Toata lumea a mancat cartofi prajiti in ceaun, sau friteuza. Am mancat si eu… uneori am nimerit cartofi inecati in ulei si lipsiti de calitatea pe care ar trebui s-o dea aceasta metoda de a gati: crocant la exterior, fraged in interior. Cartofii, si orice alt aliment mai poate fi gatit prin aceasta metoda, nu se arunca pur si simplu in ceaun, la intamplare. Cei ce procedeaza astfel sunt despartiti de reusita culinara de doar cateva reguli simple, si sper ca randurile de mai jos sa le fie de folos, asa cum mi-au fost si mie.

Deep-fry este o metoda de a gati alimentele, in special carne, dar si legume, sau paste, prin imersare in ulei fierbinte. Datorita temperaturii mari, alimentele gatite astfel se prepara extrem de repede si devin crocante si rumenite.

Daca este utilizata corect, aceasta metoda nu face alimentele excesiv de uleioase, caci apa continuta in alimente respinge uleiul. Uleiul fierbinte incinge apa, transformand-o in aburi care tind sa iasa din interior catre exterior. Uleiul nu poate inainta impotriva acestui flux puternic, iar vaporii de apa imping bulele de ulei catre suprafata. Atat timp cat uleiul este indeajuns de fierbinte, iar alimentele nu sunt acoperite de el prea mult timp, penetrarea uleiului este superficiala. Totusi, daca alimentele sunt gatite prea indelungat, apa se va pierde treptat, iar uleiul va penetra in interiorul alimentelor. Temperatura corecta de prajire este undeva intre 175 si 190 °C, desi variaza functie de grosimea bucatilor si de tipul de aliment.

Unora dintre alimente li se asigura un „ambalaj” de aluat, inainte de a fi prajite. Acesta are ca efect faptul ca exteriorul se face crocant si rumenit, in timp ce interiorul este suculent si fraged.
Deep-fry cartofi prajiti
Ca sa revenim la cartofii prajiti, cea mai simpla procedura este urmatoarea:
1. Se toarna ulei intr-o cratita, wok, ceaun, ce vreti dvs. Uleiul trebuie sa fie intr-un strat de minim 5-6 cm grosime.
2. Se incinge uleiul la 180 °C. Daca nu aveti un termometru pentru a verifica temperatura, folositi trucul cu cubuletul de paine: daca temperatura este corecta, acesta trebuie sa se rumeneasca in 30 de secunde. Se foloseste un ulei rafinat, fara aroma (de alune, floarea-soarelui, palmier, porumb); nu se folosesc uleiuri extra virgine, obtinute prin presare la rece, aromate. Cartofii se curata si se taie bucati de dimensiuni uniforme, ca sa se gateasca in acelasi timp. Se pun in apa rece, ca sa se evite colorarea lor. Folositi cartofi sapunari, nu fainosi, altfel se vor inmuia si nu va vor iesi crocanti.
3  Se scurg cartofii de apa si se sterg bine cu prosoape de hartie. Se prajesc in transe, nu trebuie inghesuiti.
Deep-fry
4. Prajirea dureaza 5-7 minute, pana ce se fac aurii si crocanti. Se scot cu o spumiera si se pun la scurs pe prosoape de hartie. Daca au mai mult ulei, se pot scurge a doua oara, pe prosoape curate.
5. Se pun intr-un castron, sau platou, eventual captusit si el cu prosoape de hartie. Se sareaza si se pipereaza, dupa preferinta, apoi se servesc.