Salmoriglio condimenteaza carnea de orice fel, de la porc la peste, gatita pe gratar. Merge insa foarte bine si cu orice fel de carne trasa la tigaie, aburita, fiarta sau gatita la cuptor.

Mi-am dorit un pranz usor, dar care sa se prepare rapid si sa fie gustos; fara salate aditionale, fara garnituri, pur si simplu ceva care sa arate bine, care sa fie gata in maxim 10 minute si care sa aiba gust si aroma proaspata si imbietoare.

Bucatarie: italiana
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 8 minute

Ingrediente:
2 dorade, circa 600-750 g in total
4 catei de usturoi, taiati in jumatate
4 rondele de lamaie
1 lingura de ulei de masline
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de capere, pentru servit
feliute de lamaie, pentru ornat
6-8 linguri de sos salmoriglio, pentru servit

Instructiuni:
Se sareaza si se pipereaza pestii in interior si pe exterior. Se ung cu 1 lingura de ulei de masline. Se introduc in interiorul lor cateii de usturoi taiati in jumatate si rondelele de lamaie.

Se incinge gratarul. Se frig pestii cate 3-4 minute pe fiecare parte, sau pana ce sunt facuti.

Se servesc doradele cu sos salmoriglio si capere, ornate cu patrunjel proaspat si feliute de lamaie.

Nota:
Eu am folosit un gratar OutdoorChef de tip Ascona 570MX, extrem de versatil si de usor de folosit si de intretinut. Reamintesc ca acest „gratar” este, de fapt, o minibucatarie mobila, caci poate fi folosit nu doar ca gratar, ci si ca aragaz, cuptor sau afumatoare.

Sfaturi:
Este o reteta excelenta pentru cei care isi doresc sa piarda din greutate: usor de digerat, fara carbohidrati, cu grasimi putine si de buna calitate, plina de gust si aroma.

Daca insa nu va preocupa silueta si doriti ceva mai consistent, alaturati pestilor cartofi natur, fierti sau prajiti, sau legume aburite ori facute la gratar, sau orez fiert. La acestea mai puteti adauga o salat de cruditati (laptuca, rosii, castraveti, ardei grasi) dreasa cu o vinegreta mai putin concentrata. Un pahar, sau mai multe, de vin alb sec si bine racit ar fi o completare binevenita