Foarte multa lume ma întreaba unde ar putea urma cursuri de gatit. Cei care pun aceasta întrebare nu sunt proaspeti absolventi de liceu în cautarea unei calificari, ci persoane trecute de 25-30 de ani, uneori chiar ceva mai varstnice, care doresc, pur și simplu, sa învete sa gateasca preparate interesante, mai corect și mai creativ, cu ingrediente mai deosebite; aceștia nu tintesc sa profeseze ca bucatari, ci doar sa poata oferi familiei și prietenilor mese corect alcatuite, cu preparate echilibrate, bine gatite și bine servite.
Ca raspuns la aceste cereri, am început deja, împreuna cu Costel Clipescu, sa organizez cursuri de practica si teorie culinara la “GUXT – Club de Explorari Culinare”, situat în Bucuresti, în str. Dimitrie Racovita nr. 37, un loc central, linistit si foarte discret, situat într-una dintre cele mai frumoase zone ale orasului.
Localul în care functioneaza GUXT este intim, placut si cald. Caramida aparenta se bucura de tovarasia lemnului natur si a pielii, iar atmosfera este în acelasi timp una relaxanta, dar si de o anumita tinuta.
Eu am diploma de bucatar și de formator, iar Costel are atestat de bucatar-șef. Amandoi iubim aceasta meserie și o facem cu pasiune. Amandoi stim sa transmitem cursantilor ceva foarte important: a gati este cel mai frumos lucru din lume; este o activitate generoasa, creativa, care se face musai cu dragoste si pasiune.
Participantii la curs se pot bucura nu doar de aceasta atitudine a profesorilor, ci si de o expunere teoretica moderna și de calitate, ca și de demonstratii practice, executate stralucitor de persoane cu mare experienta (aici ma refer în special la prietenul Costel). Nu în ultimul rand, cursantii nostri pot socializa si se pot destinde, caci cursurile noastre de gatit sunt întotdeauna placute si distractive.
Ma repet, ca sa fiu foarte clar: cursurile de practica și teorie culinara tinute de noi la GUXT nu ofera o diploma recunoscuta de Ministerul Muncii sau de cel al Învatamantului, deși avem toate calificarile necesare, iar locul întrunește toate cerintele unei școli de bucatarie. Va asigur însa ca ceea ce se face la GUXT bate la mare distanta orice curs de gatit tinut de vreuna dintre așa-zisele școli acreditate pe care le cunosc.
Bucataria-scoala este foarte curata si bine utilata, dotata cu aer conditionat. Ea ofera 4 locuri de gatit independente: 4 plite cu cate 2 ochiuri. La GUXT pot gati lejer 4 cursanti. Aceștia platesc bilet întreg, undeva între 200 și 300 lei pe ședinta, functie de alimentele folosite și de complexitatea lectiei.
La curs mai au acces înca 4 însotitori, care pot asista la lectie, dar nu gatesc. Este complicat ca la o singura plita sa gateasca o echipa de doi oameni; cine plateste minim 200 lei prntru o lectie are, în mod normal, dorinta de a gati retetele de la cap la coada, nu sa împarta activitatea cu un coechipier. De aceea am ales varianta cu 4 cursanti, care gatesc preparatele, si 4 însotitori.
Acestia din urma pot asista la lectie, daca doresc, si mananca ceea ce gatesc cursantii. Un însotitor platește doar 100 lei.
Vrem sa încurajam astfel cuplurile și sa le oferim șansa sa petreaca împreuna cateva ore, chiar daca nu împartașesc neaparat pasiunea pentru gatit. Desigur, în cadrul unei astfel de perechi, oricand se pot schimba locurile între cei doi: în orice moment, daca cei doi doresc astfel, cursantul poate deveni însotitor și viceversa.
Ce fac însotitorii în timp ce cursantii participa la lectie și gatesc? Pot asculta expunerile profesorilor și pot urmari gatitul, sau pot sta la receptie, în fumoar sau în sala de mese, la racoare, cu o bere rece alaturi, sau cu un pahar de vin, suc sau orice altceva și-ar putea dori. Pot naviga pe Internet, daca au chef, sau se pot uita la televizor.
Lectiile sunt destul de diverse. De la prepararea pastelor de casa, pana la gatitul corect în aburi; de la fructe de mare si peste, pana la carnea de vita; de la salate pana la masline, condimente sau mirodenii.
Daca subiectul este mai complex, exista mai multe module pe aceeași tema, independente unul de celalalt. De exemplu, tema Fructe de mare are trei module, la fiecare dintre ele gatindu-se cu altceva: midii, scoici Saint-Jacques, caracatita / creveti, calmari / homari, stridii.
Temele pot aborda fie clase de alimente (orez, paste, fructe de mare, masline si ulei de masline etc.), fie metode de gatit (gatitul în aburi, posarea, brezarea etc.), fie introducerea de elemente ale unor culturi culinare interesante (bucatarie thailandeza, jamaicana, marocana etc.).
Cursurile cuprind o introducere teoretica, de obicei scurta, dar, uneori, functie de subiect, ea poate fi ceva mai extinsa, si o parte practica în care se gatesc de obicei minim 4 preparate culinare, cat mai diverse. Lectiile sunt astfel structurate încît sa ofere destule informatii folositoare, dar fara a fi excesiv de tehnice, pedante sau plicticoase.
Exista si un asa-numit suport de curs oferit gratuit cursantilor, nu si însotitorilor: o mapa care include partea de teorie si toate retetele cu care se lucreaza. De asemenea, cursantii primesc si o diploma onorifica. Atentie, repet pentru a doua oara: nu este o diploma care poate servi la angajare; ea are doar valoare simbolica: o amintire, si atat, si va garantez ca va fi una placuta.
Tot gratuit, sau, daca vreti, incluse în pret, sunt cafea si apa plata si gazoasa la discretie. Tot noi punem la dispozitia participantilor, pe durata cursului, echipament de protectie si de lucru.
Plata se poate face prin transfer bancar, ordin de plata sau cash.
Cursurile au loc în timpul saptamanii în fiecare marti (accidental si miercuri), începand cu orele 13:00 si în fiecare sambata începand cu orele 11:00. Durata lor este, în general, de 3-4 ore, desi au fost cazuri în care cursantii s-au simtit atat de bine împreuna încat au adastat si 4-5 ore, la povesti si un pahar de vin.
Am postat si cateva fotografii de la cursurile care s-au desfasurat deja la GUXT. Puteti vedea ca se lucreaza destul de intens, dar atmosfera este placuta si relaxata, iar ingredientele folosite sunt de calitate foarte buna. Va asigur ca si ceea ce iese din mainile cursantilor, supravegheati îndeaproape de mine si de Costel, este foarte gustos.
Orice curs este anuntat din timp pe site-ul www.guxt.ro si pe pagina de Facebook a clubului GUXT.
Daca aveti nelamuriri sau întrebari, daca doriti sa va înscrieti la cursuri sau orice alta informatie, ma puteti contacta pe adresa de mail radu.popovici[around]guxt.ro sau la numarul de telefon 0722.502.681.
Sunt de parere ca aceste cursuri ar trebui sa fie precum cele de dans, facute pentru a primi putin incredere, putin respect din partea prietenilor, poate chiar partenerului de viata.
Consider asemeni ca nu ar trebui sa fie pentru obtinerea unei slujbe in domeniu decat dupa un an minim de practica zilnica, parerea mea
Asemeni cred ca ar trebuii sa fie gratuit.
@etargoviste: Prima fraza: total de acord.
A doua fraza: de acord, dar aproape imposibil de pus in practica.
A treia fraza: pe bune? 🙂