De-ale vinului…

Despre vin la VINTEST

Am fost sâmbătă, într-o vizită scurtă, la VINTEST, salonul naţional de vinuri al României, care a avut loc la Romaero, între 27-30 octombrie 2011. Abia deschid ochii în domeniul vinului, sunt deci un necunoscător, dar curiozitatea, bat-o vina, m-a făcurt să fiu interesat.
Chiar dacă am avut o perioadă îngrozitor de aglomerată, prins fiind între proiectul „dulce-de-iute”, filmările pe care urma să le încep în ziua următoare (proiect asupra căruia voi reveni cât de curând) şi alte multe obligaţii, tot mi-am smuls două ore ca să dau satisfacţie curiozităţii.
Ei bine, nu am regretat deloc. Salonul a fost mai mic decât m-aş fi aşteptat, dar acest lucru nu mi-a displăcut, căci am avut timp să arunc o privire, chiar dacă uneori fugară, asupra tuturor standurilor.
Am avut ce vedea, căci au fost prezente toate activităţile legate de vinuri, de la fabricanţi de dopuri de plută şi echipamente de vinificaţie, până la cărţi de bucătărie şi delicatese care merg bine alături de vin.
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
M-am oprit mai îndelung la standurile care expuneau produse pe gustul meu şi la cele unde am întâlnit cunoscuţi. Vreau să vă semnalez doar câteva dintre ele.
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Standul companiei WineRo prezintă în special vinuri din producţia proprie, vinificate în Bulgaria şi România.
Fără să fiu un cunoscător în domeniu, gamele Alira şi Enira mi se par excelente în categoria lor de produse. Se găsesc în toate magazinele specializate în vânzarea vinurilor; nu le întâlniţi, deci, în supermarketuri, cu excepţia reţelei Real, care poate oferi şi degustare de vinuri.
Am avut ocazia să văd via de la Aliman a companiei WineRo şi cred că acela a fost declicul care mi-a trezit interesul pentru vin. O vie tânără, excepţional de bine îngrijită şi o investiţie de multe milioane de euro (în special în viitoarea cramă care se va întinde pe 6.000 mp).
Este greu şi costisitor să produci vin de bună calitate, iar eforturile celor de la WineRo se încadrează în mareşe efort general de a ridica viile şi vinul românesc la poziţia la care terenurile şi clima noastră îi dau dreptul să spere.
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Un alt stand interesant este cel de la FT-Shop.ro, prieteni vechi şi buni. Merită să aruncaţi o privire pe site-ul lor, căci oferă o gamă extrem de largă de echipamente şi ustensile de bucătărie de cea mai bună calitate.
De data aceasta, în afară de cuţite, tigăi şi sute de alte obiecte şi ingrediente de bucătărie moleculară, am fost spectator la câteva demonstraţii făcute cu Thermomix, un fel de robot de bucătărie extrem de complex, practic el însuşi o bucătărie în miniatură. Este un subiect asupra căruia sper să pot reveni în viitor; tot ce pot spune acum este că face lucruri uluitoare.
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
În fine, un alt popas îndelungat a fost cel de la standul Magazinului Boieresc. Am rămas impresionat de produsele aromatizate cu trufe, de la deserturi la zacuşte şi tocane, toate produse de casă, naturale.
Gama de vinuri şi spumante prezentată (spaniole în special) a fost excepţională; am fost atât de încântat şi aveam în faţă atâtea lucruri noi încât pur şi simplu nu am reţinut nici denumirile băuturilor şi nici producătorii. Ştiu doar că tot ce am gustat a fost memorabil. De altfel, puteţi găsi şi dvs. aceste produse la Magazinul Boieresc din Bucureşti.
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Nu vreau să vă plictisesc cu detalii, aşa că mă opresc aici. Mi-a părut rău că am trecut printre standuri în mare viteză şi mi-am promis ca la ocaziile viitoare să-mi rezerv cel puţin o jumătate de zi.
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Mi-a plăcut mult ce am văzut acolo în scurta mea vizită; singurul lucru pe care mi l-aş fi dorit altfel a fost prezenţa, scăzută din punct de vedere numeric, a publicului. Nu-mi dau seama dacă salonul nu a fost bine promovat, dacă locul desfăşurării a fost un impediment sau dacă există (şi) alte motive. Cert este că salonul ar fi meritat să aibă mai mult public.


2 comentarii pe “De-ale vinului…

    • Radu Popovici spune:

      @tiron: Mie mi-au placut sculpturile dvs. Am facut mai multe fotografii acolo, din pacate eu eram grabit, dvs. erati ocupat cu lucrul si, in plus, nici nu cunosteam pe nimeni la standurile ANBCT, de aceea nu m-am oprit mai indelung.
      Stiti cum este si cu juriile: uneori poate juratii nu sunt in forma. 🙂 Oricum, puteti ramane cu satisfactia unei munci migaloase, bine execiutate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.