Duvel

Vreau sa va spun astazi cateva cuvinte despre una dintre berile pe care eu le consider exceptii de la regula. Ca sa fiu mai clar, este vorba despre o bere produsa de un consortiu puternic, in cantitati industriale, dar, contrar multor alte exemple, la o calitate de exceptie.
Duvel

Denumire: Duvel
Tip: ale
Stil: Belgian Strong Pale Ale
Producator: Brouwerij Duvel Moortgat NV, Belgia

Ambalaj
Sticla are 330 ml si culoare bruna, cu o forma placuta si interesanta
Eticheta are forma dreptunghiulara si este de culoare alba, cu un chenar fin auriu. Pe ea apare emblema berariei si inscriptiile anno 1871, Duvel Belgian Golden Ale, Bottle conditioned
Sticla nu are o eticheta guler. Capacul este de tip coroana, alb cu margine aurie, avand imprimata pe el emblema berariei si textul: anno 1871, Duvel

Alcool: 8,5%
Temperatura de servire: Producatorul recomanda servirea berii la 6 °C, dar eu prefer una ceva mai ridicata, pe la 10-12 °C. Mi se pare ca alcoolul, aromele si gustul sunt mai bine „articulate” si integrate.
Pahar: cel recomandat de producator / pahar tip lalea / pahar snifter
Malturi: de orz
Hamei: amestec de hameiuri diferite din Slovenia si Cehia
Drojdii: Saaz-Saaz & Styrian Golding
Observatii diverse
Duvel este socotita o bere de larg consum si este produsa si comercializata in cantitati mari. Cu toate acestea, are o calitate exceptionala, lucru care o face sa se numere printre berile de larg consum care merita, cu adevarat, sa fie baute.

Procesul de berificare dureaza 90 de zile, ceea ce da caracter berii, plus o efervescenta delicata.
Amareala tipica acestei beri este obtinuta prin folosirea unui amestec de hameiuri slovene si cehe, alese dintre cele renumite pentru calitatea lor.

Berea Duvel fermenteaza prima data in tancuri de inox, intre 20-26 °C, folosind o cultura proprie de drojdii. Tulpina de drojdie originala, selectata de Victor Moortgat pe la 1920, este originara din Scotia.
Dupa maturarea in tancuri de inox, la temperatura de -2 °C, berea este gata de imbuteliere. Aceasta se face adaugand o cantitate suplimentara de zahar si de drojdie, astfel ca berea refermenteaza in sticla. Aceasta a doua fermentatie se petrece in pivnite incalzite la 24 °C si dureaza doua saptamani. Dupa acest interval, berea este mutata in pivnite reci, unde maturarea continua timp de alte sase saptamani.
Perioada de maturare lunga este unica si contribuie imens la aroma si gustul rafinate ale berii Duvel. Dupa 90 de zile se incheie intreg procesul de berificare.

Citeste si articolul →   Temperaturi de servire a berilor

Aspect
Culoarea unei Duvel este aurie, cu o usoara nuanta verzuie. Fiind refermentata in sticla este o bere netransparenta, usor pacloasa. Capul de spuma este de culoare alba, foarte imbelsugat, dar nepersistent. Atunci cand stratul de spuma scade, lasa dantele fine pe peretii paharului.

Aroma
O bere Duvel are o aroma amaruie si fructata. Se simt bine arome citrice si fructate, chiar de fan proaspat cosit. In plan secund se simt note de paine si de caramel. Alaturi de ele, usoare arome de alcool si coriandru.

Gust
Gustul replica aroma. Este amarui-aromat, cu note secundare dulci; exista in aceasta bere un frumos echilibru intre amareala data de hamei si dulceata malturilor. Desi prima predomina, aceasta suprematie nu este deloc suparatoare. Duvel reuseste sa fie racoritoare, proaspata si placuta.
Se mai simt in gust note de caramel, fructe si mirodenii. Alcoolul este foarte bine integrat, asa cum se intampla la fiecare bere de buna calitate.

Senzatie gustativa
Corpolenta berii este fragila spre medie. Duvel are o carbonatare delicata, dar vivace. Este racoritoare, dar lasa in cavitatea bucala o senzatie cremoasa, foarte placute.

Postgustul este lung, de intensitate medie. Debuteaza dulce-amarui, dar are un finis sec si amarui.

Apreciere personala
Este o bere foarte bine lucrata, echilibrata. Se bea usor, este racoritoare si lejera, foarte placuta. Alcoolul este bine mascat, asa ca daca nu esti atent la cantitatea bauta, berea te poate ameti.
Este o bere de socializare, se poate bea alaturi de prieteni (atentie, totusi, la alcool), sau se poate asocia cu mancarea. Balansul perfect intre dulceata si amareala, ca si carbonatarea destul de vivace, o ii confera o mare versatilitate. Se potriveste bine cu o gama larga de alimente si preparate culinare.

