Vreau sa va prezint astazi un ingredient de pe piata romaneasca: pasta de curry verde thailandez. Am cumparat-o de la Carrefour, magazinul din Piata Unirii (Bucuresti), de la sectiunea produselor exotice, aflata la etajul 1 al magazinului. Este o cutie ce contine ingredientele unui preparat foarte aromat si picant. Exista instructiuni de folosire pe spatele cutiei: practic, se prajeste carne (la alegerea dvs.: pui, porc, vita, peste etc.), se adauga (sau nu) ceva legume si taitei, sau orez fiert, si se combina cu amestecul din cutie.


Sos de curry verde thailandez
Sigur ca o pasta de curry preparata in casa este mai buna, dar o parte dintre iongrediente sunt greu de gasirt. Cu o astfel de pasta, desi curry-ul scade putin la capitolul gust-arona, totul este foarte simplu si rapid. Micul recipient continand curry-ul verde thailandez este, cu adevarat, folositor in ocaziile in care aveti pofta de ceva mai deosebit si picant, dar nu aveti prea mult timp la dispozitie. In numai 15-20 de minute puteti avea la in farfurie 2 portii gustoase si pline de arome interesante, un amestec bine echilibrat de picant si citric.

Reteta este foarte aromata, dar gustul este cu adevarat picant, asa ca abordati-o cu prudenta. Daca nu suportati iuteala prea mare, folositi o cantitate dubla de taitei, sau serviti curry-ul asa cum este in reteta de mai jos, dar alaturi de orez fiert. Mai puteti adauga putin suc de limeta (sau de lamaie), ca sa mai taiati din iuteala.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
250 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat bucatele
2 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
1 cutie de curry verde de pui
2 linguri de sos de soia
1 lingurita de zahar brun (sau zahar obisnuit)
1 lingura de alune caju
150 g amestec de morcov si telina, taiate fideluta
150 g taitei de orez
frunze proaspete de coriandru, sau patrunjel

Instructiuni:
Se incing 2 linguri de ulei intr-un wok. Se adauga carnea si se prajeste 4 minute la foc iute, amestecand frecvent, pana ce incepe sa se rumeneasca.

Se adauga amestecul de morcov si telina, impreuna cu sosul de soia si se amesteca 2 minute, la foc iute.

Se adauga continutul cutiei de curry verde si se amesteca. Se da in clocot, se micsoreaza flacara si se fierbe carnea 4 minute, amestecand ocazional.

Intre timp, se inmoaie taiteii de orez 4 minute in apa clocotita, sau se procedeaza conform instructiunilor de pe ambalaj. Trebuie sa fie al dente, adica fragezi, dar nu prea moi.

Se adauga taiteii in wok si se amesteca, dupa care se lasa sa se incinga bine. La sfarsit, se adauga alunele caju. Se serveste curry-ul ornat cu frunze proaspete de coriandru, sau patrunjel.

Sfaturi:
Se gasesc in supermarketuri, la raionul de legume, plicuri cu diverse salata, pregatite si curatate ca sa le puneti direct in salatiera. Unul dintre aceste amestecuri este cel de morcov si telina, taiate fideluta. Folositi cam jumatate de plic pentru aceasta reteta.
Taitei de orez se gasesc in supermarket. Nu trebuie fierti, de obicei este de ajuns sa fie inmuiati in apa fierbinte 3-4 minute.
Puteti folosi orice fel de alune, sau chiar migdale, mieji de nuca ori seminte de floarea-soarelui, in locul alunelor caju.
Sos de soia si zahar brun se gasesc, de asemenea, in super marketuri.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Curry verde de pui cu taitei
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: