Va propun o reteta simpla si rapida, care va va oferi un preparat cu mult gust, aroma, culoare si textura, specific bucatariilor din sud-estul Asiei.
Tehnica de gatit folosita aici se numeste “stir-fry”, care presupune temperaturi foarte ridicate si executie rapida. In timpul procedurii, amestecarea ingredientelor este aproape continua, ca acestea sa nu se arda.


Dat fiind ca totul se desfasoara extren de rapid, tineti la indemana toate ingredientele, portionate si prelucrate dupa indicatiile din reteta, aranjate in ordinea in care le folositi.
Mai multe amanunte despre “stir-fry” si despre avantajele sale gasiti aici.

Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 1-2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 8 minute

Ingrediente:
250 g file de vita, taiat fasiute foarte subtiri
1 lingura de sos de soia light
1 lingura de sos de soia dark
1 lingura de vin de orez
1 lingurita de zahar de trestie
2 catei de usturoi, rasi
1 1/2 lingurita de suc de limeta
1 lingurita de ulei brun de susan
6 linguri de ulei de arahide
1 ceapa mare, taiata fasiute subtiri
3 cm bucata de ghimbir, feliat si taiat apoi fasiute subtiri
1 morcov, taiat fasiute subtiri
3-4 ardei iuti, taiati rondele subtiri, pe diagonala
2 cepe verzi, taiate fasiute subtiri
1 lingura de seminte de susan

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron fasiutele de carne cu sosurile de soia, vin de orez, zahar, suc de limeta, usturoi si ulei de susan. Se lasa carnea la marinat 20-30 de minute, apoi se scurge bine de marinada si se sterge cu prosoape de hartie. Marinada se pastreaza.
Se prajesc uscat, intr-o tigaita, semintele de susan, timp de 30-40 de secunde, la foc mic-mediu, pana se rumenesc putin.

Se incinge la foc iute un wok (sau o tigaie mare si adanca, potrivita pentru sotare) si se adauga jumatate din uleiul de arahide. Cand acesta este foarte fierbinte, se adauga ceapa si ghimbirul. Se soteaza rapid (stir-fry) 1 minut, amestecand continuu cu o spatula, apoi se transfera pe o farfurie.

Se adauga morcovul si se gateste 1-2 minute, pana ce este fraged si rumenit.
Se adauga in wok restul de ulei si, cand este bine incins, se adauga carnea si ardeii iuti. Se soteaza rapid 2 minute, amestecand continuu.

Se readuce mixtura de ceapa in wok si se gateste 1 minut. Se presara cu piper si sare, se adauga in wok marinada pusa deoparte, se face focul mic, se acopera wok-ul si se gateste mixtura 2-3 minute.
Se serveste preparatul ornat cu fasiute de ceapa verde si presarat cu seminte de susan.