Dorada la cuptor cu lapte de cocos
Aceasta reteta are si varianta video.
Reteta, de inspiratie indiana, a fost adoptata in insulele britanice unde a devenit populara. Pestele se gateste usor si rapid, intr-un sos extrem de bogat, plin de savoare. Aroma sa este absolut deosebita, somptuoasa si rafinata, si se completeaza bine cu carnea delicata a pestelui.
- Bucatarie: anglo-indiana
- Dificultate: mica
- Cantitate: 1 portie
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gatit: 30 minute
Dorada la cuptor (cu lapte de cocos) – Ingrediente
- 1 dorada intreaga, curatata, circa 400 g
- 1 lingura de suc de lamaie
- 3 linguri de pasta de rosii
- 2 catei de usturoi, rasi
- 2 lingurite de amestec curry
- 2-3 linguri de iaurt
- 200 ml lapte de cocos
- 1/2 legatura de coriandru (sau patrunjel), tocat
- 1 lingura de ulei de orez
- 1 frunza de dafin
- 1 baton de scortisoara, circa 3-4 cm lungime
- sare
- coaja de lamaie rasa, pentru ornat
- frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
- 1 cana cu orez cu bob lung, pentru servit
Dorada la cuptor – Instructiuni pentru preparare
Pestele se sareaza si se stropeste in interior si in exterior cu jumatate din cantitatea de suc de lamaie; se pune intr-un vas termorezistent. Se incalzeste cuptorul la 180 °C (foc mediu).
Intr-un castron mare se combina pasta de rosii, usturoiul, curry, iaurtul, sarea, laptele de cocos, patrunjelul si restul de suc de lamaie. Se adauga 2-3 linguri de apa si se amesteca foarte bine.
Intr-o tigaie mare, se incinge uleiul si se adauga frunza de dafin si scortisoara; se prajesc circa 30 secunde, amestecand continuu, pana incep sa-si dezvolte. Se toarna in tigaie sosul din castron si se aduce la fierbere; se reduce apoi flacara si se lasa sa fiarba incetisor circa 1-2 minute.
Se adauga sosul fierbinte in vasul cu peste; trebuie ca sosul sa acopere pestele aproape in intregime. Se pune vasul in cuptor si se lasa circa 20-25 minute.
Pestele se serveste pe farfurii individuale, ornat cu patrunjel si coaja de lamaie, alaturi de orez fiert.
Nu se compara!
@Teo: Am gatit reteta si cu pastrav si a mers excelent. Sigur, este si dupa preferintele fiecaruia.
Chiar usor de facut,dar recunosc ca nu m-as fi gandit niciodata sa folosesc batonul de scortisoara !Iar dam banii pe dorada?
@Teo: Daca gasesti… daca nu, un pastrav, caras, crap. 🙂