Despre ce bucatarie te-ar interesa sa afli lucruri noi? – rezultate finale

Este posibil ca unii dintre cititori să nu fost chiar total de acord cu împărţirea bucătăriilor pe zone, aşa cum am făcut-o eu. Oricât am încercat, nu am reuşit să obţin o delimitare mai bună. Oricine mi-ar putea găsi noduri în papură argumentând că unele ţări intră în mai multe categorii: de pildă Maroc, Tunisia, Algeria sunt ţări mediteraneene, dar şi africane; Italia, Spania şi Grecia sunt europene, dar şi mediteraneene; Liban, Siria, Iran sunt asiatice, dar şi arabe; iar Suedia, Norvegia şi Danemarca sunt scandinave, dar şi europene. Şi acestea sunt doar câteva exemple. Cred, totuşi, că această clasificare, cu toate imperfecţiunile ei, a fost destul de clară.

Bucătărie africană înseamnă cea a Africii negre, bucătărie europeană este cea central şi vest continentală, deci tot ce nu este mediteranean şi scandinav. Desigur, puteam evidenţia şi alte bucătării europene, cum este cea balcanică, dar am ales cele care mi s-au părut a avea mai multe de spus.
Despre ce bucatarie vrei sa afli lucruri noi?
Acest sondaj nu a stat prea mult timp online, dar rezultatele sunt deja concludente şi nu mă pot aştepta la nici o răsturnare de situaţie semnificativă. Preferinţele citirotilor sunt clare. Ei sunt interesaţi, în primul rând, de bucătăriile mediteraneană şi asiatică, şi în al doilea rând de cea arabă. Celelalte tipuri de bucătărie au întrunit mult mai puţine sufragii, şi datorită faptului că sunt mult mai puţin cunoscute. Bucătăria creola-cajun este puţin cunoscută, şi nu foarte sănătoasa, aş adăuga. Deşi oarecum asemănătoare, cea caraibiană are, zic eu, mai multe de oferit. Bucătăria sud-americană este un adevărat univers şi se întinde peste o mare suprafaţă şi multe zone climaterice, cu resurse diverse.

Citeste si articolul →   Salata de paste cu ardei murati

Rezultatul este cel la care mă aşteptam, căci tendinţele culinare (timpi scurţi de prăjire, mai puţine grăsimi, mult peşte şi legume, condimente) şi curiozitatea favorizează bucătăriile mediteraneană, asiatică şi arabă. Aproape toţi nutriţioniştii sunt de acord în că bucătăriile din sud-estul Asiei şi cea mediteraneană sunt cele mai sănătoase şi cele mai potrivite unei diete moderne.
De altfel, acest lucru este subliniat şi de prezenţa pe piaţa noastră a multor restaurante italieneşti, greceşti şi turceşti (pentru zona Mediteranei), chinezeşti şi indiene (pentru zona asiatică) şi libaneze, marocane, siriene (bucătărie arabă, deşi bucătăria libaneză, şi parţial cea siriană, nu este una tipic arabă, ci, mai curând, o combinaţie de influenţe mediteraneene, arabe şi franceze).

Concluziile sondajelor anterioare, concordă cu aceste ultime rezultate. Publicul a preferat, în afară de bucătăria autohtonă, pe cea chineză, italiană, greacă, libaneză, thailandeză şi indiană, adică cele situate exact în zona Mediteranei şi în Asia, plus influenţa arabă resimţită în bucătăria libaneză. De asemenea, cititorii au manifestat interes pronunţat către mâncarea aromată şi condimentată, aromele exotice şi gustul complex fiind unul dintre atuurile bucătăriilor asiatică, arabă şi mediteraneană.

Aceste preferinţe se reflectă, de fapt, şi în materialele postate până acum în acest blog. Astfel, până în acest moment, din 70 de reţete postate 58 se referă la bucătăriile asiatică, mediteraneană şi arabă, tendinţă care, în lumina acestui ultim sondaj, cred că va fi păstrată în continuare. Desigur, voi încerca să nu neglijez nici restul bucătăriilor, care sunt extrem de interesante şi care au multe de oferit gurmanzilor, dar voi pune accentul pe cea asiatică, mediteraneană şi arabă. De altfel, şi preferinţele mele personale merg clar spre bucătăriile din Asia de Sud-Est şi Mediterană, aşa că îmi va face plăcere chiar să satisfac preferinţele celor care vizitează acest blog.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.