Dorada cu sos de rodie

Discutia de ieri despre nutritie mi-a starnit foamea, asa ca va propun un preparat pe care il consider deosebit. Gustul acrisor este reputat a merge bine cu pestele, mai ales cu cel numiti “uleios”, adica ceva mai grasut.

Nu este si cazul doradei, un peste slab si deosebit de gustos, dar alaturarea fructelor acrisoare cu el este absolut delicioasa.
Atat cat ma duce pe mine capul indraznesc sa afirm ca aceasta este una dintre retetele care pot fi considerate sanatoase chiar si de catre nutritionistii cei mai carcotasi. In plus arata bine, iar aroma si gustul sunt de nota maxima.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
2 dorade intregi, curatate, circa 650 g in total
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de unt
1-2 linguri de ulei
1/2 cana cu suc de rodie
1 ceapa mica, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de patrunjel, tocat
seminte de rodie, pentru ornat
1 lamaie, taiata felii
2 foi de dafin

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C. Se presara pestii cu sare si piper, si pe exterior si pe interior, se pun in interiorul lor cate 2 felii de lamaie si 1 foaie de dafin si se asaza pe un vas termorezistent indeajuns de mare ca sa incapa lejer. Se stropesc cu ulei si se adauga apa, indeajuns de multa ca sa-i acopere. Se pun in cuptor si se gatesc pana ce sunt facuti, circa 30 de minute. Ocazional se umezesc cu lichidul din vas.

Intre timp se prepara sosul. Se adauga untul intr-o craticioara si se topeste. Cand incepe sa sfaraie, se adauga ceapa si usturoi si se calesc la foc mic, timp de 3-4 minute, sau pana ce se inmoaie.

Citeste si articolul →   Pangasius cu legume si susan

Se adauga sucul de rodie si se amesteca. Se lasa sa fiarba la foc mic 4-5 minute, sau pana ce lichidul se reduce la jumatate. Se asezoneaza cu sare si piper, se adauga verdeata, se amesteca rapid si se ia de pe foc.

Se transfera pestele pe farfurii individuale si se stropeste cu sosul de rodie. Se orneaza cu seminte de rodie si se serveste.

Sfaturi:
In comert se gaseste un concentrat de rodie. Il puteti folosi in locul sucului de rodie proaspat, dar reduceti cantitatea la jumatate.


13 comentarii pe “Dorada cu sos de rodie

  1. RamonaA spune:

    Simplu si delicios!
    Nici eu nu am gãtit cu rodii, cu Dourada da…grill sau la cuptor…
    Incã nu sunt coapte…imi plac ca fruct, si vreau incã sã le incerc in combinatie cu carne si prãjiturã!:)

  2. maria elena spune:

    O reteta gustoasa, usor de realizat, o combinatie care mie imi place, felicitari! In oraselul meu nu am vazut dorada, rodii, am mai gasit, dar nu mereu. De notat reteta si cand am ingredientele cu siguranta va fi incercata.

  3. Elena Toma spune:

    Reteta este deosebita, rodia fiind un fruct cu un suc special, acrisor, foarte potrivit la peste. Dupa parerea mea! Am o singura problema: o sa ma lase fiu-miu sa fac reteta, el fiind fan inrait al rodiilor? Sunt cam mari sa le pot dosi de privirea lui de vultur! S-a notat la „Retete de la Radu”.

  4. simina spune:

    Iata o reteta deosebita, cel putin asa pare! 🙂 Nu am gatit niciodata cu rodii. Le-am mai vazut prin supermarketuri dar nu am cumparat niciodata. Cred ca asteptam ocazia potrivita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.