Fajitas de pui cu salsa de rosii

Este un preparat extrem de popular in Mexic, unde este servit la masa de zi cu zi. O fajita consta intr-o tortilla proaspat gatita, aduse la masa cand este calda, umpluta cu un amestec ce poate fi foarte diferit, si apoi rulata sau impaturita si mancata.
Varianta propusa de mine foloseste carne de pui gatita cu legume, iaurt si salsa de rosii.
fajitas de pui cu salsa de rosii1 - Fajitas de pui cu salsa de rosii 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: mexicana
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit:16 minute

Ingrediente:
1 piept de pui dezosat, fara piele, taiat fasiute de 1 cm latime
1 limeta, coaja rasa si sucul de la
1 catel de usturoi, dat prin razatoare
2 lingurite de zahar brun
1 lingurita de oregano uscat
1/4 lingurita de ardei iute uscat si pisat
1 lingurita de boia dulce
1 lingurita de seminte de chimion, pisate
1/2 lingurita de scortisoara macinata
1 ceapa taiata in jumatate si feliata subtire
1/2 ardei gras rosu, curatat de cotor si seminte si taiat fasiute de 1 cm latime
1/2 ardei gras portocaliu, curatat de cotor si seminte si taiat fasiute de 1 cm latime
1/2 ardei gras verde, curatat de cotor si seminte si taiat fasiute de 1 cm latime
1 lingura de ulei de masline extra virgin
salsa de rosii, pentru servit
4 tortille de grau
smantana acra (sau iaurt), pentru servit

Instructiuni:
Se pun fasiutele de pui intr-un castron mare. Se adauga coaja rasa si sucul de limeta, usturoi, zahar, chimion, oregano, ardei iute pisat, boia dulce si scortisoara. Se amesteca cu grija. Se acopera castronul si se lasa carnea la marinat 30 de minute.

Se pun tortillas pe un vas termorezistent, invelite intr-un prosop curat, putin umezit, si acoperite cu folie metalica. Se pun in cuptorul incins la 170 °C, timp de 10 minute, pana ce este gata umplutura pentru fajitas.

Citeste si articolul →   Nougat glacé

Intre timp se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se prajeste carnea de pui la foc iute, amestecand frecvent. Dupa 5-6 minute se adauga ardeii si ceapa si se gatesc 3-4 minute, pana cand fasiutele de pui sunt facute, iar legumele sunt fragede si suculente.

Se transfera mixtura de pui intr-un castron si se pune pe masa impreuna cu tortillas calde, salsa si smantana. Fiecare mesean ia o tortilla calda, intinde pe ea putina salsa si adauga deasupra putina mixtura de pui. La final, adauga putina smantana acra. Tortilla este apoi impaturita peste umplutura si mancata din mana.


6 comentarii pe “Fajitas de pui cu salsa de rosii

  1. camdinu spune:

    de mult vreau sa te intreb ce putem folosi in loc de „sour cream” la impachetat fajitas (spui de smantana acra sau iaurt). pe urma, ce echivalent avem noi pentru double si single cream ? scuze daca sunt intrebari evidente, dar pana acum nu am avut ocazia sa intreb un specialist.
    multumesc.

  2. cristi-j spune:

    nu stiu de unde ai informatiile dar eu stiu altceva despre fajitas . in primul rand nu fac parte din bucataria mexicana ci din cea tex-mex (statele din sudul statelor unite influentate masiv de mexicani) care e altceva . deci nu sunt deloc „extrem de populare in mexic” decat daca e vorba de un termen general , orice tortilla cu o umplutura.
    probabil tu te referi la burrito . acesta e intr-adevar mexican , popular mai mult in nord , facut tot cu tortilla de grau dar cu alte feluri de umpluturi si altfel impaturit.
    in ziua de azi diferentele dintre diversele tipuri de mancaruri cu tortillas s-au cam pierdut dar ar trebui sa fie mentionate cateva caracteristici care macar teoretic le deosebesc. sunt multe feluri si deosebirile constau in umplutura , forma/felul cum se ruleaza si felul cum se gatesc.
    fajita adevarata se face cu tortilla din faina de grau (in majoritatea mexicului sunt populare cele din faina de porumb , mai putin in nord , deci tot aproape de statele unite) si umplutura contine carne de vita . azi s-a diversificat mult dar chiar daca poate fi umpluta cu amestecuri foarte diferite tot ar trebui sa contina carne iar aceasta sa fie facuta pe plita sau gratar . iar tortilla se impatureste ca un buzunar . dar astea sunt doar detalii tehnice , mai important e rezultatul final si gustul iar ce-ai prezentat tu n-are cum sa dea gres . oricum , fajitas sunt foarte recente , au aparut de curand , prin anii 60-70 chiar daca cu radacini de prin anii 30.

    oare de ce sunt atat de scumpe tortillas la noi ?

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j; Da, ma refeream la tortillele umplute in general. Fajitas este un diminutiv de la faja, care este un termen prezent in bucataria spaniola de sute de ani, exportat apoi si in Mexic. Oricum, primele retete de fajitas le-am vazut intr-o carte de retete mexicane, deci modul acesta de a umple tortillele este folosit si in Mexic.
      In rest, ce spui tu este corect, fajitas ca atare este un preparat specific bucatariei tex-mex, mai ales Texasului.
      Tortillele sunt foarte scumpe la noi, ca orice produs mai exotic. Probabil distribuitorii vor sa ne scarbeasca de experimente, sau sa ne faca sa punem mana sa ne preparam singuri unele chestii. Tortillele ar putea fi printre acestea. Ma refer la cele de grau, caci cele din masa harina… slaba speranta. Nu am vazut aceasta faina de porumb niciodata la vreun magazin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.