Sâmbătă, 12 februarie 2011, ora 10:00 – emisiunea “Ce se întâmplă, doctore?”

„Ce se întâmplă, doctore?” este o întrebare legitimă în ziua de azi. Viaţa modernă ne-a schimbat priorităţile, activitatea şi modul de a ne alimenta. Suprapopularea planetei a dus la apariţia „fabricilor de mâncare”; alimentele, deşi mult mai diverse ca înainte, nu mai au gust şi sunt pline de conservanţi, coloranţi, emulgatori, potanţatori de aromă şi gust, stabilizatori etc. Nutriţioniştii ne asaltează şi ei cu tot felul de primejdii: reale, probabile, ori mai mult sau mai puţin posibile. Adesea ceea ce ni se spune în presă, la televizor sau pe Internet este inexact şi tendenţios. Suntem confuzi! Pe cine şi ce anume să credem, doctore?

Soluţia ar fi, se pare, dietele. Nu mă refer la dietele specifice unor anumite boli, intoleranţe şi alergii (acestea trebuie discutate cu persoane extrem de calificate), ci dietele adresate persoanelor „sănătoase”, active, mereu în criză de timp şi de idei, uneori şi de bani, care au nevoie de hrană pentru a-şi asigura nutrienţii şi energia necesară funcţionării. Trebuie neapărat să funcţioneze, căci toate aceste persoane au de ţinut case, de hrănit copii şi de ajutat părinţi şi bunici. Trebuie să învăţăm să mâncăm sănătos, fmai ără grăsimi, fără prăjeli pe cât posibil, cu mai multe legume şi vitamine. Trebuie să învăţăm cum să gătim ca să păstrăm nutrienţii alimentelor şi cum să dăm gust mâncării. Doctorul îţi poate spune să ţii dietă, îţi poate da o lista de preparate sau de alimente, dar ce te faci dacă ţie totul ţi se pare fără gust, scârbos, fleşcăit, plicticos şi dacă mâncatul se transformă într-o corvoadă?

Există însă soluţii ca dietele să devină prietenoase şi uşor suportabile, ba chiar plăcute şi interesante. Iată că emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?” apelează pentru aceasta nu doar la nutriţionişti, ci şi la persoanele care se descurcă cât de cât în bucătărie şi care ştiu cum şi când se folosesc asezonatorii (sau condimentele, dacă doriţi), căci asezonarea est una dintre metodele prin care se poate da gust preparatelor culinare.

Este îmbucurător că bloggerii culinari încep să fie luaţi în seamă de televiziuni. Pe criza aceasta, bloggerii sunt, deocamdată, o soluţie ieftină şi viabilă de a face rost de materiale de calitate.
Am fost şi eu invitat să să spun câteva cuvinte şi să gătesc două reţete cu care să-mi exemplific spusele. Echipa de la ProTv a fost oaspetele bucătăriei mele, iar materialul a fost filmat vinerea trecută. Dacă totul decurge normal, va apărea în emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?”, de sâmbătă 12 februarie 2011, de la ora 10:00. Cei curioşi sunt invitaţi s-o urmărească. Sunt dornic să vă aud părerile şi sunt interesat mai ales de criticile constructive. Vreau ca prestaţiile mele „pe sticlă” să fie de bună calitate, căci aceste eforturi îmi slujesc nu doar mie personal, ci tuturor celor asemenea mie: pasionaţii de gastronomie care simt că au câte ceva de spus şi extrem de multe de învăţat.