Daca doriti un pranz usor si racoritor, care sa se si prepare foarte repede, ati venit la reteta potrivita; va propun o dorada intreaga, fara salate aditionale si garnituri complicate, servita doar alaturi de un sos; pur si simplu ceva care arata bine, este gata in 10 minute si va surprinde cu un gust delicios.
Eu am lucrat pe gratarul meu, Ascona 570MX, marca Outdoorchef, un echipament foarte versatil si usor de folosit. Reteta se poate insa prepara si pe un gratar de fonta asezat pe ochiul de la aragaz, sau pe un gratar de curte.
Ingrediente:
2 dorade, circa 600-750 g in total
2 lingurite de suc de lamaie
2 lingurite de mustar
2 linguri de ulei de masline extra virgin
sare
piper alb, macinat
2/3 cana de chefir
8 cm bucata de castravete
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingurita de coaja rasa de lamaie
4 rondele de lamaie
1/4 lingurita de fulgi de ardei iute (optional)
1/2 legatura de patrunjel proaspat, tocat marunt
coaja rasa de lamaie, pentru ornat
feliute de lamaie, pentru ornat
Instructiuni:
Se sareaza si se pipereaza pestii in interior si pe exterior. Se ung cu cate 1 lingura de ulei de masline, pe ambele fete. Se introduc in interiorul lor rondelele de lamaie.
Se incinge gratarul. Se frig pestii cate 3-4 minute pe fiecare parte, sau pana ce sunt facuti si rumeniti frumos.
Intre timp se curata de coaja si se taie castravetele in jumatate, pe lungime. Se curata de seminte, folosind o lingurita. Se da pe razatoare. Se decupeaza mai inainte cateva fasii subtiri, pentru decor.
Se amesteca intr-un castron chefirul cu suc de lamaie, usturoi tocat, sare, piper, mustar, castravete ras, coaja rasa de lamaie si patrunjel. Se gusta si se potriveste asezonarea.
Se servesc doradele cu sos de chefir, ornate cu patrunjel proaspat si feliute de lamaie, presarate cu fulgi de ardei iute.
Sfaturi:
Reglati iuteala sosului alegand tipul de mustar care va place: mai dulce, mai acrisor sau mai picant, si sporind sau scazand cantitatea indicata in reteta, dupa gustul dvs.
Nu este neaparata nevoie in reteta de fulgii de ardei iute. Eu i-am adaugat pentru un plus de culoare, in primul rand. Puteti folosi, daca va temeti de iuteala, boia dulce.
Nota:
Daca doriti ceva mai consistent, alaturati pestilor cartofi natur, fierti sau prajiti, legume aburite sau facute la gratar ori orez fiert. La acestea mai puteti adauga o salat de cruditati (laptuca, rosii, castraveti, ardei grasi) dreasa cu o vinegreta mai putin acida.
Un pahar, sau mai multe, de vin alb sec si bine racit ar fi o completare binevenita.
Cred ca o sa incerc reteta folosind mustar de Dijon, altminteri este genial de simpla si buna, si trebuie incercata, poate combinatia de peste un pic mai condimentat, mai iute, care se stinge repede cu sosul de chefir, smantana, sau poate un iaurt mai gras, delicios
@Emil: La mine sosul este mai condimentat, am pus fulgi de ardei iute facuti de mine si sunt chiar… foarte iuti.
@nea’Mielu, n-ar strica o tastatura rezistenta la apa, pentru astfel de momente! 🙂 E musai sa imi procur si eu una! Cred ca sosul e excelent, pestele il stiu si-mi place! 🙂
daca as putea, as zice ca o reteta asa simpla te lasa fara cuvinte, da’ nu pot, pentru ca imi ploua in gura si imi pericilitez tastatura daca o deschid..
@nea’Mielu: Ar trebui sa tastezi privind spre tavan. 🙂
Imi place dorada, da’nu m-am gandit la varianta asta de sos pentru peste. Imi place!
@pansy: Incearc-o si spune-mi cum ti-a placut. Eu am testat de multe ori asociatia dintre peste si iaurt/chefir/smantana si este foarte gustoasa si interesanta.