Dorada cu sos de iaurt

Aceasta reteta are si varianta video.
Reteta arata foarte decorativ si este plina de gust si aroma. Unul dintre punctele sale forte este contrastul oferit de peste si legume fata sosul de iaurt. Primele sunt picante si fierbinti, iar sosul este racoritor si rece, oferind o contrapondere care echilibreaza reteta.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usoara
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
2 dorade, curatate
sare
piper negru, proaspat macinat
4 catei de usturoi, tocati grosier
1 ceapa rosie mica, tocata grosier
1 ceapa mare alba, tocata grosier
1 praz, tocat grosier
1/2 ardei iute, tocat grosier
1 lingurita de boia dulce
1 lingura de suc de lamaie
5 linguri de ulei de orez
2 rosii, taiate rondele
1 lamaie, taiata feliute
1 ceapa mare alba, taiata rondele
150-200 ml iaurt
2 linguri de ulei de masline
1/2 legatura de patrunjel proaspat, tocat marunt
1/2 legatura de marar proaspat, tocat marunt
10 cm bucata de castravete, curatat de seminte si coaja
Instructiuni:
Se incinge cuptorul la mediu.
Se proceseaza in blender ceapa rosie cu usturoi, praz (partea alba) si ardei iute. Se adauga sare, piper, suc de lamaie si 2 linguri de ulei si se proceseaza pana se obtine o pasta.
Se practica despicaturi oblice pe ambele fete ale pestilor. Se ung cu mixtura de usturoi in interior si pe exterior, insistand la despicaturi.
Se unge cu ulei o tava de copt. Se asaza in tava, pe un singur strat, rondelele de ceapa alba, de rosie, frunzele de praz si feliutele de lamaie. Se sareaza si se pipereaza, apoi se stropesc cu restul de ulei. Peste ele se asaza pestii. Se coc pestii si vegetalele circa 20 de minute.
Intre timp se toaca castravetele, mararul, patrunjelul si se combina cu boia, restul de marinada si cateva linguri de iaurt. Se adauga sare, piper, restul de iaurt si se continua. Se transfera intr-un castron, se stropeste cu ulei de masline si se orneaza cu verdeata.
Se serveste pestele pe pat de vegetale, alaturi de sosul de iaurt.


  1. TeoBucatar spune:

    Am postat-o pe Dorada desi nu imi place cum arata.Tu ce parere ai?Ideea e buna, am mai facut-o pe stiuca.Dar dorada asta arata mai mult a piranha..La gust merge…

    • Radu Popovici spune:

      @Teo: Cred ca ti-ar fi trebuit un peste ceva mai lung decat dorada, poate de aceea nu-ti place cum arata. Ideea este interesanta. 🙂

  2. TeoBucatar spune:

    Una din ele va sosi in curand! Am folosit cuptorul obisnuit, pentru ca altceva nu am! Te pomenesti ca de asta nu sunt fff incantata de rezultat? La asta nu m-am gandit…

    • Radu Popovici spune:

      @Teo: Si eu am folosit tot un cuptor obisnuit, de bucatarie casnica. De ce nu esti fff incantata de rezultat? Inteleg ca inca nu ai gustat-o. Nu-ti place cum arata?

  3. Claudia spune:

    Arata foarte bine dorada!!! merita incercata reteta, sunt convinsa ca va fi un real succes. Abia ma abtin de pofta, pestele e preferatul meu 😀

    • Radu Popovici spune:

      @Claudia: Reteta este foarte simpla si poti experimenta cu asezonarea, ca si cu sosul. Ce sa-ti zic altceva decat spor la gatit? 🙂

  4. Yoyo spune:

    @Corina: Foarte tare chestia cu Stiuca sau Telemea. 😀 Total de acord cu tine. la noi cum incearca cineva sa faca ceva pentru el sau pentru cei din jur in loc sa fie sprijinit si ajutat i se da la cap. Traiasca Romania! De-aia suntem in rahat pana in gat.

  5. Corina spune:

    Nu, dle Popovici, nu mi se pare normal, e atata rautate in societatea romaneasca, incat ma intreb daca romanii mai stiu sa fie fericiti cu adevarat!

    Ma intristeaza astfel de reactii, parca imi trasnmit si mie din incrancenarea lor, si chiar imi fac rau, ma indispun.
    Nu zice nimeni sa nu critici, dar fa-o frumos, si mai ales fara sa lovesti intr-un om!
    Eu am DOAR aragaz, asa ca retetele si mai ales vesela sunt cele mai potrivite pentru bucataria mea!
    Daca vreau gratar si jar, apoi ma duc pe un alt blog si caut ce vreau.

    Sau imi fac propriul blog culinar, nu-i asa, Kaskaval?
    Ia sa te vedem cum ai mai reactiona in momentul in care pui pasiune in retetele tale si vine Stiuca sau Telemea si iti scrie cu rautate.
    In fine, sa incheiem aici mica disputa. Dle Popovici, nu-mi raspundeti la mesajul asta, e pacat sa prelungim niste discutii care nu ar trebui sa existe pe acest blog.

