Curs de practica si teorie culinara: „Masline si ulei de masline”

Am fost întrebat de foarte multe ori, la evenimentele mele, daca nu organizez si cursuri de gatit. Întrebarile nu veneau de la tineri la început de drum, în cautarea unei calificari (de altfel, acestia nici nu se numara, din motive usor de înteles, printre oaspetii evenimentelor mele gastronomice) ci de persoane mature, cu un oarecare confort financiar, dornice sa învete sa gateasca mai corect, sau sa se familiarizeze cu diverse ingrediente.
Masline11 - Curs de practica si teorie culinara: „Masline si ulei de masline” 1 - Retetele lui Radu

Am mai avut cu ceva timp în urma doi elevi, ambii studenti. Din diverse motive, în principiu lipsa de timp, le-am sistat la un moment dat. Iata, însa, ca a venit momentul, asteptat de mine cu emotie, sa reiau cursurile de gatit.

Beneficiez acum de un spatiu bine dotat, situat central, usor accesibil si de experienta unui bucatar „veteran”, Costel Clipescu. În principiu eu voi acoperi partea de teorie si partial cea de practica, în timp ce Costel va acoperi viceversa, adica în principal partea de practica si partial cea de teorie. Împreuna facem o buna echipa si pot promite cursantilor ca, desi ne vom distra bine împreuna, vor pleca de la aceste cursuri cu o pregatire, teoretica ti practica, superioara oricarei scoli de gatit din Romania. Vor învata astfel sa gateasca mai corect, mai creativ si mai variat.

Primul curs propus de GUXT are ca tema „Masline si uleiu de masline”. Sunt doua ingrediente definitorii pentru zona mediteraneana, sanatoase si pline de gust. Beneficiem la acest curs si de sprijinul Bacaniei Vechi, care va oferi spre degustare cateva tipuri de ulei de masline si cateva varietati de masline din Grecia, Italia si Spania.
Dupa degustare, timp în care voi povesti cate ceva despre istoria maslinelor si despre uleiul de masline, se trece la partea de gatit propriu-zisa. Mai întai cateva condimente tipice Mediteranei: doua feluri de pesto si tapenade. Într-o forma sau alta toate se gasesc pe piata, dar preparate în casa sunt nu doar mai ieftine, ci si mult mai gustoase.
Aceste condimente se vor degusta cu bruschetta, rosii, mozzarella, paste etc.

Trecem apoi la felurile principale: salau cu tapenade si pui cu masline în stil napoletan, adica celebrul pollo alla puttanesca, preparat care are si o istorie interesanta. Pe toata durata cursului participantii au la discresie cafea, apa plata si apa carbogazoasa. Bineînteles, ceea ce se gateste se si mananca pe loc, optional însotit, contra cost, de vinurile casei.

Citeste si articolul →   De GUXTibus (4)

La plecare, fiecare participant va primi o mapa ce contine un rezumat al partii de teorie si retetele gatite, plus o diploma de explorator culinar care a absolvit, sper eu cu brio, modulul de curs dedicat maslinelor si uleiului de masline.

La cursuri pot participa maxim 8 persoane, contra sumei de 225 lei. Ca de obicei, pentru a rezerva un loc, aceasta suma se plateste în avans în contul RO72RZBR0000060007711179, deschis pe numele meu la Raiffeisen Bank, agentia Delea Veche, cu mentiunea MASLINE.

Cursul se desfasoara în dubla editie, pentru a oferi participantilor mai multe variante, functie de timpul lor liber. Durata: circa 3-4 ore. Va astept marti 6 mai sau sambata 10 mai 2014, la orele 13:00, la GUXT, în str. Dimitrie Racovita nr. 37.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.