Pastele ma fascineaza prin extraordinara lor versatilitate si prin usurinta cu care se gatesc. Practic, se potrivesc in infinite combinatii de ingrediente, sunt sanatoase (nu in exces, bineinteles) si hranitoare, iar timpii scurti de gatit le fac excelente pentru momentele in care esti grabit, sau cand este prea cald ca sa zabovesti langa aragaz.


Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
225 g fettuccine proaspete
sare
piper negru, proaspat macinat
6 felii subtiri de bacon
2 lingurite de ulei de masline (daca este nevoie)
6-8 rosii cherry, taiate in jumatate
2 catei mari de usturoi, tocati marunt
6 linguri de vin alb, sec sau demisea
2 lingurite de suc de lamaie
1/4 – 1/2 lingurita de fulgi de ardei iute
50 g Parmesan, proaspat ras
2 linguri de frunze de patrunjel, tocate marunt
frunze proaspete d epatrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge o tigaie la foc mediu si se prajesc feliile de bacon 2-3 minute pe fiecare parte, sau pana ce se rumenesc frumos si se fac crocante. Se scurg de excesul de ulei pe prosoape de hartie.

In aceeasi tigaie se adauga ulei de masline, daca este nevoie, rosii si usturoi. Se soteaza rosiile 1-2 minute, apoi se adauga vin si fulgi de ardei iute. Se da lichidul in clocot si se fierbe molcom 1-2 minute, pana se reduce la jumatate.

Intre timp se fierb pastele 1-2 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj, in multa apa cu sare (circa 2 lingurite de sare / 1 litru de apa).

Se scurg de apa si se adauga in tigaia cu sos. Se stinge flacara, se adauga patrunjelul si se amesteca bine. Se adauga bacon si se amesteca din nou. Se servesc pastele presarate cu Parmesan si ornate cu frunze proaspete de busuioc.

Sfaturi:
Pastele nu trebuie sa fie scurse perfect. Sosul este destul de putin lichid si un pic de apa cu amidon, provenita de la paste, nu face altceva decat sa-l imbogateasca putin.

In loc de bacon prajit puteti folosi fasiute de prosciutto sau de pancetta. Eu am ales baconul, pe langa gust, care este intotdeauna un motiv intemeiat, si pentru acel plus de textura pe care il aduce. Imi place contrastul intre pastele si rosiile fragede, pe de-o parte, si bucatelele crocante de bacon, pe de alta parte.