Am spus de câteva ori aici, pe blog, că bucătăria turcească este extrem de interesantă şi că a influenţat-o puternic pe a noastră. Sarmale, ghiveci, cataif, baclava, sarailie, cafea, ciorbă, musaca, pilaf. Toate aceste preparate, şi multe altele, au fost adoptate şi adaptate din bucătăria turcească. Le gătim altfel, dar nu trebuie să uităm de unde le-am preluat.

Bucătăria turcească este una dintre bucătăriile mele europene preferate. Îmbină influenţele mediteraneene şi levantine cu cele persane şi arabe. Este o bucătărie cu îndelungi tradiţii, dar care a rămas inocentă şi proaspătă, rafinată prin simplitatea ei, plină de gusturi şi arome prezentate în mod natural. O mâncare sănătoasă, robustă şi săţioasă care reuşeşte în acelaşi timp să-ţi răsfeţe simţurile!
Preparate turcesti traditionale
Preparate turcesti traditionale
Mi s-a făcut ieri o surpriză extrem de plăcută. Am fost invitat de Ambasada Turciei, prin intermediul doamnei Zoia Pavel, asistenta ambasadorului turc, la un eveniment organizat în scopul promovării bucătăriei turceşti. Plăcerea mi-a fost dublată de faptul că gazdele au dat evenimentului o turnură care s-a potrivit perfect cu una dintre ideile mele: aceea că bucătăria este un act profund de cultură. Turcia se laudă cu gastronomia sa, o consideră unul dintre cele mai importante elemente ale moştenirii sale culturale şi se mândreşte că a influenţat bucătăria românească.
Cum am ajuns eu să particip la acest eveniment? Simplu, datorită blogului. Doamna Pavel este o mare pasionată de bucătărie şi a devenit în ultimul timp interesată de condimente, adunând informaţii despre ele din mai multe surse, printre care şi internetul. Vă las să deduceţi restul. Se pare că blogul meu i-a plăcut, iar răsplăta mea a fost participarea la acest eveniment deosebit.
Preparate turcesti traditionale
Au fost prezenţi profesionişti din domeniul culinar şi media (eu cred că la acest eveniment am făcut parte câte un pic din ambele categorii, dar mai ales din ultimul).
Ceremonia a fost exact cum trebuie: scurtă şi la obiect. Discursul doamnei ambasador Ayşe Sinirlioğlu a fost concis şi convingător. Stimata doamnă a avut amabilitatea de a schimba câteva fraze cu mine. Dacă nu mă înşel, este primul ambasador cu care discut despre bucătărie; sper să nu fie şi ultimul.
Preparate turcesti traditionale
Preparate turcesti traditionale
Cel mai important lucru a fost însă… creaţia culturală, în cazul nostru mâncarea, şi vreau să ajungem la ea, căci asta ne interesează cel mai mult pe toţi. Voi fi scurt la vorbă: am gustat puţin din aproape toate preparatele prezentate şi totul a fost excelent, gătit cu mare profesionalism: o mâncare simplă, sănătoasă, plină de gust şi aromă, mustind de tradiţie. Dintr-o singură înghiţitură ajunsesem direct pe malul Bosforului! Înconjurat de atâtea farfurii pline de delicii m-am simţit chiar ca un sultan: răsfăţat şi norocos.
Preparate turcesti traditionale
Preparate turcesti traditionale
Am schimbat câteva vorbe şi cu maistrul bucătar, doamna Remziye Naciye Asan, o româncă aparţinând minorităţii turce, cea care alături de echipa sa a avut o prestaţie absolut remarcabilă. Eu nu mai conteneam cu felicitările, iar dânsa mi-a răspuns că mă cunoaşte de pe Internet. Ori a fost doar amabilă, ori chiar mi-a vizitat blogul, indiferent care a fost motivul, mărturisesc că remarca mi-a făcut plăcere. Nu-mi săriţi în cap pentru asta, trebuie să mă laud şi eu un piculeţ cu „cuceririle” mele culinare.
Preparate turcesti traditionale
Preparate turcesti traditionale
În concluzie, a fost un eveniment bine organizat, deosebit de plăcut şi care mi-a lăsat o impresie de eficienţă şi profesionalism, aşa cum mi-ar plăcea să văd cât mai des: plăcut şi convingător. Aferím!