Va spuneam in reteta postata anterior ca bucataria sud-est asiatica imi este cel mai aproape de inima. De aceea, m-a interesat modul in care a fost influentata de marile puteri gastronomice ale continentului asiatic: bucatariile Indiei si Chinei.


Curry-ul de fata este una dintre retetele care demonstreaza influenta exercitata de India asupra celei vietnameze, desi aceasta din urma este tributara in mai mare masura bucatariei chinezesti. Acest curry-ul are gust dulce-iute, cu aroma citrica. Iuteala se poate regla indepartand (total, sau partial) semintele ardeilor iuti.
Este poate interesant de facut o paralela intre acest curry si alte curry-uri ce folosesc cartofi, cum este acesta, din Jamaica, si puiul Vindaloo, din India.

Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:
2 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, tocata
1 limeta, sucul si coaja rasa de la
2 catei de usturoi, tocati
1 ceapa, tocata
1 lingura de pudra de curry
500 g piept de pui (sau 750 kg pulpe de pui, cu os cu tot) dezosat, fara piele, taiat bucatele
2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui), pentru prajit
240 ml lapte de cocos, din cutie
1 lingura de zahar brun
500 g cartofi, curatati si taiati cubulete de 3 cm
2 ardei iuti rosii, despicati
frunze de coriandru (sau de patrunjel), pentru ornat

Instructiuni:
Se pun intr-un robot de bucatarie ghimbirul, sucul de limeta, usturoiul, pudra de curry si ceapa; se proceseaza pana se obtine o pasta omogena.

Se transfera pasta intr-un castron si se adauga bucatelele de pui; se amesteca bine de tot, se acopera castronul si se lasa carnea la marinat peste noapte, in frigider.

Se incinge uleiul intr-un wok, sau cratita mare, si se prajesc bucatile de carne, amestecand ocazional, pana ce se rumenesc uniform, dupa preferinta.

Se adauga laptele de cocos, zaharul, ardeii iuti, 250 ml apa si cartofii. Se amesteca bine, se acopera wok-ul si se fierb ingredientele, la foc molcom, circa 20-30 de minute, pana ce cartofii sunt fragezi. Se adauga coaja rasa de limeta si se amesteca. Se serveste curry-ul ornat cu frunze de coriandru.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Curry vietnamez de pui cu cartofi
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)