    NUMAI BINE SI RETETE CAT MAI GUSTOASE!

    …Si sper ca intr-o zi sa-mi cumpar tavita aceea…-))))))

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Uite ca eu tot iti raspund. Iti doresc sa gasesti un platou similar. Pe cuvant ca daca vad undeva ceva asemanator, iti dau de stire imediat. 🙂

  6. Corina spune:

    Kaskaval, nu toti au cuptor cu gratar, curte, lemne, foc, jar. Ai fost rautacios.

    Vezi, de-aia nu-mi plac mie romanii , in general. De putine ori stiu sa-si exprime o parere fara sa atinga cu rautate.
    Am observat asta mai ales pe blogurile culinare. Pacat ca suntem atat de rai!
    Daca tot te macina asta,puteai s-o spui cu alte cuvinte.

    Dle Popovici, nu trebuie sa va justificati in fata nimanui! Cui nu-i place, nu intra aici.
    E ca si cum vii in casa omului, ala te primeste frumos, iar tu, dupa ce-i cotrobai peste tot, ba mai iei si o bucatica din frigider, te-apuci sa-i spui rautati. Daca nu as fi calita de situatii asemanatoare si as fi admin-ul acestui blog, as sterge tot ce e scris cu venin.
    Poti sa critici, dar fara sa jignesti!

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Oh, in doi ani si jumatate de blog m-am calit si eu destul. Nu pot sa zic ca mi s-a ingrosat pielea, dar nu le mai pun la suflet. In general am invatat ca nu poti cere nimanui mai mult decat poate da. Asta este…

  7. Kaskaval spune:

    prefer pe placuta de artar, la gratar sau cuptor cu lemne, precum pizza, sau in aluat, sare si mirodenii (custra) daca tot ne dam mari specialisti in gastronomie si nu in gatitul-la-aragaz

    • Radu Popovici spune:

      @Kaskaval: Dupa cum puteti vedea, acest blog nu contine doar retete, ci si foarte multe materiale care se ocupa de gastronomie. De aceea am indraznit sa-l numesc „blog de gastronomie”. Imi pare rau daca asta va deranjeaza.
      In ce priveste reteta, bineinteles ca sunteti liber sa aveti orice preferinte. Niciun moment nu a spus cineva ca este singura metoda de a gati o dorada. Este doar o reteta simpla, prezentata unui public de gospodine.
      In final, multumesc pentru comentariul dvs. atat de amabil si de constructiv.

  8. TeoBucatar spune:

    Mi-ai luat-o inainte, Radu! Am patru bucati mari care asteapta!
    Una din ele o sa fie pregatita dupa reteta ta (ma uimesti cu atatea arome). Cu restul am alte ,,ganduri”…

  9. Sylvia spune:

    Excelent arata, dorava e unul din pestii mei preferati. Cand am vazut sos de iaurt ma gandeam la cel foarte folosit aici la peste sosul cu iaurt si macris care mie una nu imi place foarte tare , ce ai facut tu suna tare bine ca si combinatie, il voi testa si eu. Personal folosesc sosurile de iaurt si pe post de dressing la salate, in toate combinatiile posibile si le prefer in fata oricarui alt dressing. Succes in continuare.

    • Radu Popovici spune:

      @Sylvia: M-ati innebunit cu tava asta. M-a eclipsat total, nimeni nu s-a mai uitat la mine. 🙂
      Si mie imi plac sosurile de iaurt, chiar foarte mult, si le folosesc ori de cate ori am ocazia. Merg bine cu aproape orice.

  10. Corina spune:

    Am cautat, dar nu am gasit nimic.Am incercat cu google translate si tot nu am aflat ce vreau.

    Astept un semn de la prietenii dvs, poate afla cineva vreun site unde se vinde SI o astfel de tavita..Gata, ma obsedeaza, pana nu cumpar una exact la fel, nu mai am liniste-))

    Adevarul e ca de putine ori mi-a placut vreun vas de bucatarie atat de mult!Imi aduce aminte de o vizita in Franta, mai demult, la cineva care avea un fel de castel..ne-a servit la masa cu servicii de portelan asemanatoare…tin minte ca am mancat salate, pateu de ficat de gasca facut in casa, un pui cu un sos extraordinar si o tarta de orez, la fel de delicioasa.

    Vedeti, inca un motiv pentru care m-am atasat de tavita asta superba-))

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Da, vasul este aratos, de aceea am si gatit in el. Dar se poate gati la fel in orice fel de platou ceramic sau de sticla termorezistenta. Promit sa ma interesez, dar nu garantez nimic. Sunt primite acum mult timp.

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Revin cu noutati: tavile au fost un cadou primit acum 16 ani. Sunt portugheze. Cam asta e tot ce se stie despre ele…

  11. Corina spune:

    Exceptional!!

    O s-o fac si eu, negresit!

    Dar numai daca o sa am tavita! -)))

    P.S.Cred ca familia dvs si prietenii sunt privilegiati, mananca numai bunatati si delicatese, mai ceva ca la restaurant!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.