Fasole cu afumatura, bine condimentata

Proiectul “Reteta traditionala romaneasca preferata de dvs.”, initiat de Fairy, acela de a gasi reteta traditionala preferata de romani, s-a incheiat. Iar romanii au hotarat care retetele traditionale preferate de cei mai multi sunt: papanasii, sarmalele si fasolea cu afumatura.
Cum primele doua retete figureaza deja printre cele de pe blogul meu, imi ramane o singura optiune.
fasole fortoasa - Fasole cu afumatura, bine condimentata 1 - Retetele lui Radu
Exista deja zeci sau sute de retete de fasole cu afumatura, carnati si alte asemenea. Nu are rost sa repet ce au facut altii mai bine ca mine inaintea mea, asa ca astazi va ofer o varianta proprie de fasole cu carnati.
Reteta mea nu este pentru persoane delicate. Este o fasole condimentata, plina de gust si aroma, cu care te iei de piept si te lupti pana ce simti nu mai incape nicio imbucatura.

Bucatarie: romaneasca
Dificultate: usor
Cantitate: 6 portii
Timp de preparare: 10 minute plus rehidratare
Timp de gatit: minim 3 ore
Ingrediente:
500 g fasole, aleasa de impuritati si spalata bine
350 g carnati afumati, taiati rondele sau bucatele
2 cepe mari, tocate marunt
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
sare
piper negru, proaspat macinat
4 catei de usturoi, tocati marunt si frecati apoi cu sare, pana se obtine o pasta
2 lingurite de pudra de usturoi
2 linguri de pudra de ceapa
1 lingura cu varf de boia (afumata, daca doriti un gust de afumatura mai pregnant)
1/2 lingurita de boia iute, sau dupa gust
2 foi de dafin
2 lingurite de zahar
frunzulitele de la cateva fire de cimbru proaspat
2 lingurite de seminte de chimen
1 lingurita de coriandru, macinat
6 linguri de pasta de rosii
500 ml de fond de legume
Instructiuni:
Ei, cand vine vorba de fasole, niciodata nu poti fi prea precaut atunci cand cauti sa usurezi digerarea ei si sa scapi de probabilele efecte neplacute ale acesteia.
Am lasat fasolea la inmuiat, in apa rece, timp de 12-14 ore. Este de ajuns sa o lasati insa doar peste noapte. Aruncati boabele sau cojile care s-au ridicat la suprafata.
Se arunca apa in care a fost fasolea lasata la inmuiat, intr-o oala sau cratita potrivita ca dimensiune. Boabele se pun la fiert in apa rece. Cand spun fiert, este fiert, nu mijotat. Adica lasati un clocot puternic. Puneti pe foc si o alta oala, doar cu apa.
Se fierbe fasolea circa 30 de minute, apoi se strecoara, iar apa se arunca. Se adauga peste fasole, in aceeasi cratita, apa fierbinte din oala.
Se repeta operatia de fierbere/strecurare de alte doua ori.
In cea de-a patra, si ultima apa, se adauga si sare din belsug, minim 2-3 lingurite. Sarea va sara apa, iar fasolea va fierbe doar intr-o apa usor sarata, absorbind, de fapt, o cantitate foarte mica din sarea adaugata. Se fierbe fasolea 1 ora, sau cat este nevoie sa fie frageda. Nu se fierbe prea mult, caci isi va pierde forma. Mai degraba lasati-o putin “al dente”, caci se va putea definitiva fierband in sos. Se curge, dar de data aceasta se pastreaza si lichidul.
Intre timp se incinge uleiul intr-o cratita. Se adauga ceapa, se sareaza si se gateste la foc mi 5 minute, sau pana ce incepe sa devina translucida. Daca este nevoie, adaugati si 1-2 linguri din lichidul in care fierbe fasolea.
Se adauga boia iute si dulce, ceapa si usturoi pudra, coriandru si chimen, cimbru si dafin. Se amesteca rapid, apoi se adauga pasta de rosii si zaharul. Se amesteca din nou 20 de secunde, apoi se adauga fondul. Se da mixtura in clocot mic si se mijoteaza 10-15 minute, amestecand ocazional.
Se adauga in cratita boabele de fasole si carnatii si se amesteca. Daca aveti prea putin lichid, completati cu lichidul pastrat de la ultima fierbere a fasolei. Se da totul in clocot, apoi se acopera cratita si se mijoteaza fasolea 20-30 de minute, sau cat este nevoie ca sa fie foarte frageda, dar inca sa-si pastreze bine forma.
Cu 5 minute inainte de final, se adauga in cratita pasta de usturoi si se amesteca.
Se serveste fasolea calda sau chiar fierbinte, cum puteti suporta, presarata cu frunzulite de cimbru. Este foarte buna si de una singura, doar cu paine, dar cred ca un castronel de muraturi nu-i face deloc rau. Merge bine si cu o bere alaturi, asta ca sa puneti punct final.
Note:
Eu am folosit fasole cu ochi-negri, fiindca o aveam deja de ceva timp in camara si incepusem sa ma intreb daca o voi gati vreodata. Este un tip de fasole care trebuie spalat cu atentie, caci vine cu boabele acoperite cu un praf extrem de fin.
Folositi in reteta ce carnati va plac, de la Trandafir la Chorizo. Daca aveti un carnat mai grosut, mai gras si mai fraged, merita prajit olecuta, pana se rumeneste putin, calind apoi ceapa in grasimea lasata de el. Obtineti astfel un plus de gust datorita caramelizarii survenite la suprafata bucatilor de carnat.
Daca aveti un carnat mai uscat, nu va mai obositi sa-l prajiti, caci se va usca si mai mult si poate capata o textura ferma. Eu am folosit un astfel de carnat si am preferat doar sa-l fierb lent, in sos.
Incerc sa folosesc fiecare reteta ca o ocazie de a experimenta. Am mentionat in lista de ingrediente 2 lingurite de seminte de chimen. De fapt am folosit un amestec de 3 parti seminte de chimen si o parte seminte de chimion. Eram curios ce iese, iar ceea ce a rezultat a fost pe gustul meu. Iuteala foarte usoara si parfumul chimenului au fost completatate de aroma mai grea, a chimionului. Mi-a placut.
Fasolea se fierbe de obicei in 2-3 ape, sau chiar in 4, dar desi primele ape se arunca negresit, tratati-o pe ultima ca pe un prieten. Daca aveti nevoie de apa ca sa reglati consistenta sosului, folositi acest lichid, caci are mai mult gust; in plus, contine si carbohidrati, care ajuta sosul sa capete putina corpolenta.
Daca nu va place usturoiul, renuntati la pasta de usturoi. Eu am adaugat-o tocmai pentru un accent de gust mai puternic; imi plac sosurile usturoiate, recunosc.

2 comentarii pe “Fasole cu afumatura, bine condimentata

  1. cristi-j spune:

    In sfarsit ti-ai bagat mintile-n cap ! hahaha … retete traditionale romanesti ? fasole ? tu ? hahaha

    Foarte de curand ai avut articolul despre cum se fierb leguminoasele dar acolo nu ai mentionat de acest fel de a fierbe fasolea in 4 ape, strecurat si aruncat.

    Am zis sa comentez pentru ca reteta e extrem de aproape de felul cum o fac eu de obicei. Bine, aproape niciodata nu o fac la fel, mereu schimb sau inlocuiesc cate ceva, dar cam asa arata in principiu. O sa pun schimbarile mele ca poate nu strica.

    Si eu fac chestia cu strecurat si pus alta apa, minim o data maxim de doua ori nu de 3 ori ca tine dar adevarul e ca n-am idee daca chiar are vreun rezultat, cel putin in cazul meu se pare ca nu.

    Nu folosesc pudra de ceapa si de usturoi si chiar as vrea sa stiu de ce ai folosit si proaspete si pudra.

    Mereu prajesc carnatii la inceput si apoi pun ceapa. Dar folosesc mai putini carnati, poate 250g.

    In loc de chimen folosesc chimion.

    Partea de rosii poate fi acoperita de orice, pasta, sos, suc, rosii tocate sau intregi din conserva sau rosii proaspete sau o combinatie intre ele.

    Mai pun in plus morcovi.
    Mai pun in plus ardei gras rosu cubulete sau ardei copti.

    Pentru un gust mai adanc, mai greu, pun putin anason stelat, poate putin fenicul si niste sos de soia dulce sau dark.

    Pentru ca potenteaza gustul pun putin otet sau suc de lamaie.

    Cum pui tu pasta de usturoi spre sfarsit asa pun eu niste mustar.

    La servire pot sa pun smantana si branza maturata rasa, patrunjel verde, ardei iute sau ceapa verde, castraveti sau gogosari murati. Nu toate deodata, desigur … hahaha

    La final nu e deloc fasolea obisnuita, sunt mult mai multe arome iar gusturile sunt mai complexe si mai puternice, plus ca e condimentata, picanta si iute, asa cum ai spus tu, e o reteta cu care te iei de piept si te lupti. Genul de experienta pe care il ai mancand curry in Asia, e cald afara, e iute, e greu, transpiri, iti arde gura, participi cu tot corpul, dar nu poti sa te lasi, e prea bun. hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Am gatit de multe ori fasole in stil romanesc, dar nu am crezut de cuviinta sa pun asa ceva pe blog. Astfel de retete sunt deja cu zecile pe internetul romanesc. Nu tot ce gatesc ajunge si pe blog.
      Am facut acum o exceptie, gatind o varianta de fasole romaneasca, fiindca sunt angrenat in proiectul despre care am si vorbit in reteta. Am gatit practic reteta cu ce am avut in casa, altfel pun si eu morcovi. Am folosit ceapa si usturoi praf de dragul experimentului; ceapa si usturoiul deshidratate au gust si aroma diferita de starea lor proaspata. Am vrut sa obtin un profil de gust mai complex. Si chiar am obtinut.

      Am fiert fasolea de mai multe ori decat o fac ceilalti, din motive de precautie; la mine, aceste ante-fierberi functioneaza.

      Sigur ca exista variante de fasole cu carne sau preparate din carne, afumate sau nu, in mai toate culturile culinare. As zice ca retetele cu fasole care mi se par cele mai interesante sunt cele mexicane si cele indiene (asimilez in acest al doilea caz fasolea cu lintea si nautul, adica toate leguminoasele la un loc).
      Totusi, nu ma omor dupa amestecurile de branzeturi cu fasole, cel putin nu in acest tip de preparate. Iahniile imi plac bine condimentate, cu arome si gusturi puternice. Mai am o varianta de fasole cu boia de trei tipuri, dulce, afumata si iute, pe care nu am mai gatit-o de ceva vreme. Poate i-a venit acum randul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.