Fettuccine al limone – reteta usoara si rapida

Exista unele retete uluitor de usoare, dar delicioase, aromate si pline de rafinament prin insasi simplitatea lor. Reteta de fata este de o simplitate egalata doar de finetea gustului si a aromei sale. Nu este doar o reteta usoara si rapida, ci una dintre cele care surprind foarte bine spiritul bucatariei italienesti, atat de generoasa, robusta si delicioasa, inspirand bucuria de a gati simplu si de a te bucura de gustul natural al ingredientelor.


Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
250 g fettuccine proaspete
1-2 linguri de unt
1 lingura de suc de lamaie
1/2 lingurita de coaja de lamaie, rasa
1/2 cana cu smantana
sare
piper negru, proaspat macinat
1/2 cana cu Parmesan, proaspat ras

Instructiuni:
Se da in clocot apa pentru paste, se sareaza bine si se da din nou in clocot. Se adauga pastele si se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scurg bine.

Intre timp se pune intr-o tigaie, pe foc mediu-mic, untul. Dupa ce untul s-a topit, se adauga sucul si coaja de lamaie. Se lasa mixtura sa bolboroseasca 30 de secunde, pe foc mic. Atentie, nu trebuie ca untul sa se rumeneasca, ci doar sa fie infuzat de aroma si gustul de lamaie.

Se adauga smantana si se asezoneaza cu sare si piper. Se gateste mixtura, amestecand ocazional, pana ce sosul se reduce la jumatate.

Se rastoarna pastele fierte si scurse bine in tigaie, si se amesteca bine. Se adauga branza rasa si se amesteca din nou. Se servesc pastele imediat, alaturi de un vin alb, sec.

Sfaturi:
Fierbeti pastele cu clocot, miscarea apei impiedicandu-le sa se lipeasca unele de altele.

Nu adaugati ulei la paste, asa cum va sfatuiesc unii “specialisti”. Pretextul invocat ar fi ca impiedica lipirea pastelor. Este gresit. Acestea oricum nu se lipesc, datorita clocotului apei care le agita in permanenta. Uleiul nu face altceva decat sa unga fiecare fir de fettucine si impiedica sosul sa adere la ele. Veti simti in gura mai mult ulei decat sos.

Atentie, nu preparati prea mult sos. Acesta trebuie doar sa “unga” fiecare fir de fettucine, nu sa balteasca in farfurie.