Diete şi condimente la ProTV

Sâmbătă, 12 februarie 2011, ora 10:00 – emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?”

„Ce se întâmplă, doctore?” este o întrebare legitimă în ziua de azi. Viaţa modernă ne-a schimbat priorităţile, activitatea şi modul de a ne alimenta. Suprapopularea planetei a dus la apariţia „fabricilor de mâncare”; alimentele, deşi mult mai diverse ca înainte, nu mai au gust şi sunt pline de conservanţi, coloranţi, emulgatori, potanţatori de aromă şi gust, stabilizatori etc. Nutriţioniştii ne asaltează şi ei cu tot felul de primejdii: reale, probabile, ori mai mult sau mai puţin posibile. Adesea ceea ce ni se spune în presă, la televizor sau pe Internet este inexact şi tendenţios. Suntem confuzi! Pe cine şi ce anume să credem, doctore?

Soluţia ar fi, se pare, dietele. Nu mă refer la dietele specifice unor anumite boli, intoleranţe şi alergii (acestea trebuie discutate cu persoane extrem de calificate), ci dietele adresate persoanelor „sănătoase”, active, mereu în criză de timp şi de idei, uneori şi de bani, care au nevoie de hrană pentru a-şi asigura nutrienţii şi energia necesară funcţionării. Trebuie neapărat să funcţioneze, căci toate aceste persoane au de ţinut case, de hrănit copii şi de ajutat părinţi şi bunici. Trebuie să învăţăm să mâncăm sănătos, fmai ără grăsimi, fără prăjeli pe cât posibil, cu mai multe legume şi vitamine. Trebuie să învăţăm cum să gătim ca să păstrăm nutrienţii alimentelor şi cum să dăm gust mâncării. Doctorul îţi poate spune să ţii dietă, îţi poate da o lista de preparate sau de alimente, dar ce te faci dacă ţie totul ţi se pare fără gust, scârbos, fleşcăit, plicticos şi dacă mâncatul se transformă într-o corvoadă?

Citeste si articolul →   Pătrunjelul din piaţă vs cel din supermarket

Există însă soluţii ca dietele să devină prietenoase şi uşor suportabile, ba chiar plăcute şi interesante. Iată că emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?” apelează pentru aceasta nu doar la nutriţionişti, ci şi la persoanele care se descurcă cât de cât în bucătărie şi care ştiu cum şi când se folosesc asezonatorii (sau condimentele, dacă doriţi), căci asezonarea est una dintre metodele prin care se poate da gust preparatelor culinare.

Este îmbucurător că bloggerii culinari încep să fie luaţi în seamă de televiziuni. Pe criza aceasta, bloggerii sunt, deocamdată, o soluţie ieftină şi viabilă de a face rost de materiale de calitate.
Am fost şi eu invitat să să spun câteva cuvinte şi să gătesc două reţete cu care să-mi exemplific spusele. Echipa de la ProTv a fost oaspetele bucătăriei mele, iar materialul a fost filmat vinerea trecută. Dacă totul decurge normal, va apărea în emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?”, de sâmbătă 12 februarie 2011, de la ora 10:00. Cei curioşi sunt invitaţi s-o urmărească. Sunt dornic să vă aud părerile şi sunt interesat mai ales de criticile constructive. Vreau ca prestaţiile mele „pe sticlă” să fie de bună calitate, căci aceste eforturi îmi slujesc nu doar mie personal, ci tuturor celor asemenea mie: pasionaţii de gastronomie care simt că au câte ceva de spus şi extrem de multe de învăţat.


14 comentarii pe “Diete şi condimente la ProTV

  1. Elena Toma spune:

    De-abia astept sa ma uit la emisiune! Pai, sarmul tau nu sta in demoazele blonde in peisaj… iar de scandal in public nici daca ai vrea cred ca nu-ti sta in fire. Mai ramane sa-i uimesti, ca pe noi, si-ti fac ei show… Acuma, serios, se simte nevoia unei emisiuni cu rubrici diferite, care sa aloce putin timp artei gastronomice la o televiziune care nu este de nisa, ca Euforia TV, Paprika si cum au mai fost (stii tu care!). Eu sunt sigura ca ar avea rating si o emisiune fara „tzatze”, manele, scandal, descinderi si circ in platou…

    • Radu Popovici spune:

      @Elena: Multumesc pentru incurajari. In orice caz, tare mi-e dor de Brava Tv. Nu prea vedea nimeni postul asta, dar eu ma simteam bine acolo.

  2. Ada spune:

    postezi inregistrarea cum ai facut-o si data trecuta? ar fi bine pt cei care nu reusesc sa o vada, e posibil sa ma iau cu una-alta prin casa si sa uit fara sa vreau.

    • Radu Popovici spune:

      @Lia: Emisiunea acopera multe aspecte, mai are si o gramada de publicitate, deci atata au putut aloca. Mai bine decat nimic.
      Pe de alta parte, ca tot vorbim de emisiuni TV, mereu mi se spune ca emisiunile culinar trebuie sa fie „show”-uri. Probabil ca trebuie sa ma cert cu cineva, sa dansez, sau eventual sa gatesc stand in cap ori alaturi de o demoazela cu sanii goi. Naiba sa mai inteleaga rating-ul asta. 🙂

  3. cristi-j spune:

    sa nu cadem in clisee mai ales daca sunt gresite :
    nu suprapopularea a dus la aparitia fabricilor de mancare , eventual a contribuit la dezvoltarea lor in exces .
    nu se poate sa mancam fara grasimi , corpul nostru are nevoie de grasimi , iar sanatos nu inseamna fara grasimi , excesul de grasimi e problema .

    • Radu Popovici spune:

      @Cristi-j: Ei, ai inteles tu ce am vrut sa spun. 🙂 Ai vazut ca am pus ghilimele la fabricile de mancare, deci nu ma refer la conserve si gemuri, ci la industria de chimicale alimentare si la supermarketuri. In ce priveste grasimile, ai in mod clar dreptate. Fara ele ar fi imposibil. Cu cele saturate avem noi de lucru.

  4. Lia spune:

    Sunt sigura ca ai foarte multe si interesate lucruri de spus despre acest subiect.
    Dieta poate fi savuroasa in combinatii juste. 🙂
    Iar farfuria dietetica poate fi de-a dreptul artistica.
    Abia astept sa vad emisiunea.
    Sper sa nu taie la montaj,pentru ca spatiul lor este limitat si
    vor sa spuna multe in timp ….scurt.

    • Radu Popovici spune:

      @Lia: De taiat vor taia, caci nu au cum face altfel. Cred ca voi avea doar 5 minute, ori la mine s-a filmat vreo 2 ore, timp in care am tot vorbit.

  5. mircea spune:

    Stiu ca nu poti pune baza in televiziuni si ca se poate intampla orice in ultima secunda, iar cu cat un post tv este mai important, cu atat aceste intamplari de ultim momnnt sunt mai frecvente. Sper deci sa intre materialul filmat cu tine si iti tin pumnii din tot sufletul. Sunt convins ca vei spune lucruri interesante si ca vei gati retete deosebite caci am ajuns sa te cunosc un pic dupa ceea ce scrii si dupa filmarile tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.