Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.
Iata o reteta care face parte din bucataria thailandeza moderna, servita in unele dintre restaurantele pentru turisti. Este o reteta sanatoasa, colorata si foarte gustoasa. Am ales-o insa, mai ales pentru modul mai putin obisnuit in care este folosit orezul.
De asemenea, am preferat sa folosesc fructe de padure congelate, insa se poate prepara, bineinteles, si cu fructe exotice proaspete.
Bucatarie: thailandeza
Dificultate: mica
Cantitate: 2-3 portii
Timp de preparare: 5 minute plus inmuiere
Timp de gatit: 25 minute plus racire
Ingrediente:
75 g orez “Riso Scotti” Easy Cook Thai
175 ml apa
400 ml lapte de cocos
100 ml smantana 32% grasime
80 g zahar
sare
75 g afine congelate
75 g mure sau zmeura, congelata
frunze proaspete de menta, pentru servit
mure, zmeura, cubulete de mango, pentru servit
Instructiuni:
Se inmoaie peste noapte orezul in apa. Se transfera mixtura intr-un blender si se proceseaza pana ce se obtine o pasta relativ subtire.
Se incing laptele de cocos si smantana intr-o cratita. Cand este pe cale sa dea in clocot, se adauga mixtura de orez si se amesteca. Se sareaza, se acopera cratita si se mijoteaza orezul 10 minute, amstecand constant. Se adauga 50 g zahar si se continua alte 10-15 minute, sau pana cand mixtura este groasa si cremoasa.
Intre timp se pregateste o tava rectangulara, sau platou, captusind-o cu hartie pergament. Se toarna mixtura de orez si se netezeste, ca sa aiba o grosime constanta. Se lasa sa se raceasca, apoi se transfera in frigider, pana ce se face ferma.
Intre timp se pun fructele congelate intr-un castron si se presara cu restul de zahar. Se lasa sa stea 30 de minute. Se rastoarna mixtura intr-o sita si se preseaza fructele de peretii sitei, cu o lingura. Sucurile se colecteaza intr-un castron. Se gusta si se mai adauga zahar, daca este nevoie.
Se taie romburi crema de orez. Se toarna putin sos intr-o farfurie mare. Se aranjeaza in sos romburile de orez, se decoreaza cu frunze de menta si cu fructe proaspete si se servesc.
e de menta si cu fructe proaspete si se servesc.
este pe lista retetelor din urmatoarea perioada.. arata excelent!
@Ioana: Spor la gatit! 🙂
Trebuie sa ma raliez parerii celorlalti care au comentat. interesanta reteta chiar nu am mai intalnit acest mod de a folosi orezul. felicitari pentru idee!
@toni: Multumesc, desi ma feliciti cam degeaba. 🙂 Nu este ideea mea. Cum spuneam si la inceputul retetei, aceasta provine din bucataria moderna thailandeza. Ideea este a lor. Eu doar am adaptat-o resurselor de sezon de la noi.
Interesanta procesarea si textura asa cum rezulta din foto. De gust sunt sigur ca e mai mult decat impecabil.
@Uica Mihai: Orezul acesta este mai afanat si mai moale decat in cazul orezului cu lapte pe care il stim noi. In rest, ai intuit foarte bine: delicios la gust si aromat.
Interesanta reteta, nu am mai vazut ca orezul sa fie preparat in acest mod. Fiicei mele ii va placea cu siguranta. Multumesc pentru idee.
@karaoke: Ureaza-i “pofta buna!” din partea mea. 🙂