Dorada cu fenicul

Iarna in Bucuresti este un anotimp trist si murdar; ma face constant sa-mi doresc sa fiu in alta parte. Calatoresc deci in imaginatie, pe meleaguri insorite, pline de arome si de lumina. Adesea folosesc ca vehicol cate un preparat mai deosebit, asa cum este cel pe care vi-l propun astazi.
dorada cu fenicul1 - Dorada cu fenicul 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute plus curatatul pestilor
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
4 dorade mai mici, circa 350 g fiecare, curatate de solzi si maruntaie
6 linguri de ulei de masline extra virgin
2 lingurite de seminte de fenicul
1 lingurita de seminte de anason
2 bulbi de fenicul, curatati si feliati
4 linguri de coniac
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze proaspete de fenicul, pentru ornat

Instructiuni:
Se practica 3-4 despicaturi oblice pe fiecare parte a fiecarui peste. Se ung pestii cu ulei de masline si se asezoneaza din belsug cu sare si piper.
Se amesteca semintele de fenicul cu cele de anason si apoi se presara in cavitatile pestilor si in despicaturi. Se pun pestii deoparte.

Se incinge grill-ul cuptorului. Se asaza feliile de fenicul pe o tava de copt si se ung cu ulei. Se sareaza si se pipereaza. Se coc sub grill timp de 3-4 minute, apoi se intorc, se ung cu uleiul lasat in tava, se sareaza si se pipereaza. Se coc alte 3-4 minute, sau pana ce se fac fragede si se rumenesc putin. Se transfera pe farfurii individuale incalzite.

Se pun pestii sub grill la circa 10-13 cm distanta de sursa termica si se coc 8-10 minute pe fiecare parte, ungandu-i ocazional cu ulei.

Citeste si articolul →   Biryani de pui

Se transfera pestii pe farfuriile individuale, peste feliile de fenicul. Se orneaza cu fire proaspete de fenicul. Se incinge coniacul intr-o craticioara mica, se flambeaza si se toarna, arzand, peste dorade. Se servesc pestii imediat.

Sfaturi:
Pestele are o grosime inegala, ceea ce va face ca partea mai subtire (cea de la coada) sa se gateasca mult mai repede decat partea superioara. Taieturile au rolul de a permite caldurii sa patrunda mai usor in partea groasa a pestelui, ca dorada sa se gateasca uniform.

6 comentarii pe “Dorada cu fenicul

  1. alison spune:

    eu sunt o mare amatoare si de peste si de fenicul,cu dorada inca nu am incercat,am facut doar salate cu peste afumat si fenicul crud…bune si alea dar trebuie degustata si varianta asta!:)

    • Radu Popovici spune:

      @alison: Dorada se numara printre pestii mei preferati, alaturi de pastrav si somon. Este delicioasa cu fenicul, iar coniacul flambat da o aroma foarte interesanta.

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Eu iau dorada din Cora Pantelimon. Am vazut ca aduc foarte des. Trebuie insa s-o gatesti cel mai tarziu a doua zi. Roaga-i sa-ti curete pestii si sa-i puna intr-o punga care, la randul ei, trebuie bagata in alta punga plina cu gheata pisata. Se pastreaza mult mai bine asa.

  2. toni spune:

    A picat bine reteta ta. Feniculul este una dintre legumele pe care as fi vrut sa le incerc. Am facut odata o salata cu fenicul crud, dar nu m-a incantat. O sa incerc sa-l prepar si asa cum este in reteta ta de acum, am mai multa incredere ca imi va placea gatit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.