Degetele de pui

Revin cu o alta reteta vietnameza, nu doar bucataria acestei tari interesante are multe de oferit, ci si pentru ca este un preparat aspectuos, plin de gust si aroma si, nu in ultimul rand, sanatos.
Titlul ar putea sa induca in eroare; bineinteles, nu este vorba despre degete adevarate, ci despre bucati din file de piept de pui, care au o forma lunguiata.
degetele vietnameze1 - Degetele de pui 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
6 fileuri mici, de la pieptii de pui (circa 300 g in total)
1 lingurita de amestec 5 arome
2 linguri de sos de soia
1 lingurita de amidon
1 ceapa mica, tocata
1 cana cu orez Jasmine
400 ml lapte de cocos
1/2 cana cu apa
1/2 lingurita de piper alb, macinat
1/2 lingurita de sare
cateva frunze uscate de pandanus
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 linguri de vin de orez
1 ardei gras rosu, taiat cubulete
1 morcov mic, taiat cubulete
1 bucata de castravete (circa 100 g), curatat de seminte si taiat cubulete
4 cepe verzi, taiate bucatele, pe diagonala
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron sosul de soia cu amestecul 5 arome. Se adauga amidonul si se amesteca bine. Se adauga carnea si se amesteca, astfel ca sa fie bine acoperita cu marinada. Se acopera castronul si se lasa la marinat minim 30 de minute.

Se incinge un wok si se adauga 2 linguri de ulei. Cand acesta este fierbinte, se adauga ceapa si se soteaza pana ce devine transparenta.
Se adauga orezul si se amesteca 2-3 minute, la foc iute, pana ce este bine acoperit cu ulei si usor translucid.

Citeste si articolul →   Bun Cha

Se adauga apa, lapte de cocos, sare, piper si frunze de pandanus. Se amesteca si se da lichidul in clocot. Se face focul foarte mic si se acopera wok-ul. Se fierbe orezul molcom timp de 10-15 minute, sau pana ce tot lichidul a fost absorbit. Se stinge flacara si se lasa orezul sa stea, acoperit, 10 minute, apoi se scot frunzele de pandanus (optional), si se afaneaza cu o furculita.
Se gusta, se potriveste asezonarea cu sare si piper.

Intre timp se incinge restul de ulei intr-un wok. Se adauga carnea, cu marinada cu tot, si vinul de orez si se gateste 3-4 minute, pana ce carnea este aproape facuta.
Se adauga cubuletele de ardei, morcov si castravete si se continua amestecand ocazional alte 2-3 minute, pana ce vegetalele sunt fragede, dar inca putin crocante.

Se stinge flacara. Se adauga ceapa verde si se amesteca rapid. Se serveste mixtura de carne si legume alaturi de orezul aromat, ornata cu frunze proaspete de coriandru.

Sfaturi:
In loc de fileurile mici de la pieptul de pui, puteti folosi orice bucata de piept, taiata ca o fasie. Forma nu este obligatorie, reteta functionand foarte bine si cu cubulete sau fasiute de piept de pui. Se pot folosi, de asemenea, fasii de carne de porc (cotlet).

Frunze de pandanus se gasesc, uscate, la magazinul Ki-Life, Piata Amzei, Bucuresti.

Orez Jasmine se gaseste in supermarket, etichetat ca Orez Bob cu Bob Thai, produs de Riso Scotti.

Vin de orez se gaseste in magazinele alimentare chinezesti de la Dragonul Rosu 1 si 2. Se poate inlocui cu un vin alb, sec.


9 comentarii pe “Degetele de pui

  1. Eugen spune:

    Salut,

    Da, l-am spalat, l-am inmuiat 30 min, o masura orez, una jumatate apa, adus clocot, foc minim, etc…..identic ca pregatire si basmati si jasmine dar rezultatele cu jasmine dezastruase in sensul ca se sfarama si f f lipicios in acelasi timp, nu il puteai manipula. La chinezi in dragon 1 e o tipa care vorbeste bine romana. Deasupra orezului scria mare de tot Jasmine, am intrebat-o si mi-a raspuns „giazmin”, ceea ce ma duce cu gandul ca a inteles intrebarea mea. A fost sau nu jasmine, nu am idee, doar de la ei am cumparat o singura data. O sa vad cu riso scotti, daca e la fel, inseamna ca eu fac ceva aiurea.

    • Radu Popovici spune:

      @Eugen: Nu cred ca faci ceva gresit, dar daca spui ca este foarte lipicios nu seamana ce ce am avut eu. Poate ca ai avut un orez foarte nou, care nu a apucat sa se usuce bine. Daca este din recolta din anul in curs, are nevoie de mai putina apa, caci bobul este mai moale, si poate chiar de timp de fierbere ceva mai mic. Este singura explicatie la care ma pot gandi.
      Era sa uit. Unii adauga sare cand fierb orezul; se pare ca sarea ajuta la mentinerea integritatii boabelor. Personal nu am facut incercari ca sa verific, dar ar putea fi adevarat.

  2. Eugen spune:

    Salut, o intrebare privind orezul jasmine. Am luat de la dragon 1 orez ca fiind jasmine, nu stiu daca e cu adevarat. Mi s-a parut cel mai greu de manipulat orez pe care l-am intalnit, mai greu decat basmati, bob lung scotti, bob mare scotti, orez brun sau orez cu bob rotund. Am aplicat aceeasi metoda (metoda absorbtiei) ca in cazul orezului basmati si aceleasi cantitati de apa dar nu mi-a placut rezultatul (parca prea lipicios si se sfarama usor). Recomanzi ceva anume pentru acest orez? Si inca o intrebare, iti mai place mai mult decat basmati? Am obs ca il preferi de cele mai multe ori in retetele tale.

    • Radu Popovici spune:

      @Eugen: Eu am luat de la Riso Scotti si mi s-a parut la fel de simplu de lucrat cu el. L-ai spalat si l-ai inmuiat inainte de gatit? Scuze ca te intreb asta, vreau doar sa-ti fiu de folos si sa raspund in cunostinta de cauza. Cu chinezii de la Dragonul Roau treaba este uneori dubioasa. Ii intrebi, dar nu stii daca au inteles corect, iar ceea ce raspund ei este adesea neinteligibil. Este posibil sa vanda orezul lor ca fiind orice altceva, daca asa il fac pe client sa cumpere.
      De obicei eu folosesc Basmati, chiar daca este vorba despre retete non-indiene, caci imi place foarte mult. Se presupune ca Jasmine este mai parfumat, dar nu pot sa spun ca am simtit o mare diferenta de aroma. Nu mi s-a parut nici in Thailanda mai bun ca Basmati, asa ca am ramas la el. Doar accidental gatesc cu jasmine. Bineinteles, retete europene ca budinca de orez, paella si risotto le fac cu alte tipuri de orez.

    • Radu Popovici spune:

      @doru: Ceva similar nu exista, din cate stiu eu. Poti folosi insa alte arome: dafin, coaja de limeta, frunze de curry, frunze de limeta kafru, sau orice fel de bouquet garni. Pentru reteta asta as sugera coaja de limeta, cred ca va da o aroma potrivita cu restul ingredientelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.