Dulceata de masline

Dupa ce am facut dulceata de ceapa si de ardei iute, nu cred ca ar mai fi trebuit sa ma surprinda ceva in domeniul dulceturilor. Ei bine, dulceata de masline a reusit. Stiam de ea de ceva vreme si cautam ocazia potrivita pentru a o prepara. Aceasta a venit cu ocazia evenimentului gastronomic “O seara cu masline” sustinut la GUXT saptamana trecuta.
Dulceata de masline
Ei bine, alaturi de fougasse, dulceata de masline a fost o surpriza pentru toti cei de fata si a fost apreciata nu doar pentru originalitatea ei, ci si pentru gustul grozav. Credeti-ma, am fost uimit de cat de gustoasa poate fi. Este o combinatie de dulce si sarat, cu foarte usoare nuante picante, un gust complex si echilibrat. Serviti aceasta dulceata intinsa pe paine, sau ca relish alaturi de friptura.

Dulceata de masline este asociata adesea cu Provence, caci bucataria locala face apel foarte des la masline, un ingredient iubit in sudul Frantei.

Bucatarie: franceza
Dificultate: usor
Cantitate: cca. 850 g
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
400 g masline negre Kalamata, fara samburi, tocate
400 g zahar
sucul si coaja rasa de la 2 lamai
30 g ghimbir confiat, tocat marunt
100 ml apa
1/2 lingura de sare
cateva picaturi de esenta de vanilie, de buna calitate (sau semintele de la o pastaie de vanilie)
1/4 lingurita de piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se amesteca intr-o cratita adanca (trebuie sa aveti loc sa amestecati in ea) zaharul si apa, la foc mic, pana ce zaharul se dizolva. Se adauga ghimbir tocat, vanilie si suc de lamaie. Se da mixtura in clocot si se fierbe domol circa 5 minute.

Citeste si articolul →   Pui cu sunca de Parma si Parmesan

Se adauga maslinele si se amesteca bine. Se continua mijotarea (fierberea molcoma) circa 25 de minute, amestecand ocazional. Se adauga sare, piper si coaja rasa de lamaie; se amesteca, se gusta dulceata si se potriveste de sare si suc de lamaie.

Se proceseaza scurt, de 3-4 ori, cu un mixer de mana. Dulceata trebuie sa aiba o structura mai neomogena, mai “bucatoasa”, si nu una de pasta.
Se transfera dulceata in borcane curate, se strang capacele si se rastoarna borcanele inchise, astfel ca sa stea pe capac. Se lasa astfel pana se racesc.

Nota:
Dulceata se poate prepara la fel de bine si din masline verzi sau amestec de masline verzi cu negre. Culoarea, insa, nu va fi una foarte atractiva. Din acest motiv, ca si din cauza ca gustul maslinelor coapte mi se pare mai complex decat al celor verzi, prefer sa folosesc doar masline negre.
Eu am ales maslinele din soiul Kalamata fiindca dupa gustul meu sunt cele mai bune masline de masa care se gasesc pe piata noastra. Puteti insa apela la orice tip de masline va convine.

Echilibrul dintre dulceata zaharului si gustul sarat al maslinelor este cheia reusitei in aceasta reteta. Gustati mai intai maslinele. Daca vi se par prea sarate, opariti-le mai intai, ori toate ori doar jumatate dintre ele, ca sa mai eliminati din saratura. Tineti cont ca saratura se va estompa in amestec cu zaharul si cu restul ingredientelor.
Daca dulceata va iese prea dulce, adaugati un pic de sare.

2 comentarii pe “Dulceata de masline

  1. cristi-j spune:

    Nu de multe ori se intampla pe acest blog sa fie retete cu care, intr-un fel sau altul, sa nu am vreo legatura, practica sau macar teoretica, iar dintre acestea nu de multe ori se intampla sa fie cazul sa spun asta dar in acest caz primul impuls e “Vreau !” … hahaha … mai ales ca spui ca trebuie neaparat incercata.
    Asa ca spun multumesc si o s-o incerc cat mai curand, la friptura nu cred pentru ca nu prea mi se intampla dar mai probabil la niste paine si branza.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Incearc-o si nu vei regreta. In ce priveste branza, merge si cu mozzarella, care aproape nu are gust, dar si cu o branza cu mucegai, a carei saratura este echilibrata de dulceata din… dulceata. Spor la explorarea culinara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.