Sambata, 12 februarie 2011, ora 10:00 – emisiunea “Ce se întampla, doctore?”
„Ce se întampla, doctore?” este o întrebare legitima în ziua de azi. Viata moderna ne-a schimbat prioritatile, activitatea si modul de a ne alimenta. Suprapopularea planetei a dus la aparitia „fabricilor de mancare”; alimentele, desi mult mai diverse ca înainte, nu mai au gust si sunt pline de conservanti, coloranti, emulgatori, potantatori de aroma si gust, stabilizatori etc. Nutritionistii ne asalteaza si ei cu tot felul de primejdii: reale, probabile, ori mai mult sau mai putin posibile. Adesea ceea ce ni se spune în presa, la televizor sau pe Internet este inexact si tendentios. Suntem confuzi! Pe cine si ce anume sa credem, doctore?
Solutia ar fi, se pare, dietele. Nu ma refer la dietele specifice unor anumite boli, intolerante si alergii (acestea trebuie discutate cu persoane extrem de calificate), ci dietele adresate persoanelor „sanatoase”, active, mereu în criza de timp si de idei, uneori si de bani, care au nevoie de hrana pentru a-si asigura nutrientii si energia necesara functionarii. Trebuie neaparat sa functioneze, caci toate aceste persoane au de tinut case, de hranit copii si de ajutat parinti si bunici. Trebuie sa învatam sa mancam sanatos, fmai ara grasimi, fara prajeli pe cat posibil, cu mai multe legume si vitamine. Trebuie sa învatam cum sa gatim ca sa pastram nutrientii alimentelor si cum sa dam gust mancarii. Doctorul îti poate spune sa tii dieta, îti poate da o lista de preparate sau de alimente, dar ce te faci daca tie totul ti se pare fara gust, scarbos, flescait, plicticos si daca mancatul se transforma într-o corvoada?
Exista însa solutii ca dietele sa devina prietenoase si usor suportabile, ba chiar placute si interesante. Iata ca emisiunea „Ce se întampla, doctore?” apeleaza pentru aceasta nu doar la nutritionisti, ci si la persoanele care se descurca cat de cat în bucatarie si care stiu cum si cand se folosesc asezonatorii (sau condimentele, daca doriti), caci asezonarea est una dintre metodele prin care se poate da gust preparatelor culinare.
Este îmbucurator ca bloggerii culinari încep sa fie luati în seama de televiziuni. Pe criza aceasta, bloggerii sunt, deocamdata, o solutie ieftina si viabila de a face rost de materiale de calitate.
Am fost si eu invitat sa sa spun cateva cuvinte si sa gatesc doua retete cu care sa-mi exemplific spusele. Echipa de la ProTv a fost oaspetele bucatariei mele, iar materialul a fost filmat vinerea trecuta. Daca totul decurge normal, va aparea în emisiunea „Ce se întampla, doctore?”, de sambata 12 februarie 2011, de la ora 10:00. Cei curiosi sunt invitati s-o urmareasca. Sunt dornic sa va aud parerile si sunt interesat mai ales de criticile constructive. Vreau ca prestatiile mele „pe sticla” sa fie de buna calitate, caci aceste eforturi îmi slujesc nu doar mie personal, ci tuturor celor asemenea mie: pasionatii de gastronomie care simt ca au cate ceva de spus si extrem de multe de învatat.
Felicitari! Tocmai am vazut emisiunea si ai iesit perfect! Si la mai mare!
@ioannis: Multumesc, dar n-ai pentru ce. Chiar n-ai. Eu, unul, am fost dezamagit.
De-abia astept sa ma uit la emisiune! Pai, sarmul tau nu sta in demoazele blonde in peisaj… iar de scandal in public nici daca ai vrea cred ca nu-ti sta in fire. Mai ramane sa-i uimesti, ca pe noi, si-ti fac ei show… Acuma, serios, se simte nevoia unei emisiuni cu rubrici diferite, care sa aloce putin timp artei gastronomice la o televiziune care nu este de nisa, ca Euforia TV, Paprika si cum au mai fost (stii tu care!). Eu sunt sigura ca ar avea rating si o emisiune fara “tzatze”, manele, scandal, descinderi si circ in platou…
@Elena: Multumesc pentru incurajari. In orice caz, tare mi-e dor de Brava Tv. Nu prea vedea nimeni postul asta, dar eu ma simteam bine acolo.
postezi inregistrarea cum ai facut-o si data trecuta? ar fi bine pt cei care nu reusesc sa o vada, e posibil sa ma iau cu una-alta prin casa si sa uit fara sa vreau.
@Ada: Data trecuta m-a ajutat un amic de pe Face Book. Din cate stiu, ProTv isi pune pe site emisiunile, asa ca pot da link-ul de acolo.
Din 2 ore …5 minute.
E bine si asa.
O pietricica aruncata in lac,face valuri multe. 🙂
@Lia: Emisiunea acopera multe aspecte, mai are si o gramada de publicitate, deci atata au putut aloca. Mai bine decat nimic.
Pe de alta parte, ca tot vorbim de emisiuni TV, mereu mi se spune ca emisiunile culinar trebuie sa fie “show”-uri. Probabil ca trebuie sa ma cert cu cineva, sa dansez, sau eventual sa gatesc stand in cap ori alaturi de o demoazela cu sanii goi. Naiba sa mai inteleaga rating-ul asta. 🙂
sa nu cadem in clisee mai ales daca sunt gresite :
nu suprapopularea a dus la aparitia fabricilor de mancare , eventual a contribuit la dezvoltarea lor in exces .
nu se poate sa mancam fara grasimi , corpul nostru are nevoie de grasimi , iar sanatos nu inseamna fara grasimi , excesul de grasimi e problema .
@Cristi-j: Ei, ai inteles tu ce am vrut sa spun. 🙂 Ai vazut ca am pus ghilimele la fabricile de mancare, deci nu ma refer la conserve si gemuri, ci la industria de chimicale alimentare si la supermarketuri. In ce priveste grasimile, ai in mod clar dreptate. Fara ele ar fi imposibil. Cu cele saturate avem noi de lucru.
Sunt sigura ca ai foarte multe si interesate lucruri de spus despre acest subiect.
Dieta poate fi savuroasa in combinatii juste. 🙂
Iar farfuria dietetica poate fi de-a dreptul artistica.
Abia astept sa vad emisiunea.
Sper sa nu taie la montaj,pentru ca spatiul lor este limitat si
vor sa spuna multe in timp ….scurt.
@Lia: De taiat vor taia, caci nu au cum face altfel. Cred ca voi avea doar 5 minute, ori la mine s-a filmat vreo 2 ore, timp in care am tot vorbit.
Stiu ca nu poti pune baza in televiziuni si ca se poate intampla orice in ultima secunda, iar cu cat un post tv este mai important, cu atat aceste intamplari de ultim momnnt sunt mai frecvente. Sper deci sa intre materialul filmat cu tine si iti tin pumnii din tot sufletul. Sunt convins ca vei spune lucruri interesante si ca vei gati retete deosebite caci am ajuns sa te cunosc un pic dupa ceea ce scrii si dupa filmarile tale.
@mircea: Sa speram ca nu intervine nimic. 🙂 Multumesc.