De-ale vinului…

Despre vin la VINTEST

Am fost sambata, într-o vizita scurta, la VINTEST, salonul national de vinuri al Romaniei, care a avut loc la Romaero, între 27-30 octombrie 2011. Abia deschid ochii în domeniul vinului, sunt deci un necunoscator, dar curiozitatea, bat-o vina, m-a facurt sa fiu interesat.
Chiar daca am avut o perioada îngrozitor de aglomerata, prins fiind între proiectul „dulce-de-iute”, filmarile pe care urma sa le încep în ziua urmatoare (proiect asupra caruia voi reveni cat de curand) si alte multe obligatii, tot mi-am smuls doua ore ca sa dau satisfactie curiozitatii.
Ei bine, nu am regretat deloc. Salonul a fost mai mic decat m-as fi asteptat, dar acest lucru nu mi-a displacut, caci am avut timp sa arunc o privire, chiar daca uneori fugara, asupra tuturor standurilor.
Am avut ce vedea, caci au fost prezente toate activitatile legate de vinuri, de la fabricanti de dopuri de pluta si echipamente de vinificatie, pana la carti de bucatarie si delicatese care merg bine alaturi de vin.
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
M-am oprit mai îndelung la standurile care expuneau produse pe gustul meu si la cele unde am întalnit cunoscuti. Vreau sa va semnalez doar cateva dintre ele.
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Standul companiei WineRo prezinta în special vinuri din productia proprie, vinificate în Bulgaria si Romania.
Fara sa fiu un cunoscator în domeniu, gamele Alira si Enira mi se par excelente în categoria lor de produse. Se gasesc în toate magazinele specializate în vanzarea vinurilor; nu le întalniti, deci, în supermarketuri, cu exceptia retelei Real, care poate oferi si degustare de vinuri.
Am avut ocazia sa vad via de la Aliman a companiei WineRo si cred ca acela a fost declicul care mi-a trezit interesul pentru vin. O vie tanara, exceptional de bine îngrijita si o investitie de multe milioane de euro (în special în viitoarea crama care se va întinde pe 6.000 mp).
Este greu si costisitor sa produci vin de buna calitate, iar eforturile celor de la WineRo se încadreaza în marese efort general de a ridica viile si vinul romanesc la pozitia la care terenurile si clima noastra îi dau dreptul sa spere.
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Un alt stand interesant este cel de la FT-Shop.ro, prieteni vechi si buni. Merita sa aruncati o privire pe site-ul lor, caci ofera o gama extrem de larga de echipamente si ustensile de bucatarie de cea mai buna calitate.
De data aceasta, în afara de cutite, tigai si sute de alte obiecte si ingrediente de bucatarie moleculara, am fost spectator la cateva demonstratii facute cu Thermomix, un fel de robot de bucatarie extrem de complex, practic el însusi o bucatarie în miniatura. Este un subiect asupra caruia sper sa pot reveni în viitor; tot ce pot spune acum este ca face lucruri uluitoare.
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
În fine, un alt popas îndelungat a fost cel de la standul Magazinului Boieresc. Am ramas impresionat de produsele aromatizate cu trufe, de la deserturi la zacuste si tocane, toate produse de casa, naturale.
Gama de vinuri si spumante prezentata (spaniole în special) a fost exceptionala; am fost atat de încantat si aveam în fata atatea lucruri noi încat pur si simplu nu am retinut nici denumirile bauturilor si nici producatorii. Ştiu doar ca tot ce am gustat a fost memorabil. De altfel, puteti gasi si dvs. aceste produse la Magazinul Boieresc din Bucuresti.
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Nu vreau sa va plictisesc cu detalii, asa ca ma opresc aici. Mi-a parut rau ca am trecut printre standuri în mare viteza si mi-am promis ca la ocaziile viitoare sa-mi rezerv cel putin o jumatate de zi.
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Vintest, Bucuresti octombrie 2011
Mi-a placut mult ce am vazut acolo în scurta mea vizita; singurul lucru pe care mi l-as fi dorit altfel a fost prezenta, scazuta din punct de vedere numeric, a publicului. Nu-mi dau seama daca salonul nu a fost bine promovat, daca locul desfasurarii a fost un impediment sau daca exista (si) alte motive. Cert este ca salonul ar fi meritat sa aiba mai mult public.

2 comentarii pe “De-ale vinului…

    • Radu Popovici spune:

      @tiron: Mie mi-au placut sculpturile dvs. Am facut mai multe fotografii acolo, din pacate eu eram grabit, dvs. erati ocupat cu lucrul si, in plus, nici nu cunosteam pe nimeni la standurile ANBCT, de aceea nu m-am oprit mai indelung.
      Stiti cum este si cu juriile: uneori poate juratii nu sunt in forma. 🙂 Oricum, puteti ramane cu satisfactia unei munci migaloase, bine execiutate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.