Aceasta tehnica are nevoie de o cratita, oala, sau tigaie mare, cu apa, sau alte medii lichide pe baza de apa, (bulion, vin, bere) si consta in fierbere molcoma, la foc mic, de obicei vasul fiind acoperit cu un capac. Alimentele sunt servite fara a fi scurse, impreuna cu mediul lichid in care au fiert. Ingredientele ce se pot fierbe inabusit includ legume (morcovi, cartofi, cartofi dulci, fasole, ardei, rosii), carne rosie, pasare, carnati si fructe de mare. La acestea se pot adauga condimente sub forma de boabe si seminte, intregi sau macinate, si ierburi, sau frunze, aromate, dar robuste, ca sa nu-si piarda aroma in timpul gatitului (dafin, rozmarin, salvie, oregano).
Consistenta mancarii preparate prin aceasta metoda este mai groasa de cat cea a unei supe: lichid mai putin si mai gros.
Fierberea inabusita se potriveste cu bucatile de carne mai putin fragede si mai ieftine. Ele se fragezesc prin ruperea fibrelor, a colagenului si a gelatinei continute in tesuturi, sau oase.
Uneori, mancarea fiarta inabusit are nevoie de un sos ingrosat prin reducere si prin adaugare de amidon, faina, rantas sau beurre manié.