Vinul este un domeniu asupra caruia abia încep sa deschid ochii. Este o componenta importanta a gastronomiei si cred ca orice pasionat al gatitului trebuie sa aiba macar notiuni elementare despre vin. Eu încerc sa le capat prin lecturi si, mai ales, prin degustari si discutii cu cei care stiu despre acest subiect mai multe decat mine. Şi sunt destui, slava Domnului!
Cea mai recenta degutare la care am luat parte a fost cea din data de 3 mai 2012 (joia trecuta), desfasurata la Antique Bistro & Wines, un local care functioneaza doar de circa doua luni si care este înca în cautarea propriei personalitati. Are, dupa mine, un potential interesant. Localul este intim, decorat si mobilat cu gust, servirea este foarte atenta, bucatarul mi s-a parut priceput iar terasa este foarte placuta si racoroasa. Chiar frumoasa, as putea spune si sunt destule elemente de constructie care sa-mi sustina parerea. În total cam 60 de locuri, interior plus terasa. Un alt atu, poate cel mai important, sunt patronii, echilibrati, fara ifose si deschisi catre inovatie.
Evenimentul la care am luat parte joi a oferit spre degustare 4 vinuri de la Crama Oprisor, situata în asa-numita Oltenie profunda, aproape de cotul Dunarii. Am gustat un Riesling de Rin, productie de anul trecut, un Caloian Rose 2011, Caloian Cabernet Sauvignon 2011 si, în final, Sfintii Constantin si Elena, un vin din seria Cupola Sanctis, tot din 2011, prezentate de somelierul Sergiu Nedelea.
Mancarea a fost si ea foarte buna, senzatia serii fiind o roata uriasa de Grana Padano (cred ca batea spre 60 kg), ceva mai veche ca vinurile, adica din 2010. Atmosfera a fost placuta si destinsa, iar eu am cautat sa aspir cat mai multe informatii de la vecinii de masa, în special de la Radu Rizea, un mare (si la propriu si la figurat) si vorbaret pasionat de vinuri.
Evenimentul a fost deschis si publicului, pentru suma de 100 lei. Pentru Bucuresti, pentru str. Mihai Eminescu nr. 33, la doi pasi de Piata Romana, adica un loc foarte central, pentru 4 vinuri si cateva preparate culinare, pentru prelegerea oferita de un profesionist ca Sergiu Nedelea, cred ca pretul nu a fost deloc mare.
Bucurestiul, pentru a fi cu adevarat o capitala europeana, are nevoie de multe astfel de manifestatii. Bineînteles, o capitala europeana are nevoie de mult mai multe lucruri, dar în domeniul gastronomic, manifestarile legate de cultura culinara si cultura vinului sunt vitale. Au un rol, informativ, recreational si, deloc în ultimul rand, educativ, bineînteles, daca sunt organizate asa cum trebuie.
Din nou bineînteles, evenimentele acestea au nevoie si de publicul potrivit, iar aici puteti interveni dvs. O astfel de iesire, este foarte placuta, deosebita si va poate oferi altceva (si mult mai mult, zic eu) decat o simpla iesire la restaurant. De aceea, cand aveti de gand sa va relaxati undeva, la o terasa, luati în calcul si acest gen de evenimente. Nu veti regreta.
Vreau sa felicit echipa de la Antique si sper ca viitoarea mea colaborare cu ei sa fie placuta, sa se bucure de succes si de un public deosebit.
eh, vezi, sfanta ignoranta.. pentru mine tot cascaval maturat si unul si celalalt. am citit acum si am aflat diferenta. de vina-s americanii, la ei toate astea-s “hard cheese”..
@nea’Mielu: Sunt, intr-adevar, destul de asemanatoare. Dar nu americanii sunt de vina. 😛
vai de mine, cum arata parmezanul ala :)P~
sper ca nu era butaforie..
@nea’Mielu: Tehnic vorbind, nu este Parmigiano-Reggiano, ci Grana Padano. Foarte bun si usor de savurat alaturi de un pahar de vin. Asta pana nu apuca sa se usuce, dupa aceea trebuie razuit si nu mai este atat de usor “manevrabil”. 🙂
Frumoase poze foarte inspirate!
@corina: Asa este, bun fotograful. 🙂
Frumos articol si foarte la obiect. Imi plac mult fotografiile felicitari fotografului! Merita sa fac o vizita acestui bistro, multumesc ca mi l-ai prezentat. Mi-e dor de o gradina frumoasa. 🙂
@Yoyo: Este un loc intim si foarte placut. Da o raita pe acolo si spune-ne ce impresie ti-a facut.