Dupa mine, dulceturile de nuci verzi si cirese amare sunt cele mai fine. Am fost zilele trecute in vizita la prieteni, iar norocul a facut ca in curtea lor sa fie cativa nuci foarte productivi. Am profitat de ocazie ca sa prepar (ajutat de gazda si de 2 voluntari curatitori de nuci) o dulceata de nuci verzi. Este prima data cand fac dulceata si recunosc ca sunt incantat de rezultat.
Dulceata de nuci verzi

Bucatarie: romaneasca
Dificultate: usor
Cantitate: 3 borcane de 450 ml
Timp de preparare: 20 minute + inmuiere
Timp de gatit: 1 ora + racire

Ingrediente:
50 nuci verzi, curatate de coaja
1 kg zahar
700 ml apa
1 baton de vanilie
sucul de la 1 lamaie

Instructiuni:
Se curata nucile de coaja si se pun intr-un vas mare cu apa rece. Se tin astfel la inmuiat cateva ore, schimband de 1-2 ori apa.
Se oparesc de 3 ori, tinandu-le in apa clocotita 2-3 minute. Se racoresc cu apa rece de fiecare data.
Se face, prin fierbere molcoma, intr-o oala, un sirop legat din apa si zahar (o picatura de sirop scursa intr-un pahar cu apa rece ramane legata, nu se disperseaza in apa). Se despica un baton de vaniie si se racaie semintele din interior, cu lama unui cutit. Se adauga in sirop batonul si semintele la sfarsitul fierberii.

Cand siropul este legat, se adauga nucile, fara sa se scurga neaparat foarte bine de apa, si se lasa la fiert molcom pana dispare spuma care se formeaza la suprafata. In acel moment se adauga sucul de lamaie, se mai da un clocot si se toarna dulceata fierbinte in borcane.
Mai intai se pun preponderent fructele, ca sa incapa un piculet fortat in borcan, apoi se umplu golurile cu sirop. Se sterg borcanele, daca s-a scurs pe ele sirop, apoi se pun in pat cald (invelite in paturi), pana a doua zi.

Sfaturi:
Daca va ramane sirop, puneti-l deoparte si beti-l cu apa minerala rece, ornat cu feliute de lamaie. Este o minune.