Aceasta reteta are si varianta video.

Reteta, de inspiratie indiana, a fost adoptata in insulele britanice unde a devenit populara. Pestele se gateste usor si rapid, intr-un sos extrem de bogat, plin de savoare. Aroma sa este absolut deosebita, somptuoasa si rafinata, si se completeaza bine cu carnea delicata a pestelui.



Bucatarie: anglo-indiana
Dificultate: mica
Cantitate: 1 portie
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
1 dorada intreaga, curatata, circa 400 g
1 lingura de suc de lamaie
3 linguri de pasta de rosii
2 catei de usturoi, rasi
2 lingurite de amestec curry
2-3 linguri de iaurt
200 ml lapte de cocos
1/2 legatura de coriandru (sau patrunjel), tocat
1 lingura de ulei de orez
1 frunza de dafin
1 baton de scortisoara, circa 3-4 cm lungime
sare
coaja de lamaie rasa, pentru ornat
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
1 cana cu orez cu bob lung, pentru servit

Instructiuni:
Pestele se sareaza si se stropeste in interior si in exterior cu jumatate din cantitatea de suc de lamaie; se pune intr-un vas termorezistent. Se incalzeste cuptorul la 180 °C (foc mediu).

Intr-un castron mare se combina pasta de rosii, usturoiul, curry, iaurtul, sarea, laptele de cocos, patrunjelul si restul de suc de lamaie. Se adauga 2-3 linguri de apa si se amesteca foarte bine.

Intr-o tigaie mare, se incinge uleiul si se adauga frunza de dafin si scortisoara; se prajesc circa 30 secunde, amestecand continuu, pana incep sa-si dezvolte. Se toarna in tigaie sosul din castron si se aduce la fierbere; se reduce apoi flacara si se lasa sa fiarba incetisor circa 1-2 minute.

Se adauga sosul fierbinte in vasul cu peste; trebuie ca sosul sa acopere pestele aproape in intregime. Se pune vasul in cuptor si se lasa circa 20-25 minute.
Pestele se serveste pe farfurii individuale, ornat cu patrunjel si coaja de lamaie, alaturi de orez fiert.