Cursuri de practică și teorie culinară

Foarte multă lume mă întreabă unde ar putea urma cursuri de gătit. Cei care pun această întrebare nu sunt proaspeți absolvenți de liceu în căutarea unei calificări, ci persoane trecute de 25-30 de ani, uneori chiar ceva mai vârstnice, care doresc, pur și simplu, să învețe să gătească preparate interesante, mai corect și mai creativ, cu ingrediente mai deosebite; aceștia nu ţintesc să profeseze ca bucătari, ci doar să poată oferi familiei și prietenilor mese corect alcătuite, cu preparate echilibrate, bine gătite și bine servite.
Cursuri de practica si teorie culinara la GUXT

Ca răspuns la aceste cereri, am început deja, împreună cu Costel Clipescu, să organizez cursuri de practică şi teorie culinară la “GUXT – Club de Explorări Culinare”, situat în Bucureşti, în str. Dimitrie Racoviță nr. 37, un loc central, liniştit şi foarte discret, situat într-una dintre cele mai frumoase zone ale oraşului.
Localul în care funcţionează GUXT este intim, plăcut şi cald. Cărămida aparentă se bucură de tovărăşia lemnului natur şi a pielii, iar atmosfera este în acelaşi timp una relaxantă, dar şi de o anumită ţinută.
Cursuri de practica si teorie culinara la GUXT
Cursuri de practica si teorie culinara la GUXT
Eu am diplomă de bucătar și de formator, iar Costel are atestat de bucătar-șef. Amândoi iubim această meserie și o facem cu pasiune. Amândoi ştim să transmitem cursanţilor ceva foarte important: a găti este cel mai frumos lucru din lume; este o activitate generoasă, creativă, care se face musai cu dragoste şi pasiune.
Cursuri de practica si teorie culinara la GUXT
Participanții la curs se pot bucura nu doar de această atitudine a profesorilor, ci şi de o expunere teoretică modernă și de calitate, ca și de demonstrații practice, executate strălucitor de persoane cu mare experiență (aici mă refer în special la prietenul Costel). Nu în ultimul rând, cursanţii noştri pot socializa şi se pot destinde, căci cursurile noastre de gătit sunt întotdeauna plăcute şi distractive.
Cursuri de practica si teorie culinara la GUXT
Cursuri de practica si teorie culinara la GUXT
Mă repet, ca să fiu foarte clar: cursurile de practică și teorie culinară ținute de noi la GUXT nu oferă o diplomă recunoscută de Ministerul Muncii sau de cel al Învățământului, deși avem toate calificările necesare, iar locul întrunește toate cerințele unei școli de bucătărie. Vă asigur însă că ceea ce se face la GUXT bate la mare distanță orice curs de gătit ținut de vreuna dintre așa-zisele școli acreditate pe care le cunosc.
Cursuri de practica si teorie culinara la GUXT
Bucătăria-şcoală este foarte curată şi bine utilată, dotată cu aer condiţionat. Ea oferă 4 locuri de gătit independente: 4 plite cu câte 2 ochiuri. La GUXT pot găti lejer 4 cursanți. Aceștia plătesc bilet întreg, undeva între 200 și 300 lei pe ședință, funcție de alimentele folosite și de complexitatea lecției.
Cursuri de practica si teorie culinara la GUXT
La curs mai au acces încă 4 însoțitori, care pot asista la lecție, dar nu gătesc. Este complicat ca la o singură plită să gătească o echipă de doi oameni; cine plăteşte minim 200 lei prntru o lecţie are, în mod normal, dorinţa de a găti reţetele de la cap la coadă, nu să împartă activitatea cu un coechipier. De aceea am ales varianta cu 4 cursanţi, care gătesc preparatele, şi 4 însoţitori.
Aceştia din urmă pot asista la lecţie, dacă doresc, şi mănâncă ceea ce gătesc cursanții. Un însoțitor plătește doar 100 lei.
Cursuri de practica si teorie culinara la GUXT
Cursuri de practica si teorie culinara la GUXT
Vrem să încurajăm astfel cuplurile și să le oferim șansa să petreacă împreună câteva ore, chiar dacă nu împărtășesc neapărat pasiunea pentru gătit. Desigur, în cadrul unei astfel de perechi, oricând se pot schimba locurile între cei doi: în orice moment, dacă cei doi doresc astfel, cursantul poate deveni însoțitor și viceversa.
Cursuri de practica si teorie culinara la GUXT
Ce fac însoțitorii în timp ce cursanții participă la lecție și gătesc? Pot asculta expunerile profesorilor și pot urmări gătitul, sau pot sta la recepţie, în fumoar sau în sala de mese, la răcoare, cu o bere rece alături, sau cu un pahar de vin, suc sau orice altceva și-ar putea dori. Pot naviga pe Internet, dacă au chef, sau se pot uita la televizor.
Cursuri de practica si teorie culinara la GUXT
Lecțiile sunt destul de diverse. De la prepararea pastelor de casă, până la gătitul corect în aburi; de la fructe de mare şi peşte, până la carnea de vită; de la salate până la măsline, condimente sau mirodenii.
Dacă subiectul este mai complex, există mai multe module pe aceeași temă, independente unul de celălalt. De exemplu, tema Fructe de mare are trei module, la fiecare dintre ele gătindu-se cu altceva: midii, scoici Saint-Jacques, caracatiţă / creveţi, calmari / homari, stridii.
Temele pot aborda fie clase de alimente (orez, paste, fructe de mare, măsline şi ulei de măsline etc.), fie metode de gătit (gătitul în aburi, poşarea, brezarea etc.), fie introducerea de elemente ale unor culturi culinare interesante (bucătărie thailandeză, jamaicană, marocană etc.).
Cursuri de practica si teorie culinara la GUXT
Cursurile cuprind o introducere teoretică, de obicei scurtă, dar, uneori, funcţie de subiect, ea poate fi ceva mai extinsă, şi o parte practică în care se gătesc de obicei minim 4 preparate culinare, cât mai diverse. Lecţiile sunt astfel structurate încît să ofere destule informaţii folositoare, dar fără a fi excesiv de tehnice, pedante sau plicticoase.
Cursuri de practica si teorie culinara la GUXT
Există şi un aşa-numit suport de curs oferit gratuit cursanţilor, nu şi însoţitorilor: o mapă care include partea de teorie şi toate reţetele cu care se lucrează. De asemenea, cursanţii primesc şi o diplomă onorifică. Atenţie, repet pentru a doua oară: nu este o diplomă care poate servi la angajare; ea are doar valoare simbolică: o amintire, şi atât, şi vă garantez că va fi una plăcută.
Cursuri de practica si teorie culinara la GUXT
Tot gratuit, sau, dacă vreţi, incluse în preţ, sunt cafea şi apă plată şi gazoasă la discreţie. Tot noi punem la dispoziţia participanţilor, pe durata cursului, echipament de protecţie şi de lucru.
Plata se poate face prin transfer bancar, ordin de plată sau cash.
Cursuri de practica si teorie culinara la GUXT
Cursurile au loc în timpul săptămânii în fiecare marţi (accidental şi miercuri), începând cu orele 13:00 şi în fiecare sâmbătă începând cu orele 11:00. Durata lor este, în general, de 3-4 ore, deşi au fost cazuri în care cursanţii s-au simţit atât de bine împreună încât au adăstat şi 4-5 ore, la poveşti şi un pahar de vin.

