Revin cu o alta reteta vietnameza, nu doar bucataria acestei tari interesante are multe de oferit, ci si pentru ca este un preparat aspectuos, plin de gust si aroma si, nu in ultimul rand, sanatos.
Titlul ar putea sa induca in eroare; bineinteles, nu este vorba despre degete adevarate, ci despre bucati din file de piept de pui, care au o forma lunguiata.


Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
6 fileuri mici, de la pieptii de pui (circa 300 g in total)
1 lingurita de amestec 5 arome
2 linguri de sos de soia
1 lingurita de amidon
1 ceapa mica, tocata
1 cana cu orez Jasmine
400 ml lapte de cocos
1/2 cana cu apa
1/2 lingurita de piper alb, macinat
1/2 lingurita de sare
cateva frunze uscate de pandanus
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 linguri de vin de orez
1 ardei gras rosu, taiat cubulete
1 morcov mic, taiat cubulete
1 bucata de castravete (circa 100 g), curatat de seminte si taiat cubulete
4 cepe verzi, taiate bucatele, pe diagonala
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron sosul de soia cu amestecul 5 arome. Se adauga amidonul si se amesteca bine. Se adauga carnea si se amesteca, astfel ca sa fie bine acoperita cu marinada. Se acopera castronul si se lasa la marinat minim 30 de minute.

Se incinge un wok si se adauga 2 linguri de ulei. Cand acesta este fierbinte, se adauga ceapa si se soteaza pana ce devine transparenta.
Se adauga orezul si se amesteca 2-3 minute, la foc iute, pana ce este bine acoperit cu ulei si usor translucid.

Se adauga apa, lapte de cocos, sare, piper si frunze de pandanus. Se amesteca si se da lichidul in clocot. Se face focul foarte mic si se acopera wok-ul. Se fierbe orezul molcom timp de 10-15 minute, sau pana ce tot lichidul a fost absorbit. Se stinge flacara si se lasa orezul sa stea, acoperit, 10 minute, apoi se scot frunzele de pandanus (optional), si se afaneaza cu o furculita.
Se gusta, se potriveste asezonarea cu sare si piper.

Intre timp se incinge restul de ulei intr-un wok. Se adauga carnea, cu marinada cu tot, si vinul de orez si se gateste 3-4 minute, pana ce carnea este aproape facuta.
Se adauga cubuletele de ardei, morcov si castravete si se continua amestecand ocazional alte 2-3 minute, pana ce vegetalele sunt fragede, dar inca putin crocante.

Se stinge flacara. Se adauga ceapa verde si se amesteca rapid. Se serveste mixtura de carne si legume alaturi de orezul aromat, ornata cu frunze proaspete de coriandru.

Sfaturi:
In loc de fileurile mici de la pieptul de pui, puteti folosi orice bucata de piept, taiata ca o fasie. Forma nu este obligatorie, reteta functionand foarte bine si cu cubulete sau fasiute de piept de pui. Se pot folosi, de asemenea, fasii de carne de porc (cotlet).

Frunze de pandanus se gasesc, uscate, la magazinul Ki-Life, Piata Amzei, Bucuresti.

Orez Jasmine se gaseste in supermarket, etichetat ca Orez Bob cu Bob Thai, produs de Riso Scotti.

Vin de orez se gaseste in magazinele alimentare chinezesti de la Dragonul Rosu 1 si 2. Se poate inlocui cu un vin alb, sec.