Dulceata de nuci verzi

Dupa mine, dulceturile de nuci verzi si cirese amare sunt cele mai fine. Am fost zilele trecute in vizita la prieteni, iar norocul a facut ca in curtea lor sa fie cativa nuci foarte productivi. Am profitat de ocazie ca sa prepar (ajutat de gazda si de 2 voluntari curatitori de nuci) o dulceata de nuci verzi. Este prima data cand fac dulceata si recunosc ca sunt incantat de rezultat.
Dulceata de nuci verzi

Bucatarie: romaneasca
Dificultate: usor
Cantitate: 3 borcane de 450 ml
Timp de preparare: 20 minute + inmuiere
Timp de gatit: 1 ora + racire
Ingrediente:
50 nuci verzi, curatate de coaja
1 kg zahar
700 ml apa
1 baton de vanilie
sucul de la 1 lamaie
Instructiuni:
Se curata nucile de coaja si se pun intr-un vas mare cu apa rece. Se tin astfel la inmuiat cateva ore, schimband de 1-2 ori apa.
Se oparesc de 3 ori, tinandu-le in apa clocotita 2-3 minute. Se racoresc cu apa rece de fiecare data.
Se face, prin fierbere molcoma, intr-o oala, un sirop legat din apa si zahar (o picatura de sirop scursa intr-un pahar cu apa rece ramane legata, nu se disperseaza in apa). Se despica un baton de vaniie si se racaie semintele din interior, cu lama unui cutit. Se adauga in sirop batonul si semintele la sfarsitul fierberii.
Cand siropul este legat, se adauga nucile, fara sa se scurga neaparat foarte bine de apa, si se lasa la fiert molcom pana dispare spuma care se formeaza la suprafata. In acel moment se adauga sucul de lamaie, se mai da un clocot si se toarna dulceata fierbinte in borcane.
Mai intai se pun preponderent fructele, ca sa incapa un piculet fortat in borcan, apoi se umplu golurile cu sirop. Se sterg borcanele, daca s-a scurs pe ele sirop, apoi se pun in pat cald (invelite in paturi), pana a doua zi.
Sfaturi:
Daca va ramane sirop, puneti-l deoparte si beti-l cu apa minerala rece, ornat cu feliute de lamaie. Este o minune.

Un comentariu pe “Dulceata de nuci verzi

  1. Alin spune:

    Atata stas domnule Radu!!! Chiar azi am primit o sacosa de nuci verzi asa ca o sa incerc dupa reteta dumneavoastra!!! Salutari cititorilor si sa ne auzim numai de bine !!😊😉

  2. Magda spune:

    Multumesc pentru reteta…este exact ce mi-am dorit 😉 ….la mine abea acum s-au facut nucile, bune pentru dulceata! As mai adauga ceva….am mancat dulceata de nuci verzi in care a fost adaugat si miez uscat, iar in loc de vanilie, cuisoare 🙂 …va spun ca e delicioasa….asa ca, voi combina reteta d-voastra cu cea pe care am degustat-o 🙂 …. Toate cele bune!

    • Radu Popovici spune:

      @Magda: Exista cateva variante de dulceata de nuci verzi si le-am cam incercat pe toate. Am ajuns la concluzia ca varianta de fata este cea care imi place cel mai mult. Este insa bine ca ati mentionat si vartianta dvs., poate unii cititori se vor inspira din ea; pana la urma, fiecare cu placerile sale. 🙂

  3. Freya spune:

    Se apropie sezonul, parca citeam ca, dupa dulce de iute, urmeaza si cateva dulceturi…..eu sunt moarta dupa cea de nuci verzi, se aude ceva?

    • Radu Popovici spune:

      @Teo: Nu am rabdarea necesara. Mai fac cateodata ceva simplu, dar atat. Pana la urma cofetaria si patiseria sunt meserii separate.

  4. corina spune:

    Hmm, ce bine arata. Eu las chiar batonul de vanilie despicat in cratita, fara sa mai scot semintele, si apoi cate o bucata ajunge in borcane. Arata interesant. Probabil insa ca e mai parfumata cu folosind miezul in lichid.

  5. Mirela Stanescu spune:

    Intr-adevar, dulceata de nuci verzi si cea de cirese amare sunt deosebite ! Noroc ca ai avut ajutoare (mai ales la curatat); reteta este mai laborioasa decat celelalte. Multumesc pentru reteta.

  6. gratiela spune:

    ……Cu nuca nu ma impac !!!!!…..Dar o dulceata de caise …!!!…..Yammiii !!!!

    …….Ti-am trimis in mail-ul tau un mesaj cu adresa mea pentru wallpaperul cu rosioare !!!!!!!!

  7. memphis spune:

    Hopa, ai facut un desert! 🙂 Pentru prima incercare, arata foarte bine. Ma bucur ca ai inceput sa dai pozele mai mari si se vede ca ai progresat si la capitolul fotografie.
    Pe cand o dulceata de cirese amare? Si in preferintele mele cele doua tipuri de dulceturi remarcate de tine sunt pe primele locuri.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Ai dreptate… la mine deserturile sunt “rara avis”. 🙂 Cand am avut insa la indemana cateva cosuri cu nuci, n-am mai rezistat. Dulceata de cirese amare? Poate peste vreo luna, daca nu le mananca graurii intre timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.