Este posibil ca unii dintre cititori sa nu fost chiar total de acord cu împartirea bucatariilor pe zone, asa cum am facut-o eu. Oricat am încercat, nu am reusit sa obtin o delimitare mai buna. Oricine mi-ar putea gasi noduri în papura argumentand ca unele tari intra în mai multe categorii: de pilda Maroc, Tunisia, Algeria sunt tari mediteraneene, dar si africane; Italia, Spania si Grecia sunt europene, dar si mediteraneene; Liban, Siria, Iran sunt asiatice, dar si arabe; iar Suedia, Norvegia si Danemarca sunt scandinave, dar si europene. Şi acestea sunt doar cateva exemple. Cred, totusi, ca aceasta clasificare, cu toate imperfectiunile ei, a fost destul de clara.
Bucatarie africana înseamna cea a Africii negre, bucatarie europeana este cea central si vest continentala, deci tot ce nu este mediteranean si scandinav. Desigur, puteam evidentia si alte bucatarii europene, cum este cea balcanica, dar am ales cele care mi s-au parut a avea mai multe de spus.
Acest sondaj nu a stat prea mult timp online, dar rezultatele sunt deja concludente si nu ma pot astepta la nici o rasturnare de situatie semnificativa. Preferintele citirotilor sunt clare. Ei sunt interesati, în primul rand, de bucatariile mediteraneana si asiatica, si în al doilea rand de cea araba. Celelalte tipuri de bucatarie au întrunit mult mai putine sufragii, si datorita faptului ca sunt mult mai putin cunoscute. Bucataria creola-cajun este putin cunoscuta, si nu foarte sanatoasa, as adauga. Desi oarecum asemanatoare, cea caraibiana are, zic eu, mai multe de oferit. Bucataria sud-americana este un adevarat univers si se întinde peste o mare suprafata si multe zone climaterice, cu resurse diverse.
Rezultatul este cel la care ma asteptam, caci tendintele culinare (timpi scurti de prajire, mai putine grasimi, mult peste si legume, condimente) si curiozitatea favorizeaza bucatariile mediteraneana, asiatica si araba. Aproape toti nutritionistii sunt de acord în ca bucatariile din sud-estul Asiei si cea mediteraneana sunt cele mai sanatoase si cele mai potrivite unei diete moderne.
De altfel, acest lucru este subliniat si de prezenta pe piata noastra a multor restaurante italienesti, grecesti si turcesti (pentru zona Mediteranei), chinezesti si indiene (pentru zona asiatica) si libaneze, marocane, siriene (bucatarie araba, desi bucataria libaneza, si partial cea siriana, nu este una tipic araba, ci, mai curand, o combinatie de influente mediteraneene, arabe si franceze).
Concluziile sondajelor anterioare, concorda cu aceste ultime rezultate. Publicul a preferat, în afara de bucataria autohtona, pe cea chineza, italiana, greaca, libaneza, thailandeza si indiana, adica cele situate exact în zona Mediteranei si în Asia, plus influenta araba resimtita în bucataria libaneza. De asemenea, cititorii au manifestat interes pronuntat catre mancarea aromata si condimentata, aromele exotice si gustul complex fiind unul dintre atuurile bucatariilor asiatica, araba si mediteraneana.
Aceste preferinte se reflecta, de fapt, si în materialele postate pana acum în acest blog. Astfel, pana în acest moment, din 70 de retete postate 58 se refera la bucatariile asiatica, mediteraneana si araba, tendinta care, în lumina acestui ultim sondaj, cred ca va fi pastrata în continuare. Desigur, voi încerca sa nu neglijez nici restul bucatariilor, care sunt extrem de interesante si care au multe de oferit gurmanzilor, dar voi pune accentul pe cea asiatica, mediteraneana si araba. De altfel, si preferintele mele personale merg clar spre bucatariile din Asia de Sud-Est si Mediterana, asa ca îmi va face placere chiar sa satisfac preferintele celor care viziteaza acest blog.