Bucataria mexicana este una foarte atragatoare, diversa si plina de gust. Celebrele tortille sunt atot prezente, iar umplutura lor are infinite variatii. Cum tortille din faina de porumb sau grau se gasesc pe piata, gata facute, nu as avea nicio scuza daca nu as incerca si eu cateva combinatii. Iata o varianta de fajitas (dupa mine, cea mai simpla metoda de a umple o tortilla) cu oua si legume, foarte potrivita pentru un mic dejun consistent.


Bucatarie: mexicana
Dificultate: usor
Cantitate: 1 portie
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 4 minute

Ingrediente:
3 oua
1 lingurita de ulei de porumb (sau de floarea-soarelui, ori masline)
1 rosie, curatata de seminte si tocata
2 ceapa verde, taiate bucatele, pe diagonala
30 g cascaval ras
1 mana de frunze proaspete de patrunjel, tocate marunt
sare
piper negru, proaspat macinat
1 tortilla de porumb
frunzulite de patrunjel, pantru ornat

Instructiuni:
Se sparg ouala intr-un castron. Se incinge tigaia le foc mic si se adauga uleiul. Se inclina tigaia, ca sa se acopere uniform cu un strat fin de ulei. Se sterge excesul de ulei cu un prosop de hartie.
Se adauga ouale in tigaie si se amesteca imediat, viguros, cu o spatula de silicon. Se racaie atat fundul tigaii, cat si lateralele ei.
Se gatesc ouale astfel, la foc mic, amestecand aproape continuu, timp de 3-4 minute, sau pana ce jumarile sunt inchegate, dar inca umede. Se stinge flacara si se lasa tigaia sa stea, inca 1-2 minute. Ouale continua sa se gateasca de la caldura reziduala a tigaii.

Intre timp se pune pe foc o tigaie mare, si se incalzeste tortilla cate 20 de secunde pe fiecare parte. Aceasta incalzire o va face sa fie mai elastica.

Se intinde tortilla calda pe un fund de lemn, sau pe o farfurie calda. Se sareaza si se pipereaza jumarile si se tansfera pe tortilla, pe diametrul central. Se adauga rosiile, ceapa verde, casacavalul si patrunjelul. Se ruleaza tortilla si se serveste imediat, ornata cu frunzulite de patrunjel.

Sfaturi:
Daca doriti ca jumarile ca aiba cheaguri mai mici, amestecati continuu; daca se doresc cheaguri mai mari, se amesteca ceva mai rar.

Jumarile se asezoneaza la sfarsit, caci sarea are tendinta de a sparge proteinele din oua, iar acestea devin mai apoase.

Rosiile se curata de seminte, pentru a nu lasa lichid in umplutura.

Cei care doresc o gustare mai picanta pot adauga la umplutura si 1/2 ardei iute, tocat marunt; sau pot stropi jumarile cu cateva picaturi de sos Tabasco.