Aceasta reteta este de o simplitate desavarsita, atat ca mod de preparare, cat si ca numar de ingrediente folosit. Provine dinLombardia, provincie italiana nordica, unde untul si branza sunt cele mai populare ingrediente care se pot alatura pastelor.


Bucatarie: italiana
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
200 g fettuccine proaspete
2 linguri de unt, taiat cubulete
65 g Parmesan, proaspat ras
1/4 lingurita de fulgi de ardei iute (optional)
2 linguri de frunze proaspete de busuioc, taiate chiffonade (optional)
sare
piper negru, proaspat macinat
carlionti de Parmesan, pentru ornat
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat (optional)

Instructiuni:
Se fierb pastele conform instructiunilor de pe ambalaj in multa apa cu sare (circa 2 lingurite de sare/1 litru de apa). Apa trebuie sa clocoteasca puternic, evitandu-se astfel lipirea pastelor intre ele. Daca amestecati, faceti-o doar la inceput si cu grija, pentru a nu rupe fettuccinele.

Scurgeti pastele si transferati-le intr-un castron cald. Adaugati cubuletele de unt, Parmesanul si busuiocul si amestecati. Asezonati pastele cu piper si fulgi de ardei iute, presarati-le cu Parmesan, ornati-le cu frunzulite de busuioc si serviti-le imediat.

Sfaturi:
Cand adaugati la paste untul si Parmesanu, faceti-o in 2-3 transe si amestecati, adaugand urmatoarea transa doar dupa ce prima a fost incorporata. Se obtine astfel o incorporare uniforma a untului si branzei in paste.

Dupa cum vedeti, unele ingrediente sunt optionale. Se pot adauga pentru gust, aroma si culoare, dar se pot omite daca nu le aveti sau daca nu va plac.

In loc de Parmesan se poate folosi si alt tip de branza, de exemplu Grana Padano.