Citeste si articolul →   GUXT – Club de Explorări Culinare

Am postat şi câteva fotografii de la cursurile care s-au desfăşurat deja la GUXT. Puteţi vedea că se lucrează destul de intens, dar atmosfera este plăcută şi relaxată, iar ingredientele folosite sunt de calitate foarte bună. Vă asigur că şi ceea ce iese din mâinile cursanţilor, supravegheaţi îndeaproape de mine şi de Costel, este foarte gustos.

Orice curs este anunţat din timp pe site-ul www.guxt.ro şi pe pagina de Facebook a clubului GUXT.
Dacă aveţi nelămuriri sau întrebări, dacă doriţi să vă înscrieţi la cursuri sau orice altă informaţie, mă puteţi contacta pe adresa de mail radu.popovici[around]guxt.ro sau la numărul de telefon 0722.502.681.


2 comentarii pe “Cursuri de practică și teorie culinară

 1. etargoviste spune:

  Sunt de parere ca aceste cursuri ar trebui sa fie precum cele de dans, facute pentru a primi putin incredere, putin respect din partea prietenilor, poate chiar partenerului de viata.
  Consider asemeni ca nu ar trebui sa fie pentru obtinerea unei slujbe in domeniu decat dupa un an minim de practica zilnica, parerea mea
  Asemeni cred ca ar trebuii sa fie gratuit.

  • Radu Popovici spune:

   @etargoviste: Prima fraza: total de acord.
   A doua fraza: de acord, dar aproape imposibil de pus in practica.
   A treia fraza: pe bune? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.