Supele de leguminoase (linte, naut, mazare, fasole) sunt extrem de populare in India, unde majoritatea populatiei este vegetariana. Aceasta supa de linte, cremoasa si picanta, este originara din provincia Punjab, stat in care clima variaza de la torida la foarte rece. Sa nu va mire asadar cand voi spune ca foarte buna si acum, in clima noastra racoroasa. Servita fierbinte, aceasta supa satioasa va va incanta si va va incalzi.


Bucatarie: indiana
Dificultate: simplu
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute

Ingrediente:
2 cepe medii, feliate subtire
3 rosii medii, tocate, sau 1 cutie de rosii tocate (circa 400 g in total)
2-3 linguri de pasta de rosii
1 ardei gras rosu, taiat cubulete
4 catei de usturoi, tocati marunt
3 cm bucata de ghimbir proaspat, tocat marunt
1 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat marunt
sare
1 lingurita de boia iute, sau dupa gust
1 lingurita de curcuma, pudra
1/2 lingurita de boabe de coriandru, pisate
2 lingurite de garam masala
4-5 cani de apa
2-3 linguri ghee (sau ulei de floarea-soarelui)
250 g linte rosie, intreaga sau sparta
1 lingura de suc de lamaie
feliute de lamaie, pentru servit
1 legatura de frunze proaspete de coriandru, tocate

Instructiuni:
Se alege lintea cu grija, inlaturand impuritatile. Se spala apoi in cateva ape si se scurge.

Se incinge uleiul intr-o oala mare, la foc mediu, si se adauga ceapa. Se gateste amestecand ocazional timp de 7-8 minute, pana ce se rumeneste.

Se micsoreaza flacara ca ceapa sa nu se arda. Se adauga ghimbir, ardei iute si usturoi si se continua, amestecand, timp de 1-2 minute.

Se adauga rosii, pasta de rosii, ardei gras, curcuma, garam masala si coriandru macinat si se gateste 3-4 minute, amestecand frecvent. Se adauga apa si se da mixtura in clocot.

Se adauga lintea. Se da din nou lichidul in clocot, apoi se micsoreaza flacara cat acesta sa bolboroseasca usor. Se gateste totul 20 de minute, pana ce lintea este frageda si a inceput sa se dezintegreze.

Se proceseaza supa in transe (nu se umple blenderul decat pe jumatate) pana se obtine o pasta onogena. Daca se doreste se poate strecura prin tifon, pentru o textura mai fina.
Se adauga frunzele de coriandru si sucul de lamaie, apoi se sareaza, se amesteca si se regleaza consistenta supei prin adaus de apa. Se serveste ornata cu frunze proaspete de coriandru.

Sfaturi:
Daca nu aveti la indemana garam masala, puteti folosi in locul sau un praf de curry picant.

Coriandrul poate fi substituit, la nevoie, cu patrunjel.

Pentru a contracara partial iuteala, se poate adauga, impreuna cu coriandrul, si 1 legatura de menta proaspata, tocata marunt.

Este foarte gustoasa si servita in stil european, cu crutoane sau cu paine cu coaja crocanta.