Pastele cu creveti de toate felurile si dimensiunile, asezonate cu diverse feluri de sosuri pesto (de busuioc si menta, mai ales, ingrosate cu migdale, fistic si seminte de pin) sunt una dintre specialitatile nelipsite din restaurantele care ofera mancare traditionala siciliana.
Totul se gateste usor si rapid, iar preparatul este cu adevarat gustos.
Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
200 g farfalle
400 g creveti
4 catei de usturoi
20 g frunze de menta
30 g fulgi de migdale (sau migdale intregi, macinate sau tocate)
30 g Parmesan, ras
sare
4 linguri de ulei de masline
Instructiuni:
Se curata crevetii de cochilie si de vinisoara interna; se pastreaza doar codita, daca doriti. Se indeparteaza capetele. Se spala crevetii si se usuca bine prin scurgere si tamponare cu prosoape de hartie.
Se toaca prepara pesto-ul procesand cu un blender menta cu usturoi, putina sare, 3 linguri de ulei de masline, trei sferturi din migdale si trei sferturi din Parmesanul ras, pana ce se obtine o pasta omogena.
Se prajeste usor restul de migdale, la foc mic, fara ulei, pana ce incep sa se rumeneasca usor. Se ia tigaia de pe foc si se transfera migdalele pe o farfurie curata.
Se fierb pastele in apa clocotita, cu multa sare (circa 1 lingurita de sare la 1 litru de apa), cu 1-2 minute mai putin decat timpul indicat pe ambalaj (circa 8-9 minute).
Intre timp se prajesc crevetii rapid, circa 2 minute la foc iute, in restul de ulei de masline. Se scot din tigaie si se pun deoparte.
Se amesteca sosul pesto cu 2-3 linguri din apa in care au fiert pastele si se transfera in tigaie.
Cand pastele sunt au fiert 8-9 minute, se scot cu o spumiera si se transfera in tigaia cu pesto. Se adauga crevetii si se gatesc ingredientele 1-2 minute, la foc mediu, amestecand frecvent prin miscarea tigaii.
Cand pastele si crevetii sunt incinsi si bine amestecati cu sos, se transfera in farfurii individuale si se servesc presarati cu restul de fulgi de migdale si restul de Parmesan, ornati cu frunze de menta.
Note:
La acest tip de preparat culinar, pastele se pot servi si cu un sos in care, in loc de apa, smantana este amestecata cu pesto. Sosul acesta este mai gros, mai consistent si putin mai dulceag.
Puteti inlocui in sosul pesto menta cu busuioc (sau cu un amestec de ierburi: busuioc, patrunjel, menta) si migdalele cu fistic ori seminte de pin; puteti face o incercare si cu alune, arahide, ori chiar cu seminte de floarea-soarelui.
Ce reteta simpla si frumoasa!
Multumesc pentru idee. O voi incerca neaparat.
Am o intrebare: cam cit costa un astfel de preparat la restaurant in Sicilia?
@anita: Ma bucur ca iti place reteta. Este foarte gustoasa.
In restaurantele unde am mancat eu (adica nu in cele scumpe), un astfel de preparat costa intre 13 si 20 euro, functie de cum erau crevetii. Cu creveti ca ai mei te duceai spre 17-20 de euro.