Fenomenul ouălor umplute

Ouăle umplute – un fenomen cel puțin interesant

Minunat lucru statisticile astea. Fără ele mi-ar fi scăpat un fenomen extrem de interesant.

Au trecut sărbătorile de iarnă din 2009. Sfârşitul de an mi-a adus un trafic sporit, bătând recordurile de vizitatori zilnici şi de pagini afişate. Cred că aşa s-a întâmplat cu toate blogurile culinare, căci toată populaţia a fost cuprinsă de febra gătitului.

În cazul blogului meu, cel mai des accesat articol a fost însă o reţetă pe care eu am socotit-o iniţial banală şi simplă, oarecum nedemnă de atenţia publicului, şi anume cea de… ouă umplute.

Am pus-o în blog cam cu inima strânsă, nefiind sigur dacă merită postată o reţetă atât de uşoară, pe care, eram eu sigur, nu doar că oricine ştie să o prepare, dar este şi foarte prezentă peste tot în internetul românesc. Există o sumedenie de site-uri şi bloguri culinare şi nu este unul care să nu ofere măcar o versiune de ouă umplute.

Cu toate acestea, încă de când am postat-o, reţeta a avut succes.

Presupun că în fiecare an „ies pe piaţă” noi amatori de bucătăreală care au nevoie de îndrumare. La urma urmei, oricare dintre noi avem nevoie de sfaturi de fiecare dată când preparăm ceva în premieră.

În scurt timp a devenit o vedetă printre reţete, devansând preparate pe care eu le socoteam mai demne de interes. Risotto-urile italieneşti, curry-urile asiatice, salatele mediteraneene, sosurile sofisticate, preparatele nord-africane, caraibiene, sud-americane, toate au fost surclasate de banalele ouă umplute româneşti.

Mai mult, cea mai des uzitată căutare ce duce spre blogul meu este tot „oua umplute”. Ce să-i faci, până la urmă suntem români şi, chiar dacă avem interese şi deschideri către alte bucătării, tot la matcă tragem în final.

Citeste si articolul →   A fost "Cină lejeră cu şi pe... canapele", martie 2013

Apogeul fenomenului ouălor umplute a fost atins în perioada 20-31 decembrie 2009. Ce-i drept, reţeta se pretează la stilul nostru de a găti pentru sărbătorile de iarnă. Este gustoasă şi extrem de potrivită ca gustare rece. Mai are şi avantajul că se poate prepara în avans cu 1-2 zile, ceea ce te scapă de o parte din munca din ultima zi, atunci când eşti stresat că-ţi vin pe cap musafirii, iar tu n-ai terminat ciorba de burtă, ori friptura la cuptor.

Pur şi simplu nu-mi venea să cred de câte ori este accesată zilnic. Maximul a fost dat de zilele de 29, 30 şi 31 decembrie când a fost accesată de 360 de vizitatori, 639 şi, respectiv, 522. În total, în perioada amintită, reţeta a fost vizionată de 2.486 de ori, ceea ce nu este deloc rău de loc pentru un blog relativ tânăr şi care se adresează unui public destul de restrâns.

Ouăle umplute mi-au dat o lecţie importantă.

Nu trebuie să desconsider nicio reţetă, fie ea cât de simplă, sau de banală. Întotdeauna va exista cineva care o prepară pentru prima dată şi care are nevoie de îndrumare, sau chiar cineva mai experimentat, dar care doreşte să o prepare în altă variantă decât a tot făcut-o până acum.


4 comentarii pe “Fenomenul ouălor umplute

 1. Jacktel spune:

  Hallo Radule,

  iti doresc un An nou fericit cu multä sänätate si Succes.
  Am mai fost Anul trecut la Tine aicia si de atuncia nu am mai reusit, din päcate.
  Da acuma….
  Felicitäri pentru HP al täu fäinut si spor la Treabä in continuare.
  Mie imi plac Articolele tale foarte mult. Sint pline de Informatie korrekte si professional cercetate.

  Numai bine iti doresc.
  Jacob din Nürnberg

  • Radu Popovici spune:

   @Jacktel: Salut, sigur ca imi amintesc de tine, ma bucur ca ai revenit. Si eu iti doresc un 2010 cu sanatate, fericire si maxim de realizari. Pacat ca blogul tau este in germana, limba in care nu ma descurc aproape de loc; am vazut ca ai retete foarte frumoase si interesante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.