Foarte pe scurt despre mirin

Mirin-ul (vin dulce, preparat din orez) este un condiment important al bucatariei japoneze si contine 40-50% zahar. Se prepara din orez lipicios (mochigome) fiert în aburi, amestecat cu komekoji (drojdie de orez) si shochu (lichior) si lasat sa fermenteze. Mirinul este limpede, de culoare aurie si este ambalat, cel mai adesea, în sticle.
Se spune ca era folosit înca de acum 400 de ani, din perioada Edo. Desi la început era, mai ales, baut, a început sa fie folosit în principal la gatit din cauza gustului dulce si a consistentei groase.
Este, oarecum, similar cu sake, dar are un continut mai mic de alcool: 14% în loc de 20%. Mirinul este folosit pentru a da gust în special pestelui fiert, dar si pentru a îndeparta mirosul de peste. Cantitati mici de mirin sunt adesea folosite în loc de zahar si sos de soia. Nu trebuie folosit în exces, caci gustul sau este puternic. Mai este folosit, printre, altele, la prepararea sosului teriyaki.

Exista trei tipuri importante de mirin:
Hon mirin (în traducere, „adevaratul mirin”) care contine 14% alcool.
Shio mirin, care contine alcool si 1,5% sare, pentru a evita taxele pe bauturile alcoolice.
Shi mirin (în traducere, „noul mirin”) care contine mai putin de 1% alcool, dar are acelasi gust cu hon mirin. Neavand alcool, este folosit exclusiv la gatit.

Citeste si articolul →   Nasi Goreng

2 comentarii pe “Foarte pe scurt despre mirin

  1. caponel spune:

    Mirin-ul ( nu stiu exact care tip dar sunt aproape sigur ca este “Shi mirin” ) se poate gasi in Cora la raionul de “specialitati exotice” sticla de 200ml – 14.90

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.