Curs de practică şi teorie culinară: „Măsline şi ulei de măsline”

Am fost întrebat de foarte multe ori, la evenimentele mele, dacă nu organizez şi cursuri de gătit. Întrebările nu veneau de la tineri la început de drum, în căutarea unei calificări (de altfel, aceştia nici nu se numără, din motive uşor de înţeles, printre oaspeţii evenimentelor mele gastronomice) ci de persoane mature, cu un oarecare confort financiar, dornice să înveţe să gătească mai corect, sau să se familiarizeze cu diverse ingrediente.
Masline11 - Curs de practică şi teorie culinară: „Măsline şi ulei de măsline” 1 - Retetele lui Radu

Am mai avut cu ceva timp în urmă doi elevi, ambii studenţi. Din diverse motive, în principiu lipsa de timp, le-am sistat la un moment dat. Iată, însă, că a venit momentul, aşteptat de mine cu emoţie, să reiau cursurile de gătit.

Beneficiez acum de un spaţiu bine dotat, situat central, uşor accesibil şi de experienţa unui bucătar „veteran”, Costel Clipescu. În principiu eu voi acoperi partea de teorie şi parţial cea de practică, în timp ce Costel va acoperi viceversa, adică în principal partea de practică şi parţial cea de teorie. Împreună facem o bună echipă şi pot promite cursanţilor că, deşi ne vom distra bine împreună, vor pleca de la aceste cursuri cu o pregătire, teoretică ţi practică, superioară oricărei şcoli de gătit din România. Vor învăţa astfel să gătească mai corect, mai creativ şi mai variat.

Primul curs propus de GUXT are ca temă „Măsline şi uleiu de măsline”. Sunt două ingrediente definitorii pentru zona mediteraneană, sănătoase şi pline de gust. Beneficiem la acest curs şi de sprijinul Băcăniei Vechi, care va oferi spre degustare câteva tipuri de ulei de măsline şi câteva varietăţi de măsline din Grecia, Italia şi Spania.
După degustare, timp în care voi povesti câte ceva despre istoria măslinelor şi despre uleiul de măsline, se trece la partea de gătit propriu-zisă. Mai întâi câteva condimente tipice Mediteranei: două feluri de pesto şi tapenade. Într-o formă sau alta toate se găsesc pe piaţă, dar preparate în casă sunt nu doar mai ieftine, ci şi mult mai gustoase.
Aceste condimente se vor degusta cu bruschetta, roşii, mozzarella, paste etc.

Trecem apoi la felurile principale: şalău cu tapenade şi pui cu măsline în stil napoletan, adică celebrul pollo alla puttanesca, preparat care are şi o istorie interesantă. Pe toată durata cursului participanţii au la discreşie cafea, apă plată şi apă carbogazoasă. Bineînţeles, ceea ce se găteşte se şi mănâncă pe loc, opţional însoţit, contra cost, de vinurile casei.

Citeste si articolul →   A fost “Gustări de casă”, octombrie 2012

La plecare, fiecare participant va primi o mapă ce conţine un rezumat al părţii de teorie şi reţetele gătite, plus o diplomă de explorator culinar care a absolvit, sper eu cu brio, modulul de curs dedicat măslinelor şi uleiului de măsline.

La cursuri pot participa maxim 8 persoane, contra sumei de 225 lei. Ca de obicei, pentru a rezerva un loc, această sumă se plăteşte în avans în contul RO72RZBR0000060007711179, deschis pe numele meu la Raiffeisen Bank, agenţia Delea Veche, cu mentiunea MASLINE.

Cursul se desfăşoară în dublă ediţie, pentru a oferi participanţilor mai multe variante, funcţie de timpul lor liber. Durata: circa 3-4 ore. Vă aştept marţi 6 mai sau sâmbătă 10 mai 2014, la orele 13:00, la GUXT, în str. Dimitrie Racoviţă nr. 37.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.