Salmoriglio condimenteaza carnea de orice fel, de la porc la peste, gatita pe gratar. Merge insa foarte bine si cu orice fel de carne trasa la tigaie, aburita, fiarta sau gatita la cuptor.
Mi-am dorit un pranz usor, dar care sa se prepare rapid si sa fie gustos; fara salate aditionale, fara garnituri, pur si simplu ceva care sa arate bine, care sa fie gata in maxim 10 minute si care sa aiba gust si aroma proaspata si imbietoare.
Bucatarie: italiana
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 8 minute
Ingrediente:
2 dorade, circa 600-750 g in total
4 catei de usturoi, taiati in jumatate
4 rondele de lamaie
1 lingura de ulei de masline
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de capere, pentru servit
feliute de lamaie, pentru ornat
6-8 linguri de sos salmoriglio, pentru servit
Instructiuni:
Se sareaza si se pipereaza pestii in interior si pe exterior. Se ung cu 1 lingura de ulei de masline. Se introduc in interiorul lor cateii de usturoi taiati in jumatate si rondelele de lamaie.
Se incinge gratarul. Se frig pestii cate 3-4 minute pe fiecare parte, sau pana ce sunt facuti.
Se servesc doradele cu sos salmoriglio si capere, ornate cu patrunjel proaspat si feliute de lamaie.
Nota:
Eu am folosit un gratar OutdoorChef de tip Ascona 570MX, extrem de versatil si de usor de folosit si de intretinut. Reamintesc ca acest “gratar” este, de fapt, o minibucatarie mobila, caci poate fi folosit nu doar ca gratar, ci si ca aragaz, cuptor sau afumatoare.
Sfaturi:
Este o reteta excelenta pentru cei care isi doresc sa piarda din greutate: usor de digerat, fara carbohidrati, cu grasimi putine si de buna calitate, plina de gust si aroma.
Daca insa nu va preocupa silueta si doriti ceva mai consistent, alaturati pestilor cartofi natur, fierti sau prajiti, sau legume aburite ori facute la gratar, sau orez fiert. La acestea mai puteti adauga o salat de cruditati (laptuca, rosii, castraveti, ardei grasi) dreasa cu o vinegreta mai putin concentrata. Un pahar, sau mai multe, de vin alb sec si bine racit ar fi o completare binevenita
Ce ,,priceput,, este gratarul tau Ascona, tare fain arata pestele langa celelalte culori de pe platou. Desigur meritul cel mare este al tau, ai stiut sa-l lasi la rumenit numa cat trebuie, iar de asortat cu cele vegetale nu mai vorbesc, gandindu-ma si la sosul salmoriglio care a acompaniat dorada, imi inchipui ce masa a fost.
@maria elena: Normal ca am si eu meritul meu, dar este atat de comod sa lucrezi cu acest tip de gratar. Imi usureaza munca fantastic si imi permite sa fac o multime de lucruri care sunt imposibile pe alte tipuri de gratare.
Banuiesc ca reteta merge cu orice peste de mare. Am mancat ceva asemanator dar in loc de dorada era chefal. Se potrivesc si alti pesti ?
@Sebi: Bineinteles.
am sa o incerc si pe aceasta ,cea cu sos de portocale a iesit mmm…delicioasa .Multumim pt retete.
@Mugurita: Nici aceasta nu este “rea”. 🙂
Caperele arata diferit de cele pe care le-am vazut pana acum prin magazine. Pe unde se gaseste versiunea asta?
@Cami: Se gasesc mereu la Metro, din cand in cand si in alte hipermarketuri.