Note
Aroma 9/10 Aspect 10/10 Gust 9/10 Senzatie gustativa 9/10 Impresie generala 9/10

Calificativ: 46 / 50

Explicatii referitoare la calificative:
Exceptionala: 45-50
Foarte buna: 40-44
Buna: 35-39
Modesta: 30-34
Slaba: 25-29
Foarte slaba: 20-14
Oribila: <19 Imperechere cu mancare
In ciuda tariei alcoolice ridicate, Duvel este o bere cu gust delicat si, cumva, „curat”. Este produsa din malturi pale, prajite extrem de superficial. Ele lasa in bere gust si aroma superficiale de paine, lasand ca amareala, carbonatarea si aromele fructate sa fie in prim plan.
Duvel este foarte buna cu gustarile sarate si grase: fructuozitatea sa efervescenta, ca si amareala, le echilibreaza perfect. Prosciutto, somon afumat, batog afumat, peste sarat, ansoa, slanina afumata, carnati afumati, branzeturi maturate etc. se simt bine alaturi de Duvel care reuseste sa „stinga” saratura, afumatura si grasimea si sa curete perfect cavitatea bucala. Acesta este motivul pentru care multi dintre belgieni considera Duvel mai potrivita ca vinul spumant pe post de aperitiv. De aceea, daca nu aveti la indemana un pahar special pentru Duvel, adica cel oferit de producator sau unul foarte asemanator, folositi, pur si simplu, pahare de sampanie de tip flute.

Citeste si articolul →   Din secretele vinului (6) - Despre corpolenta

Pastele cu branzeturi si fructe de mare merg exceptional cu Duvel. la fel, un risotto cu fructe de mare si Parmesan. Ingredientele alaturate des pastelor si risotto-ului, ca usturoi, pesto, fructe de mare, patrunjel, busuioc, ulei de masline, branzeturi, ardei iute, oregano etc. sunt bune prietene cu o Duvel. Amareala sa echilibreaza iuteala usturoiului si a ardeiului iute, curata uleiul si grasimile de la branzeturi, permitand fructelor de mare sa-si puna in valoare gustul si curatand, in acelasi timp, gura. Duvel face ca aceste combinatii sa fie lejere si racoritoare, in loc sa fie grele si satioase.

Pestele merge exceptional de bine cu o bere Duvel, mai ales daca este asezonat cu suc de lamaie. Sardinele gatite pe gratar, orice peste gatit in crusta de sare, prajit sau brezat, beneficiaza bine de pe urma asocierii cu o Duvel. Aceasta bere face fata aciditatii condimentelor servite de obicei alaturi d epeste, de la suc de lamaie la sosurile de hrean sau wasabi.

Mancarea picanta si plina de mirodenii, cum este cea indiana, este mai placuta alaturi de acest tip de bere. Amareala berii echilibreaza grasimile (ghee, iaurt, smantana, paneer, ulei de mustar, ulei de susan, etc.), iar carbonatarea permite curatarea si reimprospatarea cavitatii bucale.

Similar, mancarea iute si parfumata din Asia de Sud-Est, cum este cea din Thailanda, Vietnam, Cambodgia, Malaezia, Indonezia etc. se potrivesc de minute cu o bere ca Duvel.

Parerea mea este ca o Belgian Strong Pale Ale, asa cum este Duvel, este surprinzator de versatila. Nu atat de versatila ca o hefe weissbier, dar nici foarte departe.

Puteti degusta berea Duvel de una singura, sau in combinatie cu diferite preparate culinare, la Bistro GUXT, in str. Dimitrie Racovita nr. 37, Luni – Sambata 17:00 – 22:00. R
ezervari la 0721.490.270

3 comentarii pe “Duvel

  1. memphis spune:

    Fara indoiala Duvel este o bere foarte buna. Mi-au placut detaliile legate de maturarea berii; foarte interesante.
    Imi place Duvel dar nu atit de mult ca alte beri belgiene. Cred ca ai facut bine adoptind-o pentru meniul de bauturi de la Guxt. Eu as fi procedat la fel caci este in acelasi timp o bere foarte cunoscuta, de foarte buna calitate si una pe care publicul o percepe ca fiind sofisticata.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Nu te pot contrazice cu nimic. Si eu zic ca sunt beri belgiene mai pe gustul meu decat Duvel, dar si aceasta este o bere foarte buna si, cred eu, mai “comerciala” decat unele dubbel, tripel sau strong ale belgiene. Cred ca nisa sa de public este mai numeroasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.