Este un preparat extrem de popular in Mexic, unde este servit la masa de zi cu zi. O fajita consta intr-o tortilla proaspat gatita, aduse la masa cand este calda, umpluta cu un amestec ce poate fi foarte diferit, si apoi rulata sau impaturita si mancata.
Varianta propusa de mine foloseste carne de pui gatita cu legume, iaurt si salsa de rosii.


Bucatarie: mexicana
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit:16 minute

Ingrediente:
1 piept de pui dezosat, fara piele, taiat fasiute de 1 cm latime
1 limeta, coaja rasa si sucul de la
1 catel de usturoi, dat prin razatoare
2 lingurite de zahar brun
1 lingurita de oregano uscat
1/4 lingurita de ardei iute uscat si pisat
1 lingurita de boia dulce
1 lingurita de seminte de chimion, pisate
1/2 lingurita de scortisoara macinata
1 ceapa taiata in jumatate si feliata subtire
1/2 ardei gras rosu, curatat de cotor si seminte si taiat fasiute de 1 cm latime
1/2 ardei gras portocaliu, curatat de cotor si seminte si taiat fasiute de 1 cm latime
1/2 ardei gras verde, curatat de cotor si seminte si taiat fasiute de 1 cm latime
1 lingura de ulei de masline extra virgin
salsa de rosii, pentru servit
4 tortille de grau
smantana acra (sau iaurt), pentru servit

Instructiuni:
Se pun fasiutele de pui intr-un castron mare. Se adauga coaja rasa si sucul de limeta, usturoi, zahar, chimion, oregano, ardei iute pisat, boia dulce si scortisoara. Se amesteca cu grija. Se acopera castronul si se lasa carnea la marinat 30 de minute.

Se pun tortillas pe un vas termorezistent, invelite intr-un prosop curat, putin umezit, si acoperite cu folie metalica. Se pun in cuptorul incins la 170 °C, timp de 10 minute, pana ce este gata umplutura pentru fajitas.

Intre timp se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se prajeste carnea de pui la foc iute, amestecand frecvent. Dupa 5-6 minute se adauga ardeii si ceapa si se gatesc 3-4 minute, pana cand fasiutele de pui sunt facute, iar legumele sunt fragede si suculente.

Se transfera mixtura de pui intr-un castron si se pune pe masa impreuna cu tortillas calde, salsa si smantana. Fiecare mesean ia o tortilla calda, intinde pe ea putina salsa si adauga deasupra putina mixtura de pui. La final, adauga putina smantana acra. Tortilla este apoi impaturita peste umplutura si mancata din mana.