V-am mai povestit despre excelentul gratar pe care am sansa sa lucrez, un Ascona 570MX. Cum inaintam cu pasi mari spre vara, gatitul in aer liber devine o optiune din ce in ce mai atragatoare, mai ales ca un gratar performant iti permite sa prepari lucruri mai neobisnuite si mai rafinate.

Aceasta reteta a fost gatita de mine la evenimentul „Fun & Grill” din luna aprilie 2012 si este cea cu numarul 600 de pe acest blog.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: medie
Cantitate: 4-6 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
1 file de porc, circa 800 g
sare
piper negru, proaspat macinat
2 lingurite de boia dulce
2 linguri de mustar
2 linguri de ulei de masline
8 felii de bacon
4 linguri cu frunze proaspete de rozmarin
1 foaie de aluat de foetaj, proaspata sau decongelata
1 galbenus de ou
1 lingura de smantana
ardei grasi de diferite culori, taiati in sferturi
vinegreta (ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper)
frunze proaspete de rozmarin, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge gratarul de fonta, la foc iute, 10 minute, cu capacul coborat.
Se asaza carnea pe gratar si se frige la foc iute, timp de 2 minute pe fiecare parte, pana ce se imprima urmele specifice de gratar. Se scoate pe o farfurie.

Se amesteca intr-un castronel mustarul cu sare, piper, boia si jumatate din ulei. Se unge fileul cu aceasta mixtura.

Se asaza feliile de bacon, usor suprapuse, pe o bucata de folie de aluminiu. Se presara cu 3 linguri de frunze proaspete de rozmarin, iar deasupra se asaza fileul de porc. Se ruleaza carnea in bacon, cu ajutorul foliei metalice. Se rumeneste din nou ruloul, cat mai uniform, alte 2 minute pe fiecare parte. Se pune apoi deoparte, ca sa se raceasca.

Intre timp se bate oul cu smantana. Se intinde foaia de aluat pe suprafata de lucru. Peste ea, la capatul apropiat, se asaza fileul invelit in bacon. Se ung marginile foii de aluat cu mixtura de ou. Se ruleaza fileul, spre capatul departat al foii de aluat. Se sigileaza capetele ruloului indoind aluatul dedesubt. Daca imbinarea pe lungimea rulourilor se petrece cu mai mult de 4 cm, se debavureaza (inlatura) surplusul. Acesta se ruleaza (fara sa se framante), se taie fasiute si se orneaza ruloul cu ele. Se unge ruloul cu restul de mixtura de ou si se presara cu restul de frunze de rozmarin.

Intre timp se pune pe gratar o tava. Se incinge bine, cu capacul gratarului coborat. Se asaza ruloul pe tava si se coace 15 minute, la 250 °C, cu capacul coborat. Carnea trebuie sa aiba o temperatura interna de 53-56 °C. Alaturi de rulouri se asaza rosii si bucati de ardei gras si se coc.
Se scot si se odihneste ruloul 5-10 minute, inainte de a fi feliat. Trebuie ca interiorul sau sa fie usor rozaliu, iar carnea suculenta şi foarte frageda. Se serveste alaturi de ardeii gatiti pe gratar, stropiti cu vinegreta.

Nota:
Muschiul file de porc este, in general, o bucata frageda, dar cam insipida. Gatit ca in aceasta retete isi pastreaza intreaga fragezime si suculenta, iar condimentarea cu mustar, aromatizarea cu rozmarin si plusul de gust adus de bacon il transforma intr-un preparat de clasa.