Directia Milano!

Buna dimineata! La ora cand dvs. cititi aceste randuri, eu sunt în drum, sau poate am si ajuns deja, spre Milano. Am profitat de una dintre ofertele low-cost ca sa dau o fuga (un week-end prelungit, de fapt) pana în capitala Lombardiei.

Sigur, multi afirma ca Lombardia si mai ales Milano, capitala sa super-industrializata, nu ar fi floarea gastronomiei italiene, dar se afla totusi într-o tara a carei cultura culinara, pe care o admir mult, este de-a dreptul exceptionala. Dupa gustul meu, prima din Europa. Chiar daca Milano nu te întampina chiar cu cea mai tare „cucina” din Italia, sunt sigur ca are destule de oferit.
Plec deja cu unele idei despre caracteristicile bucatariei lombarde. Mi se par interesante, iar pe unele le voi enumera foarte rapid:
– orezul, fie în risotto-uri, fie în supe, este cel putin la fel de popular ca pastele
– branzeturile ca robiola, grana padano, gorgonzola, provolone, strachino sau tallegio sunt delicioase
– carnatii si mezelurile ca salameto, salame di Verzi, salame di Milano, salsiccia luganega si cacciatorino sunt exceptionali
– untul aproape ca este mai popular decat uleiul de masline
smantana se foloseste fara zgarcenie
sparanghelul, atat cel alb cat si cel verde, este un ingredient extrem de popular
– vanatul este foarte pretuit si relativ disponibil
– se produc vinuri si spumante foarte bune în zone ca Franciacorta, Valtellina, Oltrepo Pavese, lacul Garda etc.
Ar mai fi de spus foarte multe, dar nu este acum momentul. Vreau doar sa va mai amintesc de preparatele „alla milanese” (cotoletta, risotto, asparagi etc.), de ossobucco, casoeula, tortelli di zucca, mondeghile, scaloppine al limone, arrosto di maiale si multe altele, toate delicioase, pline de savoare si usor de gatit.
Sper sa am timp sa gust macar o parte din aceste minuni si sa ma întorc cu multe fotografii si multe impresii.


Citeste si articolul →   Spaghete cu pesto sicilian

18 comentarii pe “Directia Milano!

  1. Amalia spune:

    Calatorie placuta!
    Tocmai am dat peste reteta de pesto cu dovlecei, un deliciu. Am observat ca pentru acest pesto exista 2 variante, cu dovlecel fiert sau crud. Iar reteta (varianta romaneasca) pe care am preparato eu nu continea si seminte de pin iar italienii le folosesc. Oricum a fost excelent.
    Atepttam retete noi de la Milano. 🙂

  2. Cami spune:

    Calatorie placuta! Asteptam postari cu retete din bucataria lombarda. Si, neaparat, un articol despre istoria si caracteristicile acestei bucatarii. Ne-am obisnuit cu povestile si ne plac :).

  3. Corina spune:

    Distractie placuta, drum bun si sa va intoarceti relaxati.
    Sa te intorci cu tolba plina de impresii.
    Sa nu scrii nimic pana atunci, lasa ca supravietuim si daca ai trei zile de dolce far niente!

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: De scris am scris, caci imi pot programa blogul sa posteze articole intr-o zi anume. Cu comentariile voi avea de recuperat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.