Cuscus farfoucha

In Tunisia si Maroc cuscus-ul este un aliment extrem de popular. Multe familii au propriile lor retete, care se transmit din generatie in generatie. Termenul “farfoucha” inseamna “a amesteca”, iar aceasta reteta are cu un gust delicios, subtil si racoritor.
cuscus farfoucha1 - Cuscus farfoucha 1 - Retetele lui Radu

Am gasit acum ceva timp la Mega Image pasta harissa in tub, preparata in Tunisia. Mai vazusem harissa marocana, la borcanele. Este un amestec de condimente pe baza de ardei iuti, extrem de iubit in nordul Africii.
Harissa
Cum nu am mai postat demult o reteta araba, m-am gandit sa fac o surpriza vegetarienilor si sa le propun o reteta gustoasa si usor de preparat.

Bucatarie: tunisiana
Dificultate: simplu
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
3-4 linguri de ulei de masline extra virgin
2 cepe mici, taiate solzisori sau rondele
120 g rosii proaspete (sau din cutie), curatate de coaja si de seminte, tocate
2 linguri de pasta de rosii
100 g mazare proaspata, sau congelata
2 cani cu fond de legume (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
2 catei de usturoi, dati prin razatoare
2 lingurita de pasta harissa
6 ardei iuti mari, uscati
180 g cuscus instant
2 lingurite de seminte de coriandru, macinate
2 lingurite de seminte de chimion, macinate
2 lingurite de seminte de fenicul, macinate
1 legatura de marar proaspat, tocat marunt
1/2 legatura de patrunjel proaspat, tocat marunt
sare

Instructiuni:
Se da in clocot fondul si se toarna peste cuscus; se lasa la hidratat circa 10 minute.

Se incinge uleiul intr-o cratita, sau tigaie mare. Se adauga ceapa si se caleste, la foc mic-mediu, pana ce se inmoaie. Se adauga pasta de rosii, pasta de ardei, usturoiul si harissa. Se continua alte 5 minute, la foc mic, amestecand ocazional.

Citeste si articolul →   Pe urmele mujdeiului

Intre timp, ardeii iuti se pun la inmuiat in apa fierbinte, timp de minim 10 minute. Se scurg bine si se adauga in cratita.
Se asezoneaza sosul cu sare, fenicul, coriandru si chimion. Se adauga un pahar cu apa si mazarea si se da in clocot. Se micsoreaza flacara si se fierb ingredientele incet de tot pana ce lichidul s-a evaporat aproape complet. Se scot ardeii iuti si se pastreaza pentru ornat.

Se amesteca apoi cuscus-ul cu mixtura de sos din cratita si cu verdeata tocata. Se orneaza cu ardei iuti si se serveste.

Sfaturi:
Ardeii iuti trebuie sa fie cat mai mari, ca sa se rehidrateze bine si sa arate cat mai bine.

Seminte de fenicul si chimion se gasesc la Ki-Life, in Piata Amzei, Bucuresti.

3 comentarii pe “Cuscus farfoucha

    • Radu Popovici spune:

      @Carmen: Am folosit cuscus instant, care are nevoie doar de inmuiere, nu si de fierbere. verificati pe ambalaj ce fel de cuscus cumparati.

  1. Claudia spune:

    Pentru interesati: gasiti la Mega Image diverse produse asiatice (de la sos de soia, sos de peste, wassabi, ghimbir murat, etc) si arabesti (preferatul meu este condimentul pt shaworma de pui 🙂 extraordinar…) la preturi avantajoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.