Dakgangjeong – Pui crocant, dulce-picant

Dakgangjeong este un termen coreean ce denumeste bucati de pui prajite in baie de ulei si “glazurate” cu un sos lipicios, dulce si picant. In mod traditional, un astfel de preparat se gateste folosind un pui intreg, portionat; este normal, caci reteta are ceva vechime, iar atunci cand se taia un pui intreg se foloseau toate bucatile.
Radu Popovici - Dakgangjeong - Pui crocant, dulce-picant
Astazi, cel mai adesea se gateste folosind aripioare de pui; din nou normal, caci acestea sunt bucatile care au cel mai mare raport piele/carne; pielea este foarte importanta, caci ea da exteriorul crocant, rumenit si delicios al bucatilor de pui.
Reteta se gateste, insa, foarte bine si cu bucati de piept de pui dezosat, sau cu ciocanele de pui.

In coreeana “dak” inseamna pui, iar “gangjeong” este un tip de desert, preparat dintr-un amestec de orez lipicios, miere si malt. Aceste ingrediente sunt fierte, apoi li se adauga cereale expandate. Desertul este taiat in diferite forme si se dovedeste a fi extrem de popular, fiind prezent pe masa la evenimente ca nunti, aniversari etc.

Bucatarie: coreeana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
750 g aripioare de pui, taiate in segmente (se arunca varfurile)
1/2 lingurita de sare
1/2 lingurita de piper negru, proaspat macinat
2 lingurite de ghimbir, tocat marunt
6 catei de usturoi, tocati marunt
4 linguri de amidon, sau cat este nevoie
2 linguri de arahide, tocate grosier
3-4 ardei iuti uscati, curatati de seminte si taiati bucati de 1 cm (sau kochujang)
2 linguri de sos de soia
1 lingura de otet de orez
3 linguri de miere
1 lingura de sos de stridii
1 linguri de zahar brun
2 lingurite de ulei brun de susan
1 lingura de vin de orez
cateva feliute de limeta
ulei pentru prajit
ceapa verde, feliata pe diagonala, pentru servit
ardei iute rosu, taiat firisoare subtiri, pentru servit (optional)
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron bucatile de pui cu sare, piper, ghimbir si jumatate din usturoi. Se tavaleste apoi fiecare bucata de pui in amidon, ca sa se acopere uniform. Se asaza bucatile de pui pe o tava, sau un platou, astfel ca sa nu se atinga intre ele.

Citeste si articolul →   Creveti cu bacon si salata de iaurt

Se incinge uleiul intr-o cratita, sau wok. Cand este bine incins, se adauga bucatile de pui, una cate una (atentie sa nu va stropiti cu ulei incins; eu am patit-o), si se prajesc 15 minute, sau pana ce sunt gatite, crocante si rumenite uniform. Se scot apoi cu un cleste si se scurg de ulei pe prosoape de hartie.

Intre timp se prajesc arahidele in putin ulei, pana ce se rumenesc. Se toaca apoi cu un cutit pana ce se obtine o tocatura medie, nu foarte fina, dar nici prea grosiera. Daca tocatura este grosiera, o parte din arahide nu va adera la bucatile de pui in stadiul final al prepararii, ci va ramane in wok, pe peretii acestuia.

Se prepara sosul. Se incing circa 2 linguri de ulei intr-un wok, sau tigaie mare. Se adauga restul de usturoi si ardeii iuti si se gatesc circa 1 minut, la foc iute.
Se micsoreaza flacara si se adauga sos de soia, sos de stridii, otet de orez, miere si vin de. Se gateste sosul la foc mic-mediu timp de cateva minute. Se adauga zaharul brun si se amesteca pana ce se topeste.

Se stropeste sosul cu ulei de susan si cu putin suc de limeta, apoi se adauga arahidele si aripioarele prajite. Se amesteca bine, astfel ca bucatile de pui sa fie acoperite uniform de sosul gros si de tocatura de arahide. Se servesc calde, alaturi de orez fiert, presarate cu ceapa verde si ardei iute.

Nota:
Aripioarele acestea sunt minunate. Crocante la exterior, foarte fragede in interior, cu o savoare deosebita, cu adevarat delicioase. Preponderent sunt dulci-picant-sarate, dar au si accente iuti si acrisoare. Uleiul brun de susan da gustului complexitate, adancime si persistenta. Aripioarele sunt, de asemenea, foarte aromate.
Inarmati-va cu servetele din belsug, caci le veti manca cu degetele si va veti mozoli ca un copil care a scapat de unul singur in fabrica de ciocolata.

Citeste si articolul →   Keftedakia

Incercati aceste aripioare alaturi de o bere bruna; eu am avut la indemana o bere belgiana bruna, Floreffe, si cred ca mariajul acesta coreeano-belgian a fost unul reusit.

In loc de kochujang sau ardei iuti, puteti experimenta cu un ketchup picant, de buna calitate, sau cu un alt sos picant care este pe gustul dvs.

4 comentarii pe “Dakgangjeong – Pui crocant, dulce-picant

  1. doru spune:

    Aoleu m-ai omorit cu reteta asta. Sunt foarte pofticios si mor dupa aripioarele gatite in felul asta. Dupa serviciu chiar as da fuga sa-mi cumpar ce este nevoie pentru ea daca dragonul rosu nu ar fi atit de departe. Sos de stridii se mai gaseste si in alta parte?

    • Radu Popovici spune:

      @doru: Se gasea pe la Mega Image, Cora, Carrefour. Nu mai stiu cum sta treaba acum; nu te poti baza ca gasesti intotdeauna vreun astfel de ingredient pe undeva in Romania. Doar la Dragonul Rosu poti fi sigur ca gasesti oricand mergi.

  2. Didi spune:

    Ce coincidenta, toacmai am terminat acum vreo 3 zile aripioare de pui picante in stil coreean. Reteta dupa care am facut prevedea ca aripioarele sa fie date prin albus de ou cu bicarbonat si sare, puse la uscat 24 ore pe gratar in frigider si coapte in cuptor pe gratar. Sosul era de fapt picant 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Didi: Cred ca reteta data de mine este mai simpla si mai rapida. Si are si o poveste… si o istorie. 🙂
      In fine, exista multe variante de a gati aripioarele. Multe implica opweratiuni care sa le faca crocante si care sa le glazureze cu sosuri diverse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.