Fasiute picante de vita

Va propun o reteta simpla si rapida, care va va oferi un preparat cu mult gust, aroma, culoare si textura, specific bucatariilor din sud-estul Asiei.
Tehnica de gatit folosita aici se numeste “stir-fry”, care presupune temperaturi foarte ridicate si executie rapida. In timpul procedurii, amestecarea ingredientelor este aproape continua, ca acestea sa nu se arda.
Fasiute picante de vita1 - Fasiute picante de vita 1 - Retetele lui Radu

Dat fiind ca totul se desfasoara extren de rapid, tineti la indemana toate ingredientele, portionate si prelucrate dupa indicatiile din reteta, aranjate in ordinea in care le folositi.
Mai multe amanunte despre “stir-fry” si despre avantajele sale gasiti aici.
Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 1-2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 8 minute
Ingrediente:
250 g file de vita, taiat fasiute foarte subtiri
1 lingura de sos de soia light
1 lingura de sos de soia dark
1 lingura de vin de orez
1 lingurita de zahar de trestie
2 catei de usturoi, rasi
1 1/2 lingurita de suc de limeta
1 lingurita de ulei brun de susan
6 linguri de ulei de arahide
1 ceapa mare, taiata fasiute subtiri
3 cm bucata de ghimbir, feliat si taiat apoi fasiute subtiri
1 morcov, taiat fasiute subtiri
3-4 ardei iuti, taiati rondele subtiri, pe diagonala
2 cepe verzi, taiate fasiute subtiri
1 lingura de seminte de susan
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron fasiutele de carne cu sosurile de soia, vin de orez, zahar, suc de limeta, usturoi si ulei de susan. Se lasa carnea la marinat 20-30 de minute, apoi se scurge bine de marinada si se sterge cu prosoape de hartie. Marinada se pastreaza.
Se prajesc uscat, intr-o tigaita, semintele de susan, timp de 30-40 de secunde, la foc mic-mediu, pana se rumenesc putin.
Se incinge la foc iute un wok (sau o tigaie mare si adanca, potrivita pentru sotare) si se adauga jumatate din uleiul de arahide. Cand acesta este foarte fierbinte, se adauga ceapa si ghimbirul. Se soteaza rapid (stir-fry) 1 minut, amestecand continuu cu o spatula, apoi se transfera pe o farfurie.
Se adauga morcovul si se gateste 1-2 minute, pana ce este fraged si rumenit.
Se adauga in wok restul de ulei si, cand este bine incins, se adauga carnea si ardeii iuti. Se soteaza rapid 2 minute, amestecand continuu.
Se readuce mixtura de ceapa in wok si se gateste 1 minut. Se presara cu piper si sare, se adauga in wok marinada pusa deoparte, se face focul mic, se acopera wok-ul si se gateste mixtura 2-3 minute.
Se serveste preparatul ornat cu fasiute de ceapa verde si presarat cu seminte de susan.

  1. toni spune:

    Arata superb. Culorile sint foarte frumoase si foarte vii. Nu am cum sa fac un stir-fry adevarat pe aragazul meu dar voi incerca reteta asta. Imi vine s-o maninc din ochi. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Ramona: Am aruncat o privire pe blogul tau. Mi-a placut, este interesant. Ai evoluat foarte frumos de cand ne-am cunoscut. 🙂

  2. Roxana spune:

    Seamana foarte bine cu preparatele chinezesti de pe la noi. Am incercat si eu o reteta asemanatoare si a fost delicioasa!
    Multumesc pentru idee, cred ca stiu ce pregatesc in weekend pentru cei dragi! 🙂

  3. Irina spune:

    Mincarea preferata a copiilor mei domnule Radu, si a noastra bineinteles, eu mai adaug si morcov taiat finut, e o reteta excelenta pe care copii mei ar minca-o si la micul dejun si la prinz si la cina. Nu exagerez, o fac foarte des, folosesc si pieptul de pui in schimbul celei de vita. Felicitari si va multumim pentru retetele minunate.

  4. Cretu Veronica spune:

    Eu zic ca arata bine,nu cred ca e asa important din ce fel de bucatarie provine,mai ales ca gatim doar pentru familie,nu la restaurant.

    • Radu Popovici spune:

      @Cretu Veronica: Mie imi place sa informez si despre sursa retetei. Unii cititori sunt interesati de asta, caci pot compara metodele de gatit, ingredientele, modul de prelucrare al ingredientelor etc.

  5. cristi-j spune:

    n-am zis ca imi place cum arata … hehehe … zic acum
    nu stiu cat de indoneziana e reteta dar chinezeasca e sigur … hahaha … chiar ieri am folosit toate astea in acelasi fel ca parte a unei alte retete , carnea a fost de pui si taiata mai mare si in plus au fost ciuperci urechi de lemn, muguri de bambus si muguri de fasole.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Cum bine stii, unele dintre retetele indoneziene sunt preluate de la chinezi, altele de la indieni, altele de la arabi, malaezieni etc. Reteta de fata este clar de influenta chinezeasca.
      Multe dintre retetele indoneziene traditionale nu arata prea bine, din pacate. Aleg si eu ce poate gati romanul acasa si sa-i si placa nu doar la gust si aroma, ci si ca aspect.

  6. cristi-j spune:

    cand spui “Mai multe amanunte despre “stir-fry” si despre avantajele sale gasiti aici” nu e nici un link.
    poate ar fi o idee buna sa sfatuiesti si cum se taie mai usor carnea in fasiute atat de subtiri.
    mie instructiunile mi se par cam neclare.
    ceapa si ghimbirul se folosesc sa aromatizeze mediul in care se gateste restul, de ce sa le scoti si sa adaugi alt ulei?
    de obicei se prajesc separat ingredientele pentru a pastra gusturile separate sau a pastra textura, aici nu e cazul.
    dupa ce rumenesti morcovul il scoti sau adaugi ulei peste el si astepti sa se incinga ?
    daca tot e vorba de wok cred ca se poate folosi marginea de sus pentru a scoate temporar anumite ingrediente, aici ceapa, ghimbir si morcov.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Am pus link-ul lipsa. Multumesc pentru observatie.

      Instructiunile despre taierea carnii nu sunt neclare, ci lipsesc. Eu folosesc 2 metode. Fie am cumparat felii , pe care la bat ca sa aiba grosime uniforma, circa 5-7 mm, si apoi le tai fasiute perpendicular pe fibra, fie folosesc carne semicongelata, care se poate taia mai usor.

      In ce priveste observatiile legate de ceapa, ghimbir si morcovi, este vorba despre alegerile mele personale. Am ales sa scot ceapa si ghimbirul fiindca au aromatizat deja carnea si fiindca mi-a fost teama sa nu se arda.
      Morcovul a fost gatit separat ca sa-si pastreze dulceata pura, fara alte arome. Nu l-am scos din wok, ci l-am dat deoparte, spre margine. Morcovul are o textura mai robusta si am avut incredere ca nu se va supra-gati. Nu am facut acelasi lucru cu carnea, caci nu am vrut sa risc sa fie supra-tratata termic si nici ca ceapa sa se arda; am dorit sa fie fraged-crocanta. Ghimbirul este si el foarte delicat taiat atat de subtire si, din nou, am vrut sa fiu sigur ca nu se arde.

      La wok ai lateralele, unde temperatura nu este atat de ridicata, si pe care le poti folosi ca sa dai un fel de ragaz termic alimentelor, sau o bordura care se fixeaza pe marginea wok-ului, ca un fel de stativ ingust, unde se pot scoate alimentele, cu o sita chinezeasca (un spider, cum li se spune). Eu m-am gandit ca as complica explicatiile in reteta daca as mai ecplica si asta, de aceea am si facut trimitere la stir-fry in text, ca cei interesati de tehnica aceasta sa poata citi singuri.
      Se vede insa ca lenesul mai mult munceste, caci de lene sa scriu 3 randuri in text, scriu acum 10 la comentarii. 🙂

  7. nea'Mielu spune:

    multumesc, s-a facut in sfarsit lumina 🙂 deci eu puneam lejer ulei de gatit la marinade si asteptam minuni. noroc ca mai era si cate ceva acid pe acolo 😛

    • Radu Popovici spune:

      @nea’Mielu: Marinadele folosesc de multe ori si ulei de gatit, deci nu greseai cu nimic, doar ca nu beneficiai de aroma deosebita a uleiului brun de susan.

  8. Gabriela spune:

    O intrebare totusi, din pacate din bucataria mea lipseste cu desavarsire uleiul de arahide, uleiul de susan si vinul de orez, aveti idee pe unde le-as putea gasi, la un pret care totusi sa nu imi faca gaura in buget.
    Si in loc de zahar de trestie merge sa pun zahar normal? E cam complicat, ca nu prea gasesc in supermaket zahar de trestie.

    Multumesc.

    • Radu Popovici spune:

      @Gabriela: Ulriul de arahide poate fi inlocuit cu ulei rafinat de floarea-soarelui, vinul de orez cu un vin alb, demi-sec, uleiul de susan cu ulei de nuca virgin. Sigur ca se schimba un pic reteta, dar merita incercata.
      In loc de zahar de trestie, zahar brun. Se gaseste si melasa, in hipermarketuri, extrem de gustoasa.

      Aici merge un vin alb si sec, cu aciditate placuta, sau o bere.

    • Radu Popovici spune:

      @Flori: COndimentele mele, adica dulce-de-iute si arde-iute au o multime de adepti. Naina se numara printre cei care le folosesc cu placere.

  9. Flori spune:

    am ghimbir confiat si folosesc la unele tarte cu mere si fructe de padure si la limonada ..asa crud nu imi place ,parca are miros de colonie

    • Radu Popovici spune:

      @Flori: Colonie? Are miros citric si iute. Cel putin asa il simt toti cei cu care am mai schimbat opinii pe tema ghimbirului. In fine, daca nu va place, asta este, in definitiv, cand gatiti mancarea trebuie sa va placa in primul rand dvs.

  10. nea'Mielu spune:

    foarte yummi, e pe lista de asteptare 😛
    ai idee de ce folosesc asiaticii uleiul de susan la marinade? ca ma tot lovesc de el, dar de explicatii.. nu prea..

    • Radu Popovici spune:

      @nea’Mielu: Asiaticii folosesc la marinade ulei brun de susan. Acesta este obtinut din seminte de susan prajite, de unde si culoarea deosebita, si presate la rece. Este deosebit de aromat si utilizarea sa preponderenta este pe post de condiment. Nu se foloseste la gatit, adica nu poate fi tratat termic decat daca este diluat cu un ulei rafinat, caci fumega la temperaturi relativ joase si se face amar.
      A nu se confunda cu uleiul de susan rafinat, de culoare galbuie, care aproape nu are aroma, folosit la gatit.

    • Radu Popovici spune:

      @Flori: Ce pot sa spun? Pacat ca nu va impacati cu ghimbirul. Mie mi se pare un ingredient fenomenal de versatil, gustos si aromat, citric-iute, extrem de intersant, o aroma obligatorie pentru multe preparate asiatice.

    • Radu Popovici spune:

      @Gabriela: Un stir-fry corect executat pastreaza si chiar intensifica in unele cazuri culorile ingredientelor. Spor la gatit! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.