ambalat in pliculete, la un pret foarte ridicat. Daca nu-l gasiti sau il socotiti prea scump, inlocuiti-l cu hasmatuchi sau patrunjel. Plantele nu sunt identice ca gust si aroma, dar este cea mai potrivita inlocuire pe care o avem la indemana.

Folositi creveti congelati de la Mega Image. Capul este deja indepartat, iar vinisoara neagra este deja scoasa; in opinia mea au cel mai bun raport pret/calitate. Decongelati-i lent, in frigider, timp de 16-24 de ore.

Zaharul brun este un inlocuitor destul de bun pentru zaharul de palmier si se gaseste in aproape toate supermarketurile.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Curry verde de creveti
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: