Dal samosa

Samosa este un fel de coltunas prajit sau copt, continand o umplutura, de obicei sarata, compusa din legume, leguminoase, ceapa, mirodenii si, uneori, carne tocata de miel sau pui.
Dal, dahl, dhal sau daal este un termen generic pentru leguminoase uscate si sparte in jumatate. Titlul ar indica, deci, un fel de coltunasi cu o umplutura pe baza de linte.
Dal samosa

Se pare ca samosa este originara din Orientul Mijlociu (unde era cunoscuta sub nume ca sambusak, sanbosak, samushak, sambosa etc.); este un preparat vechi, sursele istorice mentionandu-l inainte de secolul al X-lea.
Samosele au fost introduse in Asia Centrala si de sud de catre musulmani, mai ales in timpul sultanatului de la Delji, care a stapanit mari parti din actualele India si Pakistan vreme de 320 de ani, intre 1206 si 1526. In acel timp, sute de maestri bucatari persani si arabi au lucrat in bucatariile sultanului si ale marilor nobili, introducand in bucataria locala mai multe preparate si alimente noi.

Samosa poate avea mai multe forme, de obicei fiind insa triunghiulare sau semicirculare. Indienii mananca samosa acompaniata de sosuri de tip chutney, sosuri de menta sau alte sosuri picante.

Bucatarie: indiana
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute +inmuiere
Timp de gatit: 10 minute + odihna

Ingrediente:
1 1/2 cana cu linte (amestec de linte rosie cu linte galbena si neagra, sau orice fel de linte aveti la indemana)
1 lingurita de seminte de chimion
1 lingura de boabe coriandru
1/3 lingurita de boabe de piper negru
1/3 lingurita de boabe de schinduf
2 lingurite de curcuma
1/2 lingurita de boia iute, sau dupa preferinta
1 lingura de boia dulce
1 lingura de garam masala
1 ceapa mica, tocata
2 catei de usturoi, tocati marunt
sare
250 g faina
125 ml apa
4 linguri de ulei
ulei, pentru prajit

Citeste si articolul →   Pastrav cu tamarin

Instructiuni:
Se inmoaie lintea peste noapte, in apa rece. Se scurge de apa. Mestecati un bob de linte: trebuie sa fie relativ fraged, dar sa opuna rezistanta la muscatura.

Se prajesc uscat mirodeniile (coriandru, chimion, piper, schinduf). Se piseaza. Se combina cu garam masala, curcuma, boia dulce si boia iute.

Se incinge putin ulei intr-o tigaie mare. Se adauga ceapa, se sareaza si se gateste 4-5 minute, la foc lent, pana se inmoaie si se face translucida. Se adauga usturoiul si se continua 1 minut. Se adauga lintea, putina sare si mixtura de mirodenii.
Se gateste totul la foc mediu, timp de 3-4 minute.

Se face aluat de samosa: 250 g faina, 125 ml apa, 2 linguri de ulei, sare. Se ruleaza subtire, circa 2 mm, si se taie cercuri.

Se prepara aluatul pentru samose. Se amesteca intr-un castron mare faina cernuta cu sare si ulei, folosind varfurile degetelor. Faina trebuie sa fie cat mai bine amestecata cu ulei, caci traditia spune ca astfel samosele se vor rumeni mai frumos si vor fi mai crocante la exterior. Trebuie sa se obtina un aluat destul de ferm; daca aluatul iese prea uscat, se adauga putina apa, eventual in mai multe transe, nu mai mult de 2-3 lingurite odata.

Se imparte aluatul in jumatate. Se ruleaza fiecare jumatate cu un sucitor, pana ce atinge o grosime de 2 mm. Restul de aluat se tine acoperit pana ii vine randul, ca sa nu formeze crusta.
Se decupeaza cercuri de aluat egale, folosind un inel de montaj sau gura unui pahar.

Citeste si articolul →   Curry de pui cu cardamom

Se pun 1-2 linguri de umplutura in centrul fiecarui cerc de aluat, se impatureste cercul de aluat, ca sa formeze un semicerc, si i se ung marginile cu apa. Se apasa cu degetele, ca sa se lipeasca, si se preseaza apoi cu dintii unei furculite.

Se prajesc samosele in ulei fierbinte, timp de 2 minute, sau pana se rumenesc uniform.
Se scurg pe prosoape de hartie si se servesc calde, sau la temperatura camerei, alaturi de un chutney, de un sos de menta sau de sosul picant pe care il preferati.

Nota:
Puteti incerca o varianta in care eliminati un sfert din linte si il inlocuiti cu 150-200 g de carne de pui tocata.

5 comentarii pe “Dal samosa

  1. cristi-j spune:

    Am uitat ceva.
    Mergea sa fi rupt una ca sa se vada interiorul.

    Cred ca in toata viata blogului nu a existat o perioada atat de lunga, constanta si consistenta cu retete asiatice. Nu articole ci multe retete timp de multe saptamani cu doar cateva scurte pauze. Iti dai seama ca nu ma plang deloc … hahaha … e doar o constatare.

  2. cristi-j spune:

    Ti-am zis si data trecuta cand ai facut samosa, Vreau sa faca cineva, pe langa covrigarii si patiserii, un loc cu patiserii asiatice!!! La mine in oras, desigur … hahaha … dar chiar ca as vrea.

    Din poza mie imi amintesc mai mult de niste curry puffs mai rustice, pentru mine samosas sunt intotdeauna (99%) triunghiulare. Daca tot ai spus ca exista mai multe variante, e valabil si pentru aluat, sunt mai multe posibilitati.

    Cred ca mai exact ar fi ca dal e un termen generic pentru leguminoase uscate si sparte in doua (intelesul cuvantului dal este „impartit in bucati”)

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Asa este, cele mai multe samosa sunt triunghiulare, dar genul de aluat folosit de mine mi se pare mai potrivit pentru semicercuri. Probabil ma atrage mai mult aceasta forma pentru ca asa am facut primele samosa. Triunghiurile mi se par mai potrivite pentru foile subtiri de placinta (filo). Dupa triunghiuri si semicercuri cred ca pungutele sunt forma cea mai folosita.

      Ai dreptate cu dal, intotdeauna leguminoasa este sparta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.