Dulceata de cirese amare (fara samburi) cu lamaie si vanilie
Stiu ca tot internetul culinar va propune aceasta reteta, dar parca imi vine greu sa stau deoparte. Alaturi de dulceata de nuci verzi, cea de cirese amare este preferata mea. O socotesc extrem de fina, cu un gust absolut deosebit.
Dat fiind ca ciresele, de orice fel, cam “scartaie” la capitolul aroma, va propun o varianta de dulceata aromata subtil, cu o combinatie de lamaie si vanilie.
- Bucatarie: Retetele lui Radu
- Dificultate: usor
- Cantitate: 1,75 kg
- Timp de preparare: 1 ora
- Timp de gatit: 1 ora
Ingrediente – dulceata de cirese amare:
- 1 kilogram de cirese amare
- 850 g zahar tos
- 1 lamaie
- 1 baton de vanilie (optional)
Instructiuni de preparare pentru Dulceata de cirese amare:
Se aleg ciresele si se scot samburii. Se taie lamaia in jumatate, se storc jumatatile apoi se taie in sferturi. Se despica batonul de vanilie si se razuiesc micile seminte din interior.
Se transfera ciresele intr-o oala potrivita ca dimensiune (circa 4 litri pentru aceasta reteta). Pe masura ce se adauga ciresele, se stropesc cu suc de lamaie si se presara cu zahar. Se adauga semintele de vanilie.
Se amesteca apoi mixtura, cu grija sa nu se sfarame fructele. Se adauga batonul de vanilie si sferturile de coaja de lamaie si se imping cu o lingura de lemn, spre fundul oalei, ca mixtura de cirese sa le acopere in intregime.
Se mijoteaza ciresele la foc foarte mic, cel mai bine ferind, daca aveti cum, oala de contactul direct cu flacara. Se amesteca ocazional, cu grija. Dupa circa 50-60 de minute, mixtura incepe sa spumeze, iar fructele se ridica la suprafata. Se spumeaza, cu o spumiera sau cu o lingura mai mare si se ia oala de pe foc.
Se toarna fierbinte in borcane, dotate cu capace care le inchid ermetic, cu filet. Se indeparteaza batonul de vanilie si coaja de lamaie. Se acopera borcanele cu paturi si se lasa sa se raceasca astfel, lent, pana a doua zi.
Dulceata se pastreaza in locuri racoroase si rexista bine 1-2 ani.
Sfaturi:
Un alt semn ca dulceata este gata: picurati sosul intr-un borcan cu apa rece. Daca picatura isi pastreaza forma, puteti umple borcanele.
Daca va place aroma de vanilie, puteti folosi si zahar aromatizat cu vanilie (zahar care a fost lasat sa stea, intr-un container inchis, impreuna cu 1-2 batoane de vanilie), caz in care renuntati la batonul de vanilie.
Mie imi place ca dulceata sa nu fie prea dulce si sa ofere cat mai mult din gustul natural al fructului, mai ales ca ciresele acestea au o amareala delicata, care merge bine cu gustul si aroma citrica a lamaii. Puteti insa folosi 1 kg de zahar in loc de 850 g, daca va place ca dulceata sa fie mai dulce.
Atentie: Daca flacara este prea puternica, dulceata se poate afuma, asa ca folositi o flacara extrem de mica si amestecati din cand in cand dulceata, ca sa nu se lipeasca pe fundul oalei.
Borcanele trebuie sa fie foarte curate si uscate; am facut ce am invatat de la mama: le-am uscat in cuptorul incins la 180 °C, timp de 12-15 minute.
Nota:
A mijota = a fierbe molcom, fara clocot, pe flacara foarte mica. Nu-l cautati in DEX, ca nu exista. Este un termen adaptat de mine din limba franceza, unde “mijoter” inseamna, cum spuneam mai sus, a fierbe cu clocot molcom (in engleza: “to simmer”).
Foarte tentanta!*****
@Nihaela: Este tentanta cu 5*. 😀
De cand nu am mai mancat dulceata pe paine sau cu clatite facuta de mine! Imi place sa gatesc, iubesc asta dar sa le fac singura, cu putin ajutor inainte de a le prepara…
@Daniela: Eu am avut noroc de ajutor la cules, la curatat, la ambalat… 🙂
pana acum nu m-am incumetat sa fac conserve:)…deh..face mama!….dar dulceata asta imi pare inedita, si, cu putin noroc – daca mai gasesc cirese amare – mi-ar placea sa o incerc!
@ophelia: Poti incerca si cu visine… dar as cam scoate sucul de lamaie. As pastra insa coaja.
Dulceata arata foarte frumos. Total de acord cu mijotarea, imi place cum suna. 🙂
@toni: Ma bucur ca ti-a placut mijotarea. Sper sa prinda ca termen culinar. 🙂
M-ai nimerit la fix cu ambele dulceturi. Nu le-am facut niciodata, in primul rand fiindca ingredientele sunt greu disponibile pe piata mai ales nucile veri. Mor de pofta!
@Yoyo: Si eu le-am facut doar pentru ca am avut acces la ingrediente si „mana de lucru”. Nu ma omor cu scosul samburilor, curatatul de coji etc. 😀
Desi am „promis” ca anul acesta nu fac dulceata aseara am fost „corupta” de niste caisute ff aromate!
@Teo: De obicei nu fac dulciuri si nici conserve, dar am profitat de ocazii favorabile pentru a „produce” dulceturile de nuci verzi si cirese amare. Anul acesta gata, ma opresc aici si ma orientez spre „picanterii” 🙂
chiar m-ai impresionat total,ai facut si dulceata mea preferata!:)
@alison: Pai este si a mea. 🙂 Oricum, am facut-o cu mare si mult ajutor, la cules, la scosul samburilor, la turnat in borcane etc.
Mie mi se pare ca dulceata de cirese nu emana vreo aroma, dar in clipa in care o gusti, ti se umple gura de senzatii placute-dulce cu amarui, cu putin citric si putina vanilie.
O dulceata foarte fina, dupa mine, ma bucur ca te-a corupt
@Corina: M-a „corupt” cu multi ani in urma, nu acum. 🙂 Ai dreptate, desi fara lamaie si vanilie nu este aromata, gustul este fabulos. Totusi, cred ca este mai bine sa existe si aroma, completeaza frumos complexul de senzatii.