Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Iata o reteta rapida si satioasa, potrivita pentru timpul rece. Aroma de cimbru aduce o nota de prospetime robusta, care se potriveste bine cu ficateii si cartofii.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 30 minute
Ingrediente:
300 g ficatei de pui
2 cartofi mai mari, curatati de coaja
10 rosii cherry, taiate in jumatate
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de boia dulce
3-4 linguri de ulei de floarea-soarelui
2-3 cepe, taiate rondele subtiri
45 ml vin rosu
60 ml fond de pui
1 cubulet de unt
1 lingurita de “arde-iute”, sau alt sos picant
1 lingura de faina
4 fire de cimbru proaspat
frunze proaspete de cimbru, pentru ornat
Instructiuni:
Se fierb cartofii in apa cu sare, timp de 15 minute, sau pana ce sunt aproape facuti. Se scurg, se lasa sa se raceasca 4-5 minute si se taie rondele groase de 7-8 mm. Se sareaza, se pipereaza si se presara cu boia.
Cat timp fierb cartofii, se incinge 1 lingura de ulei si se gateste ceapa la foc mic, sarand-o putin, pana ce este frageda si incepe sa se faca aurie. Se scoate si se scurge de ulei pe prosoape de hartie.
Se adauga 1 lingura de ulei in tigaia in care s-a gatit ceapa. Se adauga 2 fire de cimbru si se prajesc rondelele de cartofi si rosiile cate 2 minute pe fiecare parte, la foc mediu-iute, pana se rumenesc frumos. Se scot pe o farfurie calda.
Intre timp se incing 2 linguri de ulei intr-o alta tigaie. Se prajeste ficatul cateva minute, pana ce se rumeneste frumos. Se scoate pe o farfurie calda.
Se scurge grasimea din tigaia in care a fost gatit ficatul, pastrandu-se doar lichidul bogat in reziduuri caramelizate. Se adauga vinul rosu si se deglazeaza tigaia. Se mijoteaza, pana ce se reduce la jumatate. Se adauga fond, arde-iute, boia iute si dulce, se amesteca si se face din nou reductie. Se adauga cubuletul de unt tavalit prin faina si se incorporeaza in sos amestecand cu o spatula.
Se servesc rondelele de cartofi asezate in sos, peste ele se pune putina ceapa calita, deasupra acesteia cate un ficatel, alaturi de jumatatile de rosii cherry. Se orneaza cu frunze de cimbru si se serveste.
Vin potrivit: Easy by ENIRA 2008
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.
Radu, asta e a doua seara consecutiva cand ma inspiri 🙂 Au iesit deliciosi, ficateii!
Multumim!
@maria: Din nou, cu placere. Spor la gatit!
ce bine arata….
Foarte buna reteta, imi place mult combinatia de ingrediente. Am auzit atatea despre acest Easy de la Enira ca trebuie neaparat sa-l gust si eu.
Crezi ca daca adaug la ceapa si niste usturoi se strica ceva? Imi place mult ficatul cu mujdei de usturoi si ma gandesc sa pun un pic de usturoi si aici. Ce zici?
@Miroslav: Easy este un vin excelent, usor si foarte placut. Cred ca este preferatul meu. 🙂
In ce priveste usturoiul, sigur ca poti sa incerci. Ai grija doar sa nu se arda, caci este mai sensibil decat ceapa. Poate sa-l adaugi la ceapa doar in ultimele 5 minute, ca sa fii mai sigur ca apuca sa se rumeneasca si sa se indulceasca, fara sa se arda.
Ceapa aceea caramelizata trebuie sa fie divina! Vreau neaparat sa incerc si eu reteta aceasta.
@Yoyo: Da, ceapa este extrem de gustoasa. 🙂 Daca faci reteta, nu uita de vin.