Foarte pe scurt despre otetul de miere

Otet de miere – un ingredient cu savoare fina, rafinata

Înca o data mi s-a demonstrat ca pe masura ce te informezi mai mult într-un domeniu, cu atat mai mult îti dai seama ca stii mai putin. Este un paradox doar aparent, caci domeniul culinar (cel la care ma refer) este imens si fiecare notiune nou aflata deschide noi drumuri de urmat, ca o intersectie ce apare brusc în fata ta, iesind din ceata.

În timp ce cautam informatii despre uleiuri, am dat peste… otetul de miere si am pasit curajos pe acest nou drum. Nu este un drum foarte lung (caci otetul de miere este foarte rar si putin popularizat în carti sau pe Internet), dar este foarte “pitoresc”.

Îl semnalez doar ca pe o curiozitate si, eventual, ca pe un ingredient care merita urmarit si încercat în viitor.

Acest otet rar se prepara aproape exclusiv în Franta, unde este denumit “vinaigre de miel”.

Metoda de obtinere este veche de cateva sute de ani. Productia destinata comertului este foarte limitata si se pare ca frumoasa Corsica produce daca nu cea mai buna calitate de otet de miere, în mod sigur una excelenta.

Italienii sunt singurii care se mai pot lauda cu oarece traditie în prepararea acestui ingredient.Otet de miere - sursa foto: www.vinaigre-de-miel.com

Cum se face otetul de miere?

Otetul de miere se prepara doar din… apa si miere; procesul este lung, caci transformarea mierii în otet dureaza circa un an: 6 luni ca sa fermenteze, proces ce transforma mierea în mied – adica într-un fel de vin de miere, caci, exact ca la vin, alcoolul se obtine direct din zaharuri, si alte 6 luni ca miedul sa se transforme în otet.

Citeste si articolul →   Curry – nestemata bucatariei indiene

Prima data cand am auzit de mied a fost în cartile lui Sadoveanu; nu mai stiu în care anume, dar tin minte ca era una dintre bauturile preferate ale sleahticilor (nobili) polonezi. Pe atunci îmi placea cum suna (mied era un nume ce parea plin de promisiuni delicios de dulci), acum îmi place si mai mult caci este sursa unui otet cu adevarat special.

Dupa ce miedul se acreste, otetul rezultat este îmbatranit în butoaie de stejar, exact ca otetul balsamic, iar ceea ce rezulta are o aciditate mica, ceva mai jos de 5%.

Este placut aromat, iar gustul este bland-acrisor, fiind suportat usor de stomac.

Culoarea sa variaza de la galbuie la aurie, functie de locul în care este produs.

Cum folosim otetul de miere?

Otetul de miere este ideal pentru asezonarea vinegretelor fine si pentru prepararea dressing-urilor (sosuri reci) pentru salate, pui si fructe de mare. În principiu trebuie alaturat ingredientelor cu gust ne-pregnant, ca sa-si poata pune în valoare savoarea fina si rafinata.

Nu am în casa un astfel de otet si, deocamdata, nici nu l-am vazut pe piata noastra. Ştiu însa ca se poate înocui cu otet de sampanie (da, exista si asa ceva) plus o cantitate mica de miere de cea mai buna calitate.

Daca doriti sa cumparati acest ingredient online, cautati “Vinaigre de miel a l’ancienne”. Se pare ca este una dintre cele mai bune marci. Pretul unei sticlute de otet de miere de 250 ml este de circa 3 – 3,5 euro, la care se adauga transportul.

18 comentarii pe “Foarte pe scurt despre otetul de miere

  1. IUSTIN spune:

    Otetul de miere se gaseste in Romania de 30 de ani.O problema este ca se gaseste in cantitati mici.Eu sunt apicultor si prepar in jur de 600 L de otet de miere pe an si tot este comandat de restaurante din timp.Pentru comenzi puteti suna la tel 0744837218 IUSTIN. Pretul este de 20 lei/500ML sau 4 euro/500ML.

  2. Iulia spune:

    In sfarsit un articol despre otetul din miere! Am incercat sa fac mied sau hidromel…este un vin dacic din miere…dar cred ca l am lasat prea mult la fermentat si a devenit acrisor spre acru …si atunci mi a venit ideea…il fac otet! Dar intrebarea este …exista otet din miere?! Multumesc pentru articol…desi sper ca va fii nevoie de 6 luni sa devina otet :))

    • Radu Popovici spune:

      @Iulia: Nu prea inteleg intrebarea dvs. Sigur ca exista otet din miere, de aceea am si scris despre el. 🙂
      In ce priveste detaliile tehnice, nu ma pot pronunta; inca nu am incercat sa fac mied. daramite otet de miere. Sunt insa convins ca gasiti informatiile pe Internet.

    • Radu Popovici spune:

      @cogo: Ha, ha, am corectat. Scriam concomitent si despre otetul de orez si multitaskingul a dat rateu. Multumesc pentru atentionare.

  3. Corina spune:

    Habar n-am avut, extrem de interesante informatiile. Cred ca mai mult aroma este de dulce, amintind mierea, caci zaharul se transforma in procesul de fermentare.
    Si eu sunt foarte curioasa sa aflu despre otetul de sampanie, si mai ales, care ar fi diferenta fata de otetul de vin. Ca arome.

    Chiar ieri am tras la sticle 10 l de otet de mere si 10 l de otet de mere cu miere. Neasteptat, cel din sucul de mere simplu mi se pare mai parfumat.

  4. RamonaA spune:

    Am sã mã uit in magazine, la otet de sampanie nu m-am gãndit 🙂
    Luna trecutã mi-am fãcut otet de vin alb amestecat cu zmeurã, pun la salate dar si in spanac , orez si marinate pt. carne.

  5. memphis spune:

    Multumesc ca mi-ai reamintit de acest otet. Am avut o sticluta, cumparata de la un targ din Franta, de la un apicultor. Mi-a placut. Daca tin minte nu era prea dulceag, avea un gust acrisor foarte placut si delicat.

  6. simina spune:

    Mi-a placut metafora cu drumurile noi care apar pe neasteptate. Si eu am simtit asta de multe ori in meseria mea. 🙂 Articolul este interesant; mare pacat ca acest otet nu se gaseste si la noi. Mi-ar fi placut sa-l adaug in niste salate. Din cate spui tu costa cam 50-60 lei litrul, scump, dar nu chiar de neatins daca chiar vrei sa-l incerci.

    • Radu Popovici spune:

      @simina: S-ar putea ca la noi sa ajunga si mai scump, caci se adauga transportul. Am dat o cautare pe net, dar n-am gasit nicio sursa. Cred ca ar fi de incercat pe la stuparii… poate.

  7. Laura Pricop spune:

    Doua surprize pentru mine in acelasi articol: otetul de sampanie si cel de miere. Habar n-aveam ca exista. Ai zis bine, chiar este un domeniu imens.
    Abia astept si articolul despre otetul de sampanie. Sunt curioasa foc. 🙂 Bun articol, foarte potrivit cu cafeaua de dimineata.

    • Radu Popovici spune:

      @Laura: Ai fost matinala astazi. 🙂 Va veni si articolul despre otetul de sampanie, si chiar alte cateva, despre alte oteturi la fel de interesante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.