Va propun o reteta foarte aromata si gustoasa, in care dorada este servita cu un sos de citrice acrisor-picant, aromatizat cu ghimbir, menta si putin ardei iute.

Puteti gati aceasta reteta ca atare, fie ca un pranz usor, fie ca o cina mai deosebita. Daca doriti o masa mai consistenta, serviti pestele alaturi de o garnitura de orez, cartofi natur sau legume gatite in aburi.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute + racire
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
2 dorade intregi, circa 700 g in total
sare
piper negru, proaspat macinat
2 portocale
coaja rasa de la 1 portocala
sucul de la 1 grapefruit rosu
1/2 ardei iute rosu, tocat marunt
4-5 cm bucata de ghimbir
3-4 linguri de ulei de masline
1/2 pachet de unt (125 g)
1 ceapa verde, tocata marunt
1 usturoi verde, tocat marunt
1 lingura de menta proaspata, tocata
cateva frunze de menta proaspata, pentru servit

Instructiuni:
Se rade coaja unei portocale, apoi se stoarce. Cealalta portocala se taie rondele, dupa care acestea se taie in jumatate.

Se amesteca untul cu sare, piper si coaja rasa de portocala. Se asaza pe o hartie pergament, se ruleaza strangand capetele ruloului in directii contrare, apoi se transfera in frigider timp de 1 ora, ca sa se intareasca.

Intre timp se incinge cuptorul la 180 °C. Se rade ghimbirul pe o razatoare fina. Se stoarce razatura deasupra unui castronel. Se pastreaza sucul, razatura se arunca.

Se pregatesc doradele taind cu o foarfeca de bucatarie inotatoarele si varful cozii. Se curata de intestine si solzi, apoi se spala bine. Se sareaza pestii si se pipereaza pe interior si pe exterior. Se introduc in cavitatile pestilor jumatati de rondele de portocala si menta tocata. Se asaza intr-un platou termorezistent.

Se amesteca intr-un castron sucul de grapefruit cu cel de portocala, sare, piper, ardei iute, ceapa verde, usturoi verde si suc de ghimbir. Se adauga uleiul de masline si se amesteca.
Se toarna aceasta mixtura in platoul cu dorade. Trebuie ca lichidul sa formeze un strat care sa ajunga pana la jumatatea grosimii pestilor. Daca este nevoie, se completeaza cu putina apa, sau vin alb. Se stropesc doradele cu putin ulei de masline si se transfera in cuptor. Se coc 10 minute.
Se mareste temperatura cuptorului la 250 °C si se continua 3-5 minute, sau pana cand pestii sunt facuti si putin rumeniti la suprafata. Nu se intorc doradele.

Se scoate ruloul de unt si se taie rondele. Se transfera cu grija pestii pe platouri individuale si se stropesc cu sos. Se asaza peste ei, cat sunt fierbinti, rondele de unt, ca sa se topeasca. Se servesc doradele alaturi de felii de portocala, ornate cu frunze proaspete de menta.

Sfaturi:
In mod sigur va va mai ramane unt aromatizat cu portocala, dar este destul de greu sa prepari cantitati mici de unt. Puneti deoparte ceea ce ramane, ca sa folositi alaturi de fructe de mare, peste, pui, rata, porc, cartofi